Rensning for nitrat og pesticider i små vandforsyningsanlæg

Forord

GEUS har for Miljøstyrelsen gennemført undersøgelser, som dokumenterer, at en stor del af de private brønde og boringer er forurenede med pesticider. Hertil kommer, at en betydelig del af anlæggene også er forurenet med nitrat og/eller mikroorganismer.

Traditionelt har løsningen på vandforsyningsproblemerne i de private brønde og boringer været tilslutning til vandværk, renovering af anlægget eller etablering af en ny boring. Rensning af drikkevandet for pesticider og nitrat på enkeltejendomme kan i nogle tilfælde være et relevant alternativ.

Formålet med denne rapport er, at vurdere de anlægstyper der er på markedet, som kan rense drikkevand for pesticider og/eller nitrat på enkelt vandforsyningsanlæg (private brønde og boringer). Anlægstyperne vurderes med henblik på en eventuel fremtidig anvendelse i Danmark. Der er udarbejdet et forslag til en eventuel praktisk afprøvning af de mest relevante anlægstyper.

Der er erfaring med rensning for pesticider og nitrat på enkeltejendomme i lande som Tyskland, Holland, Storbritannien og især USA. Desuden vinder metoderne frem i store dele af Asien.

I dette projekt er der indsamlet data og erfaring i USA og Tyskland:

USA: Dataindsamling i USA er foregået ved planlægning og gennemførelse af møder med 3 kontorer under US EPA (United States Environmental Protection Agency) i Cincinatti:

  • Water Supply & Water Resources. Small System Studies. Kontaktperson er Thomas F. Speth.
  • NSF (National Sanitation Foundation), center: “Drinking Water Treatment Units Certification Program”. Kontaktperson er Bruce Bartley.
  • ETV Program (Environmental Technology Verification Program). Kontaktperson er Jeff Adams.

NSF er akkrediteret til at udarbejde standarder under ANSI (American National Standards Institute), mens der under ETV programmet afprøves kommercielt tilgængelige vandbehandlingsteknologier for enkelt vandsforsyningsanlæg.

Tyskland: Dataindsamling i Tyskland er foregået ved besøg hos, og samarbejde med IWW (Rheinisch-Westfälisches Institut für Wasserforschung), der har fungeret som underrådgiver på dette projekt. Kontaktperson er Dieter Stetter. Besøg på enkelt vandforsyningsanlæg i landdistrikt Kreis Kleve blev foretaget sammen med Dieter Stetter fra IWW og Hr. Mye fra Bundesamt Kreis Kleve.

I Tyskland har man på enkelt vandforsyningsanlæg hidtil især koncentreret sig om nitratfjernelse.

Denne rapport præsenterer således viden, erfaringer og data med udgangspunkt i:

  • Litteratursøgning på DTV, internet og hos samarbejdspartnere i USA og Tyskland
  • Planlægning og gennemførelse af møder med relevante personer hos den amerikanske miljøstyrelse (US EPA)
  • Fremskaffelse af amerikanske normer og standarder (som i øvrigt også benyttes ved myndighedsgodkendelse i Tyskland)
  • Planlægning og gennemførelse af møder med Dieter Stetter m. fl. fra IWW i Nordrhein-Westfahlen, Tyskland
  • Besigtigelse af enkelt vandforsyningsanlæg på landejendomme ved byen Kevelaer (Kreis Kleve) i Tyskland
  • Bearbejdning og sammenfatning af data.

Det skal bemærkes, at de amerikanske betegnelser POE og POU har vundet indpas i andre lande og også vil blive anvendt i denne rapport. POE står for Point Of Entry, som er små vandbehandlingsanlæg placeret ved indgang til en ejendom således, at al vand på ejendommen er blevet behandlet før brug. POU står for Point Of Use, som er meget små vandbehandlingsanlæg placeret ved den enkelte vandhane – for eksempel under køkkenvasken.

Rapporten er udarbejdet af Niras for Miljøstyrelsen.

 



Version 1.0 Oktober 2005, © Miljøstyrelsen.