Teknisk udvikling af chiller med CO2 som kølemiddel

4 Vurdering af marked og teknologi

Med baggrund i den danske lovgivning på kølemiddelområdet, der netop nyligt er godkendt af Europa-Parlamentet, kalder det danske kølemarked på nye og bedre løsninger med naturlige kølemidler. Allerede fra 2006 og 2-3 år frem vil der sandsynligvis kunne opstå vakuum på det danske kølemarked med færre udbydere af produkter, der på en omkostnings- og energieffektiv måde kan leve på til de gældende regler.

Flere udenlandske producenter kan forventes fravælge levering til det danske marked, da udviklingsomkostningerne vil være væsentligt større end markedets størrelse vil kunne bære. Hovedparten af opstillede chillere i Danmark er produceret i udlandet, og de danske installatører og slutbrugere har derfor behov for danske alternativer.

Dette vil øge behovet for nye aktører på markedet i Danmark, der med nye ideer og innovative løsninger sandsynligvis vil have en konkurrencemæssig fordel.

Endvidere vurderes det at det danske forbud mod F-gasserne over en årrække vil kunne brede sig til resten af Europa gennem fælles lovgivning, hvilket vil kunne give markedsmæssige muligheder udenfor Danmarks grænser.

Undersøgelser[5]+[6] viser at der ca. er installeret 18.000 mindre chillere i DK med kuldeydelser under 30 kW og ca. 1.300 store chiller-anlæg til industriel køling.

Dette projekt vil både fokusere på mindre luftkølede chillere omkring 50-300 kW, og større vandkølede chillere på 100-500 kW. Det vurderes, at de mindre chillere med kapaciteter under 50 kW hovedsagligt vil forsætte med HFC-kølemidler, da fyldningerne kan holdes under 10 kg. Der findes i dag ikke CO2-baserede chillere tilgængelige på det danske marked[7].

Figur 4.1: Oversigt over kølemidler i chillere afhængig af kølekapacitet

Figur 4.1: Oversigt over kølemidler i chillere afhængig af kølekapacitet

Det markedsmæssige potentiale, tekniske og økonomiske forudsætninger for en mulig introduktion af CO2-baserede chillere på det danske marked vil blive vurderet i forlængelse af tekniske og designmæssige analyser nedenfor.


Fodnoter

[5] PSO 2005 - projektet ”Energimærkning af industrielle produkter”

[6] EFP 2003 – projektet ”Energioptimal styring og regulering af køleanlæg, ESO”

[7] Miljøstyrelsen, http://www.naturlige-koelemidler.dk/

 



Version 1.0 Januar 2007, © Miljøstyrelsen.