Affaldsminimering i støberi- og maskinindustrien

1 Baggrund

1.1 Baggrund

Vald. Birn koncernen består blandt andet af Vald. Birns Jernstøberi A/S og Vald. Birns Maskinfabrik A/S. Jernstøberiet er Nordeuropas største kundestøberi og har en årskapacitet på 65.000 ton støbejern, mens maskinfabrikken er en af Europas førende producenter af transmissionselementer. Udover transmissionselementer har maskinfabrikken også en bearbejdningsafdeling, hvor støbegods til bilindustrien bearbejdes, samt en værktøjsafdeling hvor der fremstilles værktøj manuelt.

Virksomhederne er beliggende på samme matrikel og har tilsammen ca. 720 medarbejdere.

Virksomhederne er certificeret efter QS 9000, ISO 9002, ISO 14001, OHSAS 18001 og DS 2403. For begge virksomheder gælder, at der til stadighed fokuseres på anvendelse af nyeste teknologi bl.a. med det formål at kunne udnytte ressourcerne optimalt.

Virksomheden ønsker i tråd med miljøpolitikken at få sat yderligere fokus på affaldsfrembringelse og om muligt finde nye teknologier eller metoder til at genanvende en del af de spildprodukter, der fremkommer som konsekvens af produktionen.

Vald. Birn Jernstøberi A/S repræsenterer en branche, hvor det anslås, at der årligt kasseres 60-70.000 ton lerbundet formsand.

Vald. Birns Jernstøberi A/S havde i år 2000 omkring 22.000 ton overskudsmateriale.

Vald. Birns Maskinfabrik A/S havde et væsentligt affaldsprodukt i år 2000 nemlig kølesmøremidler, som udgjorde ca. 480.000 liter

Vald. Birn A/S ønskede derfor specifikt at sætte fokus på minimeringsmulighederne for:

  • Støbesand, idet dette restprodukt har et højt indehold af kulstøv og lerpartikler, der ved udvinding på ny vil kunne tilsættes sandet og derved reducere behovet for nyt kul og ler.
  • Kernevrag, der ved nedknusning vil kunne tilsættes i mindre mængde som nyt kernesand.
  • Kølesmøremidler, der i dag er vanskelige at vedligeholde i de separate kølesmøreanlæg på de enkelte maskiner, men som ved samling på et anlæg vil give mulighed for øget behandling og regenerering, og dermed forlænge levetiden og reducere behovet for nyt kølesmøremiddel.

Derudover ønskede Vald. Birn at gøre en generel indsats for at reducere spildmængderne ved at motivere medarbejderne til at sætte fokus på håndteringen af råvarer og hjælpestoffer og mulighederne for spildminimering.

1.2 Formål

Projektets formål var således at minimere affaldsmængden i udvalgte affaldsfraktioner inden for støberi- og maskinindustrien ved at reducere spildmængden generelt og genbruge en større del af det spild, der kom fra produktionsprocesserne, og som blev bortskaffet som affald.

En øget affaldsminimering skulle opnås dels via udvikling og afprøvning af nye teknologier, dels via medarbejderinddragelse og forståelse for, at affald er en spildt ressource.

Potentialet for at øge genanvendelsen i virksomhederne er forsøgt opgjort både mængdemæssigt og økonomisk, og resultatet heraf anvendt til at belyse hvilke affaldsminimeringsperspektiver, der kan være ved at udbrede de foreslåede teknologier i den øvrige del af støberibranchen.

1.3 Målgruppe

Målgruppen for projektet er støberier og maskinfabrikker samt tilhørende brancheorganisationer.

 



Version 1.0 Februar 2006, © Miljøstyrelsen.