Evaluering af substratkontrol på de akkrediterede miljølaboratorier

2 Resultater

2.1 Fortyndingsvæsker

2.1.1 Saltvandspeptonopløsning:

Der er i alt 9 besvarelser, hvoraf det fremgår at 1 laboratorium foretager ” opformering” , 7 laboratorier foretager volumenkontrol og 3 laboratorier foretager kontrol af pH. Kontrolfrekvensen varierer fra hvert leverandørbatch til hvert fremstillet batch, daglig eller månedlig. 2 ud af 9 laboratorier oplyser, at de medtager negativ kontrol ved hver analyse.

Tabel 1 Saltvandspeptonopløsning, DS 6222 Bestemmelse af aerobt kimtal 22º C og 37º C.

Lab. nr. Substratkontrol forud for anvendelse Ved hver analyse
  Kontrolmetode Ref. substrat Positive Negative Hyppighed Positive Negative
1 Opformering, fortynding ÷ 1 til ÷ 12 - E. coli ukendt mængde - Hvert nyt leverandør batch - Ved hver produktion kontrol på BA
2              
3 Volumenkontrol     Inkubation med upodet rør Hvert nyt fremstillet batch   1 ml udsås i agar.
4 pH + volumenkontrol       pH ved fremstilling.
Volumen 1 gang årlig
   
5 pH + volumenkontrol     Ja Hvert nyt fremstillet batch   Ja
6 pH + volumenkontrol       Hvert nyt fremstillet batch    
7 Volumenkontrol            
8 Volumenkontrol       1 /måned    
9 Volumenkontrol + sterilkontrol WPCA     Daglig    

” -” : laboratoriet har sat et minus i feltet i spørgeskemaet, dette tolkes som et ” nej” .

Tom felt: laboratoriet har ikke besvaret spørgsmålet.

2.1.2 Phosphatbuffer pH 7,0:

Der er i alt 7 besvarelser. 3 laboratorier foretager kontrol af volumen før ibrugtagning af mediet. Kontrolfrekvensen er enten per leverandør batch, per fremstillet batch eller månedlig. Sterilkontrol udføres som negativ kontrol/blindprøve af 3 laboratorier ved hver analyse.

Tabel 2 Phosphatbuffer pH 7,0 DS 268 Bestemmelse af Pseudomonas aeruginosa.

Lab. nr. Substratkontrol forud for anvendelse Ved hver analyse
  Kontrolmetode Ref. substrat Pos. Neg. Hyppighed Pos. Neg.
1 Opformering, fortynding
÷ 1 til ÷ 12
- Ps.
aeruginosa
- Hvert nyt leverandør batch - Ved hver produktion kontrol på BA
2              
3              
4 Volumenkontrol           +
5 Ref. ampul     Ja Hvert nyt fremstillet batch   Ja
6 Sterilkontrol           Steril-kontrol
7 Volumenkontrol            
8 Volumenkontrol+
sterilkontrol
      1 /måned    
9 Sterilkontrol CN agar Ps.
aeruginosa
  Hver analysedag Ps. aeruginosa  

” -” : laboratoriet har sat et minus i feltet i spørgeskemaet, dette tolkes som et ” nej” .

” +” : laboratoriet har sat et plus i feltet i spørgeskemaet, dette tolkes som et ” ja” .

Tom felt: laboratoriet har ikke besvaret spørgsmålet.

2.1.3 Phosphatbuffer pH 7,2:

I alt 6 besvarelser, hvoraf det fremgår at 3 laboratorier foretager kontrol af volumen før ibrugtagning af substratet. Kontrolfrekvensen er enten per leverandørbatch, per fremstillet batch eller periodisk. Sterilkontrol udføres af 1 laboratorium som negativ kontrol ved hver analyse.

Tabel 3 Phosphatbuffer pH 7,2 DS 2256 Bestemmelse af Clostridium perfringens og DS 266 Bestemmelse af Salmonella.

Lab. nr. Substratkontrol forud for anvendelse Ved hver analyse
  Kontrolmetode Ref. substrat Pos. Neg. Hyppighed Pos. Neg.
1 Opformering, fortynding ÷ 1-÷ 12 - Cl. perfringens - Hvert nyt leverandør batch Cl. perfringens ukendt mængde. Ved hver produktion kontrol på BA
2              
3              
4 Volumen-kontrol       1/år    
5 Ref. ampul     Ja Hvert nyt fremstillet batch S. adabraka + Cl. perfringens Ja
6 - - - - - - -
7 Volumen-kontrol            
8 Volumen-
kontrol+
sterilkontrol + ref. ampul
      1 /måned    
9 Sterilkontrol + ref. ampul   Cl. perfringens   Per fremstillet/
indkøbt batch
Cl. perfringens  

” -” : laboratoriet har sat et minus i feltet i spørgeskemaet, dette tolkes som et ” nej” .

Tom felt: laboratoriet har ikke besvaret spørgsmålet.

2.2 Flydende substrater – non-selektive bouilloner

2.2.1 Peptonholdig phosphatbuffer:

I alt 3 besvarelser. De 3 laboratorier foretager alle kontrol af substratets funktion før ibrugtagning af substratet. Kontrolfrekvensen er enten per leverandør batch eller per fremstillet batch. Positiv kontrol medtages ved hver analyse af alle laboratorierne, og 2 laboratorier medtager desuden negativ kontrol ved hver analyse.

Tabel 4 Peptonholdig phosphatbuffer, DS 266 Bestemmelse af Salmonella.

Lab. nr. Substratkontrol forud for anvendelse Ved hver analyse
  Kontrolmetode Ref. substrat Pos. Neg. Hyppighed Pos. Neg.
1              
2              
3              
4           Salmonella Upodet substrat
5 Fortynding ved ekstension TSB/TSA Ja Ja Hvert nyt fremstillet batch S. adabraka Ja
6 Ukendt podemængde, påvist/ikke påvist - S. adabraka E. coli   S. adabraka ukendt pode-mængde  
7              
8 +/- Vækst på BLSF og XLD   S. adabraka   Start og slut af hvert nyt leverandør batch S. adabraka E. coli ukendt pode-mængde
9              

” -” : laboratoriet har sat et minus i feltet i spørgeskemaet, dette tolkes som et ” nej” .

” +” : laboratoriet har sat et plus i feltet i spørgeskemaet, dette tolkes som et ” ja” .

Tom felt: laboratoriet har ikke besvaret spørgsmålet.

2.3 Flydende substrater – selektive/indikative bouilloner

2.3.1 Alkalisk peptonvand med polymixin B/colistin:

I alt 4 besvarelser. 3 laboratorier foretager kontrol af substratets funktion før ibrugtagning af substratet. Kontrolfrekvensen er enten per leverandør batch eller per fremstillet batch. Positiv kontrol medtages ved hver analyse af 3 af laboratorierne, og 1 laboratorium medtager desuden negativ kontrol ved hver analyse.

Tabel 5 Alkalisk peptonvand med polymixin B/colistin, DS 3030 Bestemmelse af Vibrio vulnificus.

Lab. nr. Substratkontrol forud for anvendelse Ved hver analyse
  Kontrolmetode Ref. substrat Positive Negative Hyppighed Positive Negative
1              
2              
3              
4              
5     Ja Ja Hvert nyt fremstillet batch Vibrio vulnificus Ja
6* Ukendt podemængde, påvist/ikke påvist         Vibrio vulnificus ukendt podemængde  
7 Positiv kontrol   Vibrio vulnificus E. coli Start og slut af hvert nyt leverandør batch Vibrio vulnificus  
8              
9* Sterilkontrol Alkalisk peptonvand cellubiose col.     Hvert nyt fremstillet batch    

*) analysen udføres ikke akkrediteret

” -” : laboratoriet har sat et minus i feltet i spørgeskemaet, dette tolkes som et ” nej” .

” +” : laboratoriet har sat et plus i feltet i spørgeskemaet, dette tolkes som et ” ja” .

Tom felt: laboratoriet har ikke besvaret spørgsmålet.

2.3.2 Rappaport-Vassiliadis bouillon (R10)

I alt 3 besvarelser. Alle 3 laboratorier foretager kontrol af substratets funktion før ibrugtagning af substratet. Kontrolfrekvensen er enten per leverandør batch eller per fremstillet batch. Positiv kontrol medtages ved hver analyse af alle 3 laboratorier, og 2 laboratorier medtager også negativ kontrol ved hver analyse.

Tabel 6 Rappaport-Vassiliadis bouillon (R10), DS 266 Bestemmelse af Salmonella.

Lab. nr. Substratkontrol forud for anvendelse Ved hver analyse
  Kontrolmetode Ref. substrat Pos. Neg. Hyppighed Pos. Neg.
1              
2              
3              
4              
5 Fortynding ved ekstension TSB + + Hvert nyt fremstillet batch S. adabraka +
6 Ukendt podemængde, påvist/ikke påvist   S. adabraka E. coli Hvert nyt leverandør batch S. adabraka ukendt pode-mængde E. coli ukendt pode-mængde
7              
8 +/- Vækst   S. adabraka E. coli Start og slut af hvert nyt leverandør batch S. adabraka  
9              

” -” : laboratoriet har sat et minus i feltet i spørgeskemaet, dette tolkes som et ” nej” .

” +” : laboratoriet har sat et plus i feltet i spørgeskemaet, dette tolkes som et ” ja” .

Tom felt: laboratoriet har ikke besvaret spørgsmålet.

2.3.3 MacConkey enkelt og dobbeltstyrke:

I alt 9 besvarelser. 8 laboratorier foretager funktionskontrol af substratet før ibrugtagning af substratet. Kontrolfrekvensen er enten per leverandør batch eller per fremstillet batch. 4 laboratorier medtager positiv kontrol ved hver analyse og 4 laboratorier medtager desuden negativ kontrol/blindprøve ved hver analyse.

Tabel 7 MacConkey bouillon, enkelt og dobbeltstyrke, DS 2255 Bestemmelse af coliforme bakterier og termotolerante coliforme bakterier.

Lab. nr. Substratkontrol forud for anvendelse Ved hver analyse
  Kontrolmetode Ref. Substrat Pos. Neg. Hyppighed Pos. Neg.
1 Opformering, fortynding ÷ 1-÷ 12 - E. coli - Hvert nyt leverandør batch - Upodet MacConkeyrør
2 Ampuller       Hvert nyt fremstillet batch   Blindprøve
3 pH, sterilkontrol - - - - E. coli, ukendt mængde 50ml steril vand til 50 ml MacConkey
4 NMKL procedure nr. 10 pkt. 4.7.2 Gammelt substrat batch E. coli ukendt podemængde   Hvert nyt leverandør batch E. coli, ukendt mængde Upodet substrat + S. aureus ukendt mængde
5 Ref. ampul   Ja Ja Hvert nyt fremstillet batch E. coli Ja
6 Ukendt podemængde påvist/ikke påvist - E. coli S. aureus, Ps. aeruginosa Hvert nyt leverandør batch    
7 +/- typisk vækst TSB E. coli   Start og slut af hvert nyt leverandør batch    
8 +/- typisk vækst TSB E. coli A. hydrophilia Start og slut af hvert nyt leverandør batch    
9 Sterilkontrol, vækstkontrol MacConkey E. coli   Hver dag E. coli ukendt mængde  

” -” : laboratoriet har sat et minus i feltet i spørgeskemaet, dette tolkes som et ” nej” .

” +” : laboratoriet har sat et plus i feltet i spørgeskemaet, dette tolkes som et ” ja” .

Tom felt: laboratoriet har ikke besvaret spørgsmålet.

2.3.4 Tryptonvand:

I alt 7 besvarelser. 4 laboratorier udfører funktionskontrol af substratet forud for analyse enten per leverandørbatch eller per fremstillet batch. 5 laboratorier medtager positiv kontrol ved hver analyse og 4 medtager også negativ kontrol/blindprøve ved hver analyse.

Tabel 8 Tryptonvand, DS 2255 Bestemmelse af coliforme bakterier og termotolerante coliforme bakterier.

Lab. nr. Substratkontrol forud for anvendelse Ved hver analyse
  Kontrolmetode Ref. substrat Positive Negative Hyppighed Positive Negative
1 Opformering, fortynding ÷ 1-÷ 12 - E. coli - Hvert nyt leverandør batch - Upodet substrat
2              
3 pH, sterilkontrol       Hvert nyt fremstillet batch E. coli, ukendt mængde 50 ml steril vand tilsættes til 50ml McConkey
4           E. coli, ukendt mængde Upodet substrat + S. aureus ukendt mængde
5     + + Hvert nyt fremstillet batch E. coli +
6              
7 +/- Typisk vækst, +/- indol         E. coli  
8 +/- Typisk vækst, +/- indol   E. coli   Start og slut af hvert nyt leverandør batch    
9 Sterilkontrol, vækstkontrol Tryptonvand E. coli   Hver dag E. coli ukendt mængde  

” -” : laboratoriet har sat et minus i feltet i spørgeskemaet, dette tolkes som et ” nej” .

” +” : laboratoriet har sat et plus i feltet i spørgeskemaet, dette tolkes som et ” ja” .

Tom felt: laboratoriet har ikke besvaret spørgsmålet.

2.3.5 Laktose trypton lauryl sulfat bouillon:

I alt 6 besvarelser. Alle udfører funktionskontrol af substratet før ibrugtagning af substratet enten per fremstillet batch eller per leverandørbatch. 4 laboratorier medtager positiv kontrol ved hver analyse og 2 medtager desuden negativ kontrol/blindprøve ved hver analyse.

Tabel 9 Laktose trypton laurylsulfat bouillon, Mod ISO/DIS 9308-1 Bestemmelse af coliforme bakterier og E. coli.

Lab. nr. Substratkontrol forud for anvendelse Ved hver analyse
  Kontrolmetode Ref. substrat Pos. Neg. Hyppighed Pos. Neg.
1 Opformering, fortynding ÷ 1-÷ 12 - E. coli Ps. aeruginosa Hvert nyt leverandør batch E. coli ukendt mængde Upodet substrat
2              
3              
4 Sterilkontrol       Hvert nyt fremstillet batch    
5     + + Hvert nyt fremstillet batch E. coli +
6 Ukendt podemængde påvist/ikke påvist TSA E. coli S. aureus, E. faecalis Hvert nyt leverandør batch - -
7 +/- Typisk vækst, +/- gas/indol         E. coli  
8 +/- Typisk vækst, +/- luft/indol   E. coli   Start og slut af hver nyt leverandør batch    
9 Sterilkontrol, vækstkontrol Laktose trypton lauryl sulfat bouillon, tryptonvand E. coli   Hver dag E. coli ukendt mængde  

” -” : laboratoriet har sat et minus i feltet i spørgeskemaet, dette tolkes som et ” nej” .

” +” : laboratoriet har sat et plus i feltet i spørgeskemaet, dette tolkes som et ” ja” .

Tom felt: laboratoriet har ikke besvaret spørgsmålet.

2.4 Faste substrater – non-selektive

2.4.1 Trypton gærekstraktagar:

I alt 9 besvarelser. Alle foretager funktionskontrol af substratet før ibrugtagning af substratet. 6 laboratorier udfører kvantitativ substratkontrol. Kontrolfrekvensen er enten per leverandørbatch, per fremstillet batch eller daglig. 6 laboratorier medtager negativ kontrol/blindprøve ved hver analyse.

Tabel 10 Trypton gærekstraktagar, DS 6622 Bestemmelse af aerobt kimtal 22º C og 37º C.

Lab. nr. Substratkontrol forud for anvendelse Ved hver analyse
  Kontrolmetode Ref. Substrat Pos. Neg. Hyppighed Pos. Neg.
1 Økometrisk kontrol - S. aureus, ukendt mængde - Hvert nyt leverandør batch - Upodet plade
2 Ampul       Hvert nyt leverandør batch   Blindprøve
3 pH, sterilkontrol       Hvert nyt fremstillet batch   ” Før” og ” efter” kontrol på hver flaske
4 Mod. Miles-Misra, NMKL procedure nr. 10 pkt 4.7.1.4 Gammel substrat batch     Hvert nyt leverandør batch E. coli Upodet substrat
5 Ref. ampul   Ja Ja Hvert nyt fremstillet batch   Ja
6 Mod. Miles-Misra TSA E. coli - Hvert nyt leverandør batch   Steril kontrol
7 Miles-Misra TSA E. coli   Start og slut af hvert nyt leverandør batch    
8 Økometrisk kontrol   Ps. florescences   Start og slut af hvert nyt leverandør batch    
9* Sterilkontrol, vækstkontrol WPCA Ps. aeruginosa, B. cereus   Hver dag Ps. aeruginosa, B. cereus, ukendt mængde  

*) analysen udføres ikke akkrediteret

” -” : laboratoriet har sat et minus i feltet i spørgeskemaet, dette tolkes som et ” nej” .

” +” : laboratoriet har sat et plus i feltet i spørgeskemaet, dette tolkes som et ” ja” .

Tom felt: laboratoriet har ikke besvaret spørgsmålet.

2.4.2 Blodagar:

I alt 8 besvarelser. Alle foretager funktionskontrol af substratet før ibrugtagning af substratet. Kontrolfrekvensen er enten per leverandør batch eller per fremstillet batch. 3 laboratorier medtager positiv kontrol ved hver analyse og 5 laboratorier medtager negativ kontrol/blindprøve ved hver analyse.

Tabel 11 Blodagar, DS 2217 Bestemmelse af kimtal 37º C (MF), DS 3029 Bestemmelse af Legionella.

Lab. nr. Substratkontrol forud for anvendelse Ved hver analyse
  Kontrolmetode Ref. substrat Positive Negative Hyppighed Positive Negative
1 Økometrisk kontrol - S. aureus - Hver nyt leverandør batch - Steril kontrol (agar og upodet fortyndingsvand)
2              
3 pH, sterilkontrol - - - Hvert nyt fremstillet batch - Steril kontrol (agar og 100 ml steril vand)
4 Sterilkontrol       Hvert nyt fremstillet batch E. coli Upodet substrat
5 Ref. ampul   Ja Ja Hvert nyt fremstillet batch   Ja
6 Mod. Miles-Misra TSA S. aureus   Hvert nyt leverandør batch   Steril kontrol
7 Miles-Misra TSA S. aureus, B. cereus E. faecalis      
8 Økometrisk kontrol   B. subtilis, E. coli   Start og slut af hvert nyt leverandør batch L. pneumophila  
9* Sterilkontrol, vækstkontrol Blodagar B. cereus   Hver dag B. cereus, L. pneumophila  

*) analysen udføres ikke akkrediteret

” -” : laboratoriet har sat et minus i feltet i spørgeskemaet, dette tolkes som et ” nej” .

” +” : laboratoriet har sat et plus i feltet i spørgeskemaet, dette tolkes som et ” ja” .

Tom felt: laboratoriet har ikke besvaret spørgsmålet.

2.5 Faste substrater – selektive/indikative

2.5.1 Membran laurylsulfat agar:

I alt 8 besvarelser. Alle laboratorierne foretager funktionskontrol af substratet før ibrugtagning af substratet. Kontrolfrekvensen er enten per leverandørbatch eller per fremstillet batch. 5 laboratorier medtager positiv kontrol ved hver analyse og 4 medtager negativ kontrol/blindprøve ved hver analyse.

Tabel 12 Membran lauryl sulfat agar, Mod. ISO/DIS 9308-1 Bestemmelse af coliforme bakterier og E. coli.

Lab. nr. Substratkontrol forud for anvendelse Ved hver analyse
  Kontrol-metode Ref. substrat Pos. Neg. Hyppighed Pos. Neg.
1 Økometrisk kontrol - E. coli Ps. aeruginosa Hver nyt leverandør batch E. coli ukendt mængde Upodet plade
2              
3 pH, sterilkontrol TSA E. coli, min. 70% genfinding, podeniveau 10-100   Hvert nyt leverandør batch E. coli, ukendt mængde Steril plade
4 NMKL procedure nr. 10 pkt. 4.7.1.4 Gammelt substrat batch E. coli   Hvert nyt leverandør batch E. coli Substrat med upodet fortyndingsvand som er MF
5 Ref. ampul   Ja Ja Hvert nyt fremstillet batch   Ja
6 Mod. Miles-Misra TSA E. coli B. subtilis      
7 +/- typisk vækst TSA E. coli   Start og slut af hvert nyt leverandør batch E. coli  
8 Økometrisk kontrol   E. coli, L. freundii L. plant. Start og slut af hvert nyt leverandør batch    
9 Sterilkontrol, vækstkontrol Membran Lauryl sulfat agar E. coli   Hver dag E. coli ukendt mængde  

” -” : laboratoriet har sat et minus i feltet i spørgeskemaet, dette tolkes som et ” nej” .

” +” : laboratoriet har sat et plus i feltet i spørgeskemaet, dette tolkes som et ” ja” .

Tom felt: laboratoriet har ikke besvaret spørgsmålet.

2.5.2 Slanetz og Bartley agar:

I alt 8 besvarelser. Alle foretager funktionskontrol af substratet før ibrugtagning af substratet. 5 laboratorier foretager kvantitativ substratkontrol. Kontrolfrekvensen er enten per leverandør batch eller per fremstillet batch. 5 laboratorier medtager positiv kontrol ved hver analyse og 5 medtager negativ kontrol/blindprøve ved hver analyse.

Tabel 13 Slanetz og Bartley agar, Mod. ISO 7899-2 Bestemmelse af enterokokker (MF), DS 2401 Bestemmelse af enterokokker.

Lab. nr. Substratkontrol forud for anvendelse Ved hver analyse
  Kontrolmetode Ref. Substrat Pos. Neg. Hyppighed Pos. Neg.
1 Økometrisk kontrol - E. faecalis - Hvert nyt leverandør batch E. faecium Upodet plade
2              
3 pH, sterilkontrol TSA (hver nyt leverandør batch) E. faecalis, min. 70% genfinding, podeniveau 10-100 - Hvert nyt fremstillet batch E. faecalis, ukendt mængde 100 ml steril vand filtreres
4 Mod. Miles-Misra NMKL procedure nr. 10 pkt. 4.7.1.4 Gammelt substrat batch E. faecalis E. coli Hvert nyt leverandør batch E. faecalis Substrat med upodet fortyndingsvand (100 ml). Substrat podet med E. coli. ved overfladeudsæd: upodet plade.
5 Ref. ampul   Ja Ja Hvert nyt fremstillet batch Enterococcus Ja
6 Mod. Miles-Misra TSA E. faecalis, E. durans E. coli Hvert nyt leverandør batch - -
7 Miles-Misra TSA E. faecalis E. coli Start og slut af hvert nyt leverandør batch    
8 Økometrisk kontrol   E. faecalis L. plant. Start og slut af hvert nyt leverandør batch    
9* Sterilkontrol Slanetz og Bartley agar Enterococcus   Hver dag Enterococcus ukendt mængde  

*) analyse efter DS 2401 udføres ikke akkrediteret

” -” : laboratoriet har sat et minus i feltet i spørgeskemaet, dette tolkes som et ” nej” .

” +” : laboratoriet har sat et plus i feltet i spørgeskemaet, dette tolkes som et ” ja” .

Tom felt: laboratoriet har ikke besvaret spørgsmålet.

2.5.3 Galde esculin agar:

I alt 8 besvarelser. 4 foretager kvantitativ substratkontrol og 3 foretager kvalitativ substratkontrol før ibrugtagning af substratet. Kontrolfrekvensen er enten per leverandørbatch eller per fremstillet batch. 5 laboratorier medtager positiv kontrol ved hver analyse og 4 medtager negativ kontrol/blindprøve ved hver analyse.

Tabel 14 Galde esculin agar, Mod. ISO 7899-2 Bestemmelse af enterokokker.

Lab. nr. Substratkontrol forud for anvendelse Ved hver analyse
  Kontrolmetode Ref. Substrat Pos. Neg. Hyppighed Pos. Neg.
1 Økometrisk kontrol - E. faecalis - Hvert nyt leverandør batch E. faecalis Upodet plade
2              
3 pH, sterilkontrol TSA (hver nyt leverandør batch) E. faecalis, min. 70% genfinding, podeniveau 10-100 - Hvert nyt fremstillet batch E. faecalis, ukendt mængde 100 ml steril vand filtreres
4 Mod. Miles-Misra NMKL procedure nr. 10 pkt. 4.7.1.4 Gammelt substrat batch E. faecalis E. coli Hvert nyt leverandør batch E. faecalis Upodet substrat
5 Ref. ampul   Ja Ja Hvert nyt fremstillet batch Enterococcus Ja
6 Ukendt podemængde påvist/ikke påvist   E. faecalis, E. durans E. coli Hvert nyt leverandør batch    
7 ± typisk vækst TSA E. faecalis E. coli Start og slut af hvert nyt leverandør batch    
8 Økometrisk kontrol   E. faecalis L. plant. Start og slut af hvert nyt leverandør batch    
9 Sterilkontrol Galde esculin agar Enterococcus   Hver dag Enterococcus ukendt mængde  

” -” : laboratoriet har sat et minus i feltet i spørgeskemaet, dette tolkes som et ” nej” .

” +” : laboratoriet har sat et plus i feltet i spørgeskemaet, dette tolkes som et ” ja” .

Tom felt: laboratoriet har ikke besvaret spørgsmålet.

2.5.4 Cellobiose colistin agar:

I alt 3 besvarelser. 2 laboratorier foretager kontrol af substratet før ibrugtagning af substratet. Kontrolfrekvensen er enten per leverandør batch eller per fremstillet batch. 1 laboratorium medtager såvel positiv som negativ kontrol ved hver analyse.

Tabel 15 Cellobiose colistin agar, DS 3030 Bestemmelse af Vibrio vulnificus.

Lab. nr. Substratkontrol forud for anvendelse Ved hver analyse
  Kontrolmetode Ref. substrat Pos. Neg. Hyppighed Pos. Neg.
1              
2              
3              
4              
5     Ja Ja Hvert nyt fremstillet batch Vibrio vulnificus Ja
6              
7 Positiv kontrol   Vibrio vulnificus E. coli Start og slut af hvert nyt leverandør batch    
8              
9* Sterilkontrol Alkalisk peptonvand, cellubiose, colistin     Hver dag    

*) analysen udføres ikke akkrediteret

” -” : laboratoriet har sat et minus i feltet i spørgeskemaet, dette tolkes som et ” nej” .

” +” : laboratoriet har sat et plus i feltet i spørgeskemaet, dette tolkes som et ” ja” .

Tom felt: laboratoriet har ikke besvaret spørgsmålet.

2.5.5 Bufferet charcoal gærekstrakt agar med selektiv supplement (GVPC):

I alt 3 besvarelser. 2 laboratorier foretager kontrol af substratet før ibrugtagning. Kontrolfrekvensen er per leverandørbatch.

Tabel 16 GVPC, DS 3029 Bestemmelse af Legionella.

Lab. nr. Substratkontrol forud for anvendelse Ved hver analyse
  Kontrolmetode Ref. substrat Pos. Neg. Hyppighed Pos. Neg.
1              
2              
3              
4              
5           L. pneumophila Ja
6 Mod. Miles-Misra Gammel batch L. pneumophila - Hvert leverandørbatch L. pneumophila ukendt podemængde -
7              
8 ± Typisk vækst   L. pneumophila   Start og slut af hvert nyt leverandørbatch L. pneumophila  
9* Sterilkontrol BCYE L. pneumophila   Hver dag L. pneumophila  

*) analysen udføres ikke akkrediteret

” -” : laboratoriet har sat et minus i feltet i spørgeskemaet, dette tolkes som et ” nej” .

Tom felt: laboratoriet har ikke besvaret spørgsmålet.

2.5.6 Bufferet charcoal gærekstrakt agar (BCYE):

I alt 4 besvarelser. 2 laboratorier foretager kontrol af substratet før ibrugtagning af substratet. Kontrolfrekvensen er per leverandørbatch eller daglig.

Tabel 17 BCYE, DS 3029 Bestemmelse af Legionella.

Lab. nr. Substratkontrol forud for anvendelse Ved hver analyse
  Kontrolmetode Ref. substrat Pos. Neg. Hyppighed Pos. Neg.
1              
2              
3              
4              
5             Ja
6     L. pneumophila        
7              
8 ± Typisk vækst   L. pneumophila   Start og slut af hvert nyt leverandørbatch L. pneumophila  
9 Sterilkontrol BCYE L. pneumophila   Hver dag L. pneumophila  

” -” : laboratoriet har sat et minus i feltet i spørgeskemaet, dette tolkes som et ” nej” .

Tom felt: laboratoriet har ikke besvaret spørgsmålet.

2.5.7 Brilliantgrønt-laktose-saccharose-phenolrødt agar (BS agar):

I alt 2 besvarelser. Begge foretager funktionskontrol af substratet før ibrugtagning af substratet. Kontrolfrekvensen er enten per leverandør batch eller per fremstillet batch. Begge laboratorier medtager positiv og negativ kontrol ved hver analyse.

Tabel 18 BS agar, DS 266 Bestemmelse af Salmonella.

Lab. nr. Substratkontrol forud for anvendelse Ved hver analyse
  Kontrolmetode Ref. substrat Pos. Neg. Hyppighed Pos. Neg.
1              
2              
3              
4              
5 Økometrisk kontrol TSB/TSBA Ja Ja Hvert nyt fremstillet batch S. adabraka Ja
6 Ukendt podemængde påvist/ikke påvist   S. adabraka E. coli Hvert nyt leverandør batch S. adabraka ukendt podemængde E. coli ukendt podemængde
7              
8              
9              

” -” : laboratoriet har sat et minus i feltet i spørgeskemaet, dette tolkes som et ” nej” .

” +” : laboratoriet har sat et plus i feltet i spørgeskemaet, dette tolkes som et ” ja” .

Tom felt: laboratoriet har ikke besvaret spørgsmålet.

2.5.8 Phenolrødt-mannitol agar:

I alt 3 besvarelser. Alle foretager funktionskontrol af substratet før ibrugtagning af substratet. Kontrolfrekvensen er enten per leverandør batch eller per fremstillet batch. 3 laboratorier medtager positiv og 2 medtager negativ kontrol ved hver analyse.

Tabel 19 Phenolrødt mannitol agar, DS 266 Bestemmelse af Salmonella.

Lab. nr. Substratkontrol forud for anvendelse Ved hver analyse
  Kontrolmetode Ref. substrat Pos. Neg. Hyppighed Pos. Neg.
1              
2              
3              
4              
5 Økometrisk kontrol TSA Ja Ja Hvert nyt fremstillet batch S. adabraka Ja
6 Ukendt podemængde påvist/ikke påvist   S. adabraka E. coli Hvert nyt leverandør batch S. adabraka ukendt podemængde E. coli ukendt podemængde
7              
8 Økometri   S. adabraka L. plant. Start og slut af hver nyt leverandør batch S. adabraka  
9              

” -” : laboratoriet har sat et minus i feltet i spørgeskemaet, dette tolkes som et ” nej” .

” +” : laboratoriet har sat et plus i feltet i spørgeskemaet, dette tolkes som et ” ja” .

Tom felt: laboratoriet har ikke besvaret spørgsmålet.

2.5.9 Cetrimid nalidixinsyre-agar (CN agar):

I alt 8 besvarelser. Alle foretager kontrol af substratet før ibrugtagning og 4 laboratorier foretager kvantitativ substratkontrol. Kontrolfrekvensen er enten per leverandørbatch eller per fremstillet batch. 4 laboratorier medtager positiv og 4 medtager negativ kontrol/blindprøve ved hver analyse.

Tabel 20 CN agar, DS 268 Bestemmelse af Pseudomonas aeruginosa.

Lab. nr. Substratkontrol forud for anvendelse Ved hver analyse
  Kontrolmetode Ref. Substrat Pos. Neg. Hyppighed Pos. Neg.
1 Økometrisk kontrol - Ps. aeruginosa - Hvert nyt leverandør batch - Steril kontrol (agar og upodet fortyndingsvand)
2              
3 pH, sterilkontrol TSA (hver nyt leverandør batch) Ps. aeruginosa, min. 70% genfinding, podeniveau 10-100 - Hvert nyt fremstillet batch Ps. aeruginosa, ukendt mængde 100 ml steril vand filtreres
4 Mod. Miles-Misra NMKL procedure nr. 10 pkt. 4.7.1.4 Gammel substrat batch Ps. aeruginosa, ukendt podemængde E. coli Hvert nyt leverandør batch Ps. aeruginosa Upodet substrat
5 Ref. ampul   ja ja Hvert nyt fremstillet batch Ps. aeruginosa ja
6 Mod. Miles-Misra TSA Ps. aeruginosa E. coli Hvert nyt leverandør batch - -
7 +/- typisk vækst TSA Ps. aeruginosa E. coli Start og slut af hvert nyt leverandør batch    
8 Økometrisk kontrol   Ps. aeruginosa E. coli Start og slut af hvert nyt leverandør

batch

   
9 Steril kontrol CN agar Ps. aeruginosa   Hver dag Ps. aeruginosa  

” -” : laboratoriet har sat et minus i feltet i spørgeskemaet, dette tolkes som et ” nej” .

” +” : laboratoriet har sat et plus i feltet i spørgeskemaet, dette tolkes som et ” ja” .

Tom felt: laboratoriet har ikke besvaret spørgsmålet.

2.5.10 Jernsulfit agar:

I alt 7 besvarelser. 6 laboratorier foretager kontrol før ibrugtagning af substratet. Kontrolfrekvensen er enten per leverandør batch eller per fremstillet batch. 4 laboratorier medtager positiv og 3 negativ kontrol/blindprøve ved hver analyse.

Tabel 21 Jernsulfit agar, DS 2256 Bestemmelse af Clostridium perfringens.

Lab. nr. Substratkontrol forud for anvendelse Ved hver analyse
  Kontrolmetode Ref. substrat Pos. Neg. Hyppighed Pos. Neg.
1 Økometrisk kontrol - Cl. perfringens - Hvert nyt leverandør batch Cl. perfringens, ukendt podemængde Sterilkontrol (agar med upodet fortyndingsvand)
2              
3              
4           Cl. perfringens ukendt podemængde Upodet substrat
5 Ref. ampul   + + Hvert nyt fremstillet batch   +
6 Mod. Miles-Misra Gammelt batch Cl. perfringens E. coli Hvert nyt leverandør batch - -
7 +/- Typisk vækst, ref. ampul       Start og slut af hvert nyt leverandør batch    
8 +/- Typisk vækst, ref. ampul   Cl. perfringens   Start og slut af hvert nyt leverandør batch Cl. perfringens  
9 Steril kontrol JSA +   Hver dag Cl. perfringens  

” -” : laboratoriet har sat et minus i feltet i spørgeskemaet, dette tolkes som et ” nej” .

” +” : laboratoriet har sat et plus i feltet i spørgeskemaet, dette tolkes som et ” ja” .

Tom felt: laboratoriet har ikke besvaret spørgsmålet.

2.5.11 R2A agar:

I alt 6 besvarelser, hvoraf det fremgår, at alle foretager kontrol før ibrugtagning af substratet. Kontrolfrekvensen er enten per leverandør batch eller per fremstillet batch. 1 laboratorium medtager positiv og 2 laboratorier medtager negativ kontrol/blindprøve ved hver analyse.

Tabel 22 R2A agar, DS 2402 Bestemmelse kimtal 37º C, 44º C, 55º C, 65º C.

Lab. nr. Substratkontrol forud for anvendelse Ved hver analyse
  Kontrolmetode Ref. substrat Pos. Neg. Hyppighed Pos. Neg.
1              
2              
3              
4 Mod. Miles-Misra NMKL procedure nr. 10 pkt. 4.7.1.4 Gammel substrat batch     Hvert nyt leverandør batch   Upodet substrat
5 Ref. ampul   + + Hvert nyt fremstillet batch   +
6* Mod. Miles-Misra TSA B. stearotermophilus   Hvert nyt leverandør batch   Sterilkontrol
7 Miles-Misra TSA E. coli        
8 Økometrisk   B. cereus E. coli   Start og slut af hvert nyt leverandør batch    
9 Steril kontrol R2A B. cereus   Hver dag B. cereus  

*) analysen udføres ikke akkrediteret

” -” : laboratoriet har sat et minus i feltet i spørgeskemaet, dette tolkes som et ” nej” .

” +” : laboratoriet har sat et plus i feltet i spørgeskemaet, dette tolkes som et ” ja” .

Tom felt: laboratoriet har ikke besvaret spørgsmålet.

 



Version 1.0 Februar 2006, © Miljøstyrelsen.