Regeringsudspil om Den nye affaldssektor

1. Indledning

Danmark har i dag en velfungerende affaldssektor, både økonomisk og miljømæssigt.

Affaldet fra danske husholdninger og virksomheder bliver for en stor dels vedkommende genanvendt eller forbrændt og udnyttet, til opvarmning af vores huse. Farligt affald bliver håndteret forsvarligt. Danskerne tager selv i høj grad ansvar for miljøet, når de sorterer deres affald og afleverer det på genbrugsstationerne. Internationalt set er Danmark i front på affaldsområdet.

Men sektoren kan blive endnu bedre. Analyser viser, at et tre-cifret millionbeløb årligt kan spares til direkte gavn for virksomheder, borgere og myndigheder, uden at gå på kompromis med miljøkravene.

Regeringen ønsker med dette idéoplæg at starte den proces, der skal lede frem til en mere effektiv, fremtidssikret dansk affaldssektor.

Regeringen vil

  • Styrke konkurrencen på genanvendelsesmarkedet
  • Forenkle reglerne så der opnås mere effektiv service
  • Skabe mere gennemsigtighed og effektivitet i deponerings- og forbrændingssektorerne
  • Styrke innovationen

Det vil sige, at virksomhederne kan vælge mellem anlæg, der kan genanvende affaldet forsvarligt, og som konkurrerer på pris og kvalitet. Tiden er inde til at lade markedet løse flere opgaver.

Det vil sige, at det skal være nemt og billigt for borgerne at komme af med affaldet, ligesom borgere og virksomheder skal kunne se, hvad de får for pengene, når de betaler for at komme af med deres affald.

Det vil sige, at forbrændingsanlæg og deponeringsanlæg skal drives effektivt og med stor gennemsigtighed. Kommunale myndigheds- og driftsopgaver skal adskilles klart, gebyrfastsættelsen skal være entydig og det skal være muligt at sammenligne de forskellige anlæg.

Det vil sige, at den nyeste teknologi skal fremmes. Udvalgte nye miljøteknologier skal have et løft, så de miljømæssige udfordringer løses bedre og danske virksomheder samtidig opnår et konkurrencemæssigt forspring.

Målet er, at miljøbeskyttelsesniveauet bevares eller højnes, og at service og kontrol forbedres, samtidig med at sektorerne gøres mere effektive – til gavn for borgere, virksomheder, affaldsbehandlere, myndigheder og dermed for samfundet som helhed.

Baggrund for ny organisering af affaldssektoren

Dette udspil om Den nye affaldssektor er en opfølgning på regeringens udspil ”Grøn markedsøkonomi – mere miljø for pengene” fra 2003. Her varslede regeringen bl.a. et serviceeftersyn af sektoren med henblik på at gøre den mere effektiv og gennemsigtig.

I december 2004 anbefalede en arbejdsgruppe med repræsentanter for alle relevante aktører en række ændringer af området. Anbefalingerne findes i rapporten ”En effektiv affaldssektor. Anbefalinger fra arbejdsgruppen om organisering af affaldssektoren”. Der var mange forslag – herunder forslag, der ikke var enighed om i arbejdsgruppen.

Regeringen går i dette udspil videre med de forslag, der er enighed om. Det sker bl.a. som opfølgning på regeringsgrundlaget ”Nye mål” (2005).

På deponerings- og forbrændingsområdet var der ikke enighed i arbejdsgruppen i 2004. Derfor blev der nedsat en embedsmandsgruppe, som har afsluttet sit arbejde på deponeringsområdet. De endelige anbefalinger på forbrændingsområdet afventer udfaldet af et nyt europæisk affaldsdirektiv, der forventes at ændre en række af forudsætningerne for regulering af forbrændingsområdet. Der forventes klarhed om direktivets udfald i løbet af 2007. Samtidig skal arbejdet på forbrændingsområdet koordineres med den kommende energistrategi.

Regeringens redegørelse om fremme af miljøeffektiv teknologi fra foråret 2006 er en del af baggrunden for udspillets afsnit om innovation.

Regeringen ser frem til en grundig debat med alle relevante aktører. På baggrund heraf vil regeringen fremsætte forslag til ændringer af regelgrundlaget. Efter tre år vil de nye tiltag blive evalueret.

 



Version 1.0 Februar 2007, © Miljøstyrelsen.