Teknisk udvikling af chiller med CO2 som kølemiddel

3 Indledning

CO2 kan med fordel anvendes som kølemiddel i vandkøleanlæg (chillere). I modsætning til de øvrige naturlige kølemidler, der kan anvendes i denne applikation, er CO2 ugiftig og ubrændbar. Dette betyder, at der ikke behøves specielle anordninger mht. alarmer, nødventilation, brandsikring osv. Samtidig havner kølemidler i gruppe 2[4] (de ufarlige kølemidler), hvilket er en gevinst mht. design, konstruktion, service og vedligehold.

Samlet set er der mange parametre der indikerer, at en CO2-baseret chiller bør kunne produceres, sælges og drives på meget konkurrencedygtige vilkår i Danmark.

Udfordringerne for de CO2-baserede chillere ligger på områderne omkring anlæggenes højere arbejdstryk samt optimering af anlægget i forhold til reduktion af energiforbruget.

Det er projektets formål at undersøge designparametrene for chillerløsninger i hhv. det høje og lave kapacitetsområde, hvor det højere arbejdstryk er imødekommet gennem design og materialevalg, og hvor energiforbruget er minimeret således, at chilleren kan konkurrere med de bedste anlæg, der er på markedet i dag. Projektets resultater skal danne baggrund for chillerløsninger, der kan produceres kommercielt og demonstreres i direkte forlængelse af projektet.


Fodnoter

[4] Bekendtgørelse 1141

 



Version 1.0 Januar 2007, © Miljøstyrelsen.