Regeringsudspil om Den nye affaldssektor

7. Perspektiver for en ny affaldssektor

Regeringen vil med initiativerne modernisere den danske affaldssektor. Den høje miljøstandard skal udvikles, mens affaldssektoren effektiviseres. Samtidig skal affaldssektoren fortsat bidrage til udviklingen af ny teknologi og dermed mere miljøeffektive løsninger og skabe nye danske arbejdspladser.

Først og fremmest vil virksomhederne få store fordele ved initiativerne, særligt fordi de administrative omkostninger bliver reduceret væsentligt. Når deponeringsanlæggene og forbrændingsanlæggene effektiviseres, og virksomhederne samtidig får frit valg af genanvendelsesanlæg og øget adgang til genbrugspladserne, vil de opleve øget fleksibilitet og lavere behandlingspriser. Effektiviseringerne vil samtidig komme den enkelte husholdning til gode i form af lavere priser.

Moderniseringen kommer også miljøet til gode. Det sker ved, at der indføres en entydig ansvarsfordeling i sektoren, så ansvaret for korrekt håndtering af affaldet altid kan placeres entydigt. De aktører, som får et nyt ansvar, skal samtidig modtage undervisning i miljørigtig affaldsbehandling. Sektoren kan dermed blive mere robust, fordi en klar ansvarsfordeling gør aktørerne bevidste om deres ansvar – det kan motivere til miljøforbedringer og innovation.

Reguleringen skal indrettes, så der sker en understøttelse af teknologiudviklingen i affaldssektoren. Nye miljøvenlige behandlingsteknologier skal fremmes og sikres fodfæste på markedet, og ambitionen er at få understøttet miljøstandarden i EU-lovgivningen.

 



Version 1.0 Februar 2007, © Miljøstyrelsen.