Erfaringer med rensning af drikkevandet i små vandforsyningsanlæg

1 Indledning

1.1 Baggrund

Den danske vandforsyning er decentral med ca. 2.700 almene vandforsyninger og omkring 70.000 ikke-almene vandforsyninger, dvs. vandforsyninger som forsyner mindre end 10 husstande.

En stor del af de små, ikke-almene vandforsyninger i Danmark har problemer med kvaliteten af drikkevandet. Undersøgelser som GEUS i 2000-2002 har gennemført i Sønderjyllands Amt, Storstrøms Amt, Københavns Amt og Viborg Amt, har dokumenteret at grænseværdierne for pesticider, nitrat og bakterier er overskredet i en stor del af anlæggene. Af de 628 undersøgte anlæg var der overskridelser af grænseværdien for pesticider i 1/3 og for nitrat i næsten 1/4. Desuden har næsten halvdelen af anlæggene problemer med kimtal eller bakterier /1/.

Traditionelt har løsningen på problemer med vandkvaliteten i de ikke-almene vandforsyninger været renovering af anlægget, etablering af en ny boring eller tilslutning til vandværk. Undersøgelser udført for Miljøstyrelsen viser at renovering af anlæggene er effektivt til at nedbringe indholdet af bakterier i vandet, og for pesticider ses ofte en væsentlig forbedring i vandkvaliteten. For nitrat er der dog ikke fundet en tilsvarende gevinst ved renovering /2/.

I nogle områder er vandværkstilslutning vanskelig, og når mulighederne for at løse problemer med vandkvaliteten ved renovering eller etablering af en ny boring er ringe, kan rensning af drikkevandet for nitrat og/eller pesticider være en mulig løsning.

De danske erfaringer med rensning for nitrat og pesticider i små vandforsyningsanlæg er meget begrænsede, da kommunerne hidtil har været meget tilbageholdene med at give tilladelse til denne type anlæg. Desuden har Miljøstyrelsen hele tiden haft den indstilling at rensning skal ses som den sidste mulighed hvor andre løsninger ikke er praktisk gennemførlige.

I 2004 har Miljøstyrelsen gennemført et projekt med det formål at vurdere de anlægstyper der er på markedet, som kan rense drikkevand for pesticider og/eller nitrat på enkeltvandforsyningsanlæg /3/. I projektet er erfaringer fra USA og Tyskland indsamlet, og det konkluderes at der findes teknikker som er i stand til at rense drikkevandet i små vandforsyninger.

Rapporten anbefaler at afprøve teknikkerne med fire forskellige vandtyper: henholdsvis hårdt og blødt vand med og uden jern og mangan.

Miljøstyrelsen har efterfølgende besluttet ikke at foretage feltstudier. Styrelsen finder dog at der er behov for at vurdere i hvilket omfang resultaterne med rensning af drikkevandet i andre lande er afhængige af at man her har andre grundvandsforhold, f.eks. en anden vandkemi.

1.2 Formål

Formålet med dette projekt er at vurdere i hvilket omfang de forhold som ligger til grund for projektresultaterne i /3/, påvirker mulighederne for at rense drikkevandet i små vandforsyninger i Danmark for nitrat og pesticider. Det gælder såvel med hensyn til naturgivne forhold, såsom grundvandskemi og hydrogeologi, som for de administrative forhold.

Desuden skal det undersøges hvordan administrationen af rensning i de små vandforsyninger kan ske på baggrund af det eksisterende regelsæt og den administrative struktur med et meget stort antal små vandforsyninger.

1.3 Strategi

Projektet bygger videre på andre projekter om rensningsteknologi som Miljøstyrelsen tidligere har gennemført. Dette videngrundlag er vigtigt for projektet og resumeres indledningsvis. Desuden gennemgås den nuværende danske lovgivning og administration på området.

Projektets første del er en indsamling af viden som grundlag for en vurdering af mulighederne for i højere grad at tillade mere avanceret vandbehandling i de små vandforsyninger. Der indsamles viden om såvel tekniske som administrative forhold, og indsamlingen foretages i Danmark og i udlandet.

Da der tidligere er indsamlet viden om tekniske forhold i udlandet, er der i dette projekt især fokuseret på at indsamle viden om udenlandske administrative systemer og erfaringer med disse.

Da der hidtil kun i meget begrænset omfang er givet tilladelse til avanceret vandbehandling ved enkeltvandforsyninger i Danmark, er den danske indsamling af viden koncentreret om tekniske og driftsmæssige forhold. I det omfang der er fundet administrative erfaringer, er disse også inddraget.

Projektets anden del har til formål at vurdere administrationen af små vandbehandlingsanlæg. Til det formål opstilles to alternative administrative modeller, og fordele og ulemper ved de to modeller vurderes.

 



Version 1.0 Februar 2006, © Miljøstyrelsen.