Miljøprojekt, 1147 – Håndbog - Byggetekniske foranstaltninger i forbindelse med byggeri på forurenede lokaliteter

Forord

I denne rapport er der givet en beskrivelse og en vurdering af forhold, som har betydning ved gennemførelse af byggetekniske afværgeforanstaltninger i eksisterende bygninger såvel som ved etablering af nybyggeri på forurenede grunde.

Rapporten er udarbejdet af NIRAS under Miljøstyrelsens Teknologiudviklingsprogram for jord- og grundvandsforurening på vegne af Københavns Kommune.

Projektets overordnede målsætning har været at danne et forbedret og mere ensartet beslutningsgrundlag for parterne i jordforureningssager, så byggetekniske afværgeforanstaltninger udføres bedst muligt.

For opfyldelse af projektets målsætning er der gennemført følgende udredningsarbejder:

  • En gennemgang af relevante forhold, som har betydning for forureningsstoffers spredningsveje under og i bygningskonstruktioner.
  • En gennemgang af relevante byggetekniske forhold, der bør registreres i forbindelse med planlægning og projektering af det endelige afværgedesign.
  • En gennemgang af relevante byggetekniske afværgeforanstaltninger samt kontrolpunkter for planlægnings- og etableringsfasen.

Projektets primære målgruppe er sagsbehandlere ved miljømyndigheden, der skal varetage godkendelse af byggetekniske afværgeforanstaltninger, men miljørådgivere, bygherrer, entreprenører og andre parter, der arbejder med indeklimasikring i forhold til poreluft-, jord-, og grundvandsforurening, vurderes ligeledes at kunne drage nytte af rapportens beskrivelser.

Projektet vurderes at være et naturligt supplement til Miljøstyrelsens projekt nr. 750, 2003, ”Afværgekatalog – tidlig indsats overfor indeklimapåvirkning” /Miljøstyrelsen 2003/, samt projekt nr. 1032, 2006, ”Fjernelse af jordforurening ved og under huse” /Miljøstyrelsen 2006b/.

I tilknytning til projektets gennemførelse har der været nedsat en styregruppe bestående af Mariam Wahid fra Københavns Kommune, Miljøkontrollen, samt Ole Kiilerich fra Miljøstyrelsen.

Rapporten er udarbejdet af Jacob Skou, Henrik Husum Nielsen, Inger Asp Fuglsang samt Morten Dam Hansen, alle fra NIRAS.

 



Version 1.0 Januar 2007, © Miljøstyrelsen.