Natur og Miljø 2007

Indledning

Internationale klimaforhandlinger er ”Stor miljøpolitik”. Beslutningerne her er uhyre vigtige. Men de er ikke meget værd uden det, man kan kalde ”den lille miljøpolitik” – altså de små men vigtige valg, vi alle sammen foretager hver dag. Når vi køber ind, når vi pendler, når vi vasker tøj, og når vi ordner hus og have.

Vores daglige handlinger medvirker til, at Danmark – med mere end 13 tons CO2 pr. indbygger om året – har et af verdens højeste udslip af CO2. Mange af de ting, vi gør i hverdagen, og når vi indretter vores hjem, har betydning for miljøet, og med omtanke kan vi alle sammen gøre en forskel.

Ved at tage cyklen de halvanden kilometer til bageren om søndagen i stedet for bilen, kan vi spare miljøet for næsten 1 kg CO2. Ved at skifte en 60 watt pære ud med en energisparepære, nedsætter vi vores årlige CO2 –udslip med 14 kg ved bare én times brug om dagen. Forskellen mellem den stationcar eller 4-hjulstrækker, som har den dårligste benzinøkonomi, og den, der har den bedste, er et udslip på op mod 1 tons CO2 om året, hvis man kører 20.000 km. Vi kan altså virkelig gøre en forskel, når vi vælger bil – også på vores egen økonomi, med sparede udgifter til benzin.

Verdens miljøministre tager vigtige beslutninger og sætter ambitiøse mål. Men bliver de politiske beslutninger ikke fulgt op i borgernes daglige gøremål, bliver målene utroligt svære og meget dyre at nå. og det gælder ikke kun kampen mod klimaændringer, men også kampen for ren luft, rent vand og en mangfoldig natur.

illustration

 



Version 1.0 Marts 2007, © Miljøstyrelsen.