Perspektiver på udviklingen og anvendelsen af Environmental Management Accounting

2 Introduktion til EMA

EMA er blevet defineret af FN (2001, s. 8) således: "EMA represents a combined approach which provides for the transition of data from financial accounting and cost accounting to increase material efficiency, reduce environmental impact and risk and reduce costs of environmental protection". En anden definition er at finde i Bennett et al (2002, s. 1), som "the generation, analysis and use of financial and non-financial information in order to optimise corporate environmental and economic performance and to achieve sustainable business". Tilsammen giver disse to definitioner nogle stikord til, hvad EMA er, og hvad det ikke er:

  • EMA giver et mere reelt billede af omkostningsstrukturen ved at allokere miljøomkostningerne til de aktiviteter og produkter, der forårsager omkostningerne.
  • EMA sætter fokus på de økonomiske omkostninger relateret til affald, vand- og energiforbrug.
  • EMA fokuserer på beslutninger. Hele formålet med EMA er at levere beslutningsrelevant information til ledelsen, således at denne kan træffe bedre beslutninger og derved forbedre virksomhedens økonomiske og miljømæssige præstationer.
  • EMA handler om økonomistyring. Økonomistyring handler om registrering, analyse, og rapportering i relation til omkostninger, indtægter, investeringer og gæld. Derfor er der stor fokus inden for EMA på, hvordan man får opgjort disse.
  • EMA indebærer fokus på finansielle informationer. Nøgleelementet i EMA er "oversættelse" af "miljøsprog" til "økonomisprog", hvilket også indebærer en oversættelse af "økonomisprog" til "miljøsprog".
  • EMA er middel til et mål, men ikke et mål i sig selv. Det vil sige, at EMA er et værktøj, der først og fremmest skal kunne anvendes af ledelsen til at træffe mere informerede beslutninger.
  • EMA handler ikke primært om ekstern rapportering i form af miljøregnskaber mv. Der er derfor ikke krav om standardisering af begreber, sikkert sammenligningsgrundlag mellem virksomheder over tid mv. Det udelukker dog ikke, at EMA kan levere informationer til brug i forbindelse med den eksterne rapportering.

 



Version 1.0 Februar 2006, © Miljøstyrelsen.