Teknisk udvikling af chiller med CO2 som kølemiddel

Forord

Nærværende rapport afslutter de indledende undersøgelser af tekniske og markedsmæssige muligheder for at anvende CO2 som erstatning for HFC-kølemidler i vandkøleanlæg (chillere).

Rapporten indeholder en analyse af designforhold og driftsparametre, som er bestemmende for bæredygtigheden af CO2-chillerløsninger.

De driftsmæssige forhold er undersøgt med modelbaseret værktøjer og statiske data for temperaturforhold i Danmark med henblik på at optimere anlæggenes driftsparametrene og for at etablere et rationelt sammenligningsgrundlag mellem CO2 og HFC kølemidler.

Anvendelse af CO2 som kølemiddel ved tryk over 45 bar er stadig ikke hyppigt udbredt. Det betyder, at udbuddet af egnede komponenter såsom kompressorer, varmevekslere, automatik og ventiler er begrænset og i visse tilfælde skal søges i andre industrianvendelser. I nærværende projekt er der endvidere fundet behov for at igangsætte udvikling af nye komponenter, idet kommercielle produkter ikke har været tilgængelig eller har været så dyre, at en anvendelse i et køleanlæg kan udelukkes.

Projektet er gennemført af ADVANSOR A/S som teknisk forundersøgelse af, hvorvidt der eksisterer et kommercielt og teknisk grundlag for produktion og opstilling af miljøvenlige chillere, der anvender CO2 som kølemiddel.

Århus V

18. september 2006

Torben M Hansen

 



Version 1.0 Januar 2007, © Miljøstyrelsen.