Affaldsminimering i støberi- og maskinindustrien

Sammenfatning og konklusioner

Jernstøberi spinder guld på affaldet

Nordeuropas største kundestøberi Vald. Birn A/S har gennem de seneste fire år gjort en ekstra indsats for at nedbringe affaldsmængderne ved at afprøve nye teknikker til at genindvinde de ressourcer, som ellers koster dyrt i indkøb og bortskaffelse. Samtidig har Vald. Birn A/S sammen med KPMG gennemført workshopforløb med det formål at bringe medarbejdernes ideer til affaldsminimering frem i lyset, og her viste det sig, at der var guld at hente.

” Baggrund og formål”

Projektet ” Affaldsminimering i støberi- og maskinindustrien” er finansieret af Perspektivpuljen under Program for renere produkter hos Miljøstyrelsen.

Støberibranchen er blandt dem der vejer tungt i affaldsstatistikkerne, og på Vald. Birn A/S bortskaffede man således ca. 22.000 ton affald i år 2000. Projektets formål har derfor været at undersøge mulighederne for at minimere affaldsmængden fra udvalgte affaldsfraktioner inden for støberi- og maskinindustrien ved at genindvinde en større del af spildet fra produktionsprocesserne til eget brug samt reducere den samlede spildmængde generelt.

Minimering af affaldsmængderne blev søgt opnået dels via udvikling og afprøvning af nye teknologier, dels via medarbejderinvolvering og træning i at se og fremkomme med forbedringsmuligheder.

” Undersøgelse”

Der blev iværksat tre tekniske pilotforsøg samt et initiativ til medarbejderinvolvering. Det sidste havde til formål at uddanne- og holdningsbearbejde medarbejderne til at se affaldet som et tab for virksomheden og fremkomme med deres ideer til at genindvinde affaldet i produktionsprocessen.

De tekniske pilotforsøg gik ud på at afprøve, om nedenstående ideer var realiserbare.

  • Separation af det støbesand der opsamles i filtrene i sandtårnet, idet dette restprodukt har et højt indehold af kulstøv og lerpartikler, der ved udvinding fra det afsugede dødbrændte materiale på ny vil kunne tilsættes støbesandet og derved reducere behovet for nyt kul og ler.
  • Nedknuse de sandkerner, der kasseres pga. skader o.lign. og tilsætte det i mindre mængde som nyt kernesand.
  • Forlænge levetiden væsentligt på kølesmøremidlerne ved at etablere et centralanlæg til behandling og vedligeholdelse og derved reducere behovet for nyt kølesmøremiddel.

” Hovedkonklusioner”

Projektets hovedkonklusioner er følgende:

  • Forsøg med at anvende trensosigte til at separere bentonit fra dødbrændt støbesand fungerede ikke optimalt, hvorfor der ikke vil blive arbejdet videre med denne teknologi.
  • Forsøg med genindvinding af kernesand fra nedknusning af kasserede kernevrag har været en succes. Der er kørt forsøg med tilsætning af op til 7% genbrugskernesand i nysandet, uden at det påvirker emnets styrke eller kvalitet. Der er ikke blevet testet for en øvre grænse for tilsætning af genbrugssand. Potentialet er, at alle usværtede kerner kan genbruges.
  • Forsøg med centralanlæg til vedligeholdelse af kølesmøremidler har været en succes. Resultatet har været en forlængelse af kølesmøremidlernes levetid med en faktor fire. Dette svarer til 75% mindre forbrug og mængde kølesmøremiddel til bortskaffelse. Samtidig er de nødvendige mandskabstimer til vedligeholdelse reduceret tilsvarende.
  • Forsøg med medarbejderinvolvering i affaldsminimering har været en succes. Deltagerne har været engagerede, og deres ideer har været med til at flytte tallene i affaldsstatistikken. Således er f.eks. C- og M-fraktionen tilsammen reduceret fra 49 til 25 kg/ton udtappet jern ved hjælp af medarbejdernes ideer til bl.a. sorteringsanlæg og fotodokumentation af sandtab på produktionslinjerne.

Ved at gennemføre de to pilotforsøg samt involvere medarbejderne og realisere deres ideer er opnået en reduktion af affaldsmængderne pr. ton udtappet jern på 14%, hvilket svaret til 36 kg/tons udtappet jern. I forhold til mængden af udtappet jern i år 2004, giver dette en besparelse på 3.215 ton i affald i år 2004.

Med de bortskaffelses priser Vald. Birn havde i år 2004, svarer dette til en besparelse ca. 1,1 mio. kr. Her i er ikke medregnet værdien af den øgede genanvendelsesgrad, som er opnået i sammen periode (fra 72% til 97%), hvilket har gjort bortskaffelsen endnu billigere for visse fraktioner.

Da den reducerede mængde spild erstatter tilsvarende nyindkøb af råvarer, udgør denne besparelse ca. 1,3 mio.kr.

I alt skønnes opnået en årlig besparelse på det faste affald på 2,5 mio.kr. årligt. Dertil kommer besparelserne fra implementering af det centrale KSM-anlæg i Maskinfabrikken, som forventes at udgøre 1 mio. kr. årligt, når anlægget er fuldt udbygget.

Betragtes indsatsen i forhold til reduktionen af kasseret mængde lerbundet formsand, er der for disse fraktioner opnået en reduktion på 15%. Overføres dette resultat til landsplan, hvor Støberiforeningen anslår, at der årligt kasseres 60-70.000 ton lerbundet formsand fra støberibranchen, svarer det til en potentiel affaldsreduktion på 9-10.500 ton/år på landsplan.

Figure

”Projektresultater”

Forsøgene med genindvinding af ler og kul fra filter i sandtårn viste, at den planlagte teknik med vibration over trensosigte ikke kunne honorere kravene til separering af partikler i den ønskede kornstørrelse. De forsøg, der blev kørt, gav en genvinding på 40% af potentialet, men kørslerne viste for stor usikkerhed. Der arbejdes derfor fortsat med at finde andre tekniske løsninger.

Forsøget med nedknusning af kernevrag og tilsætning til nyt kernesand i små mængder viste sig at være en succes. 99% af de kernevrag der nedknuses kan tilsættes nysand, og der er kørt forsøg med op til 7% tilsætning til kernesand, uden at der har givet produktions- eller kvalitetsproblemer. Ved projektets afslutning genindvindes ca. 5 ton kernevrag om ugen svarende til ca. 200 ton årligt, og denne mængde forventes at kunne øges.

Etableringen af et centralanlæg til behandling og vedligeholdelse af kølesmøremidlerne har vist sig at fungere rigtig godt. Ved projektets afslutning var der tilkoblet tre bearbejdningsmaskiner til anlægget, og levetiden for kølesmøremidlerne er forlænget fra ca. 2 til 9 måneder. Dette giver en besparelse på indkøb og bortskaffelse af kølesmøremidler på ca. 75%. Samtidig er det blevet konstateret, at driften af anlægget kræver tilsvarende færre mandskabstimer og færre maskinstop for rengøring og vedligehold.

Gennemførelse af workshopdage med det formål at uddanne- og holdningsbearbejde medarbejderne til at se affaldet som et tab for virksomheden og fange deres ideer til at reducere affaldsmængderne og genindvinde spildet i produktionsprocessen, har været en succes.

Et synligt resultat, som fremgår af affaldsstatistikken, er udviklingen i mængden af sand på gulvet langs de 7 produktionslinjer. Sandet fjernes af rengøringsholdet vha. et centralstøvsugeranlæg. Efter at rengøringsholdet har sat fokus på, hvor der bliver støvsuget mest og dokumenteret det med billeder, kan reparationsholdet prioritere indsatsen. Fra at skulle støvsuge 27 kg pr. ton udtappet jern op i 2000, støvsuger holdet nu kun 19 kg pr. ton udtappet jern op.

” Andre kilder” : www.birn.dk www.kpmg.dk

 



Version 1.0 Februar 2006, © Miljøstyrelsen.