Natur og Miljø 2007

Forord

Miljøministeriets kampagne ”grønt ansvar” satte i efteråret 2005 fokus på borgernes medansvar for en rig natur og et rent miljø og på de handlemuligheder, som vi alle sammen har i hverdagen.

Heldigvis vil ni ud af ti danskere gerne tage miljøhensyn i dagligdagen. og rigtig mange gør det også. Nogle gange er det bare svært at gennemskue, hvad man kan gøre. Det kan være vanskeligt at huske alt det rigtige i en hektisk dagligdag. men ser man på Danmarks internationale forpligtelser til at opfylde miljømål, fx klimamålene i Kyotoprotokollen, er det nødvendigt, at vi alle sammen bliver bedre til at løfte vores personlige ansvar for miljøet.

”Der skal informeres meget mere om, hvilke hensyn man kan tage”. Dét var topprioriteten, da 1800 borgere blev spurgt, hvad der skulle til for at øge interessen for at tage miljøhensyn. De lagde også vægt på, at det skulle være nemt og ikke tage for lang tid.

Med dette temahæfte vil vi gerne vise, at det med omtanke og enkle midler kan lade sig gøre at flytte verden lidt.

Politikerne tager beslutning om de rammer og regler, som har til formål at beskytte vores miljø og natur. Den enkelte borger kan træffe forskellige valg og handle på forskellige måder inden for disse rammer – og konsekvenserne for miljøet og naturen vil variere. Politikerne har altså et overordnet grønt ansvar, som den enkelte kan vælge at tage et ansvar for at følge op i hverdagen – bl.a. som forbruger.

Temahæftet sætter fokus på muligheder og begrænsninger for at tage et personligt grønt ansvar, samt ikke mindst at illustrere betydningen i forhold til komplekse miljøproblematikker ved hjælp af udvalgte indikatorer.

Med temahæftet ønsker vi at forklare, at det personlige grønne ansvar handler om mere end at spare penge i husholdningen.

Hvordan er det fx, at vores:

  • energibesparelser hænger sammen med forebyggelse af klimaændringer?
  • vandforbrug hænger sammen med grundvandets kredsløb?
  • transportformer hænger sammen med både sundheds- og miljøpåvirkninger?

Temahæftet indeholder desuden tekstbokse med gode råd, som er lige til at gå til.

Connie Hedegaard, Miljøminister

Connie Hedegaard, Miljøminister

 



Version 1.0 Marts 2007, © Miljøstyrelsen.