Måling af asbestforurening i forbindelse med tagrenovering

Sammendrag

Baggrund og formål

Teknologisk Institut har for Miljøstyrelsen gennemført et projekt med titlen: ”Måling af asbestforurening i forbindelse med tagrenovering”.

Projektet gennemføres på baggrund af en ofte forekommende situation, hvor Miljøstyrelsen får henvendelse fra kommuner og borgere omkring mulig forurening af jord med asbeststøv. Styrelsen savner retningslinier for, hvordan sådanne sager tackles.

Formålet med projektet er, at opnå mere viden om i hvor store mængder der frigives asbestfibre fra asbesttage, ved hhv. brand, afrensning med højtryksspuler og renovering sammenlignet med almindelig dagligdags slitage. Desuden skal projektet belyse hvilken sundhedsmæssig risiko asbestfibre vil udgøre, når de ligger på eller i jorden.

Problemstillingen knytter sig til to forhold:

  • at der ikke findes grænseværdier for indhold af asbest i jord,
  • at der ikke tidligere har været gennemført en undersøgelse, som relaterer brand, afrensning med højtryksspuler og renovering af asbestholdige eternittage til den asbestforurening, denne renovering giver anledning til.

Undersøgelsen

Teknologisk Institut har udtaget prøver af mos og jord lige efter en afrensning af tag og efter rengøring af arealerne umiddelbart rundt om parcellen. Der er tilsvarende taget prøver fra tre parcelhuse med asbestholdige eternittage, hvor der ikke er foretaget en afrensning (reference). Alle prøverne er undersøgt for indhold af asbest.

I projektets periode har det ikke været muligt at få en aftale i stand med en tagrenoveringsvirksomhed, der skulle gennemføre en renoveringsopgave med udskiftning af tagplader. Det har heller ikke været muligt at finde en case med spredning af asbestfibre i forbindelse med brand. Vi har derfor alene fokuseret på tagrensningsopgaver.

Med henblik på at høste kommunernes erfaringer vedrørende asbestsager er der gennemført en spørgeskemaundersøgelse, som er udsendt til alle landets kommuner.

For at få et overblik over antallet af tagrenovatører er der via Internet foretaget en brancheanalyse. Der er efterfølgende skabt kontakt til Dansk Byggeri Tagmalerforening og Dansk Asbestforening. Undersøgelsesprogrammet er udført i samarbejde med Dansk Byggeri Tagmalerforening.

Der er udført en begrænset litteraturundersøgelse med henblik på belysning af, hvilke sundhedsmæssige risici asbestfibre vil kunne udgøre, når de ligger på eller i jorden.

Hovedkonklusion

Projektets resultater kan ikke påvise asbestforurening over baggrundsniveauet efter tagrensning gennemført under den foreskrevne procedure.

Vi skal foreslå en udvidet undersøgelse af flere renoveringsscenarier omfattende brand, total udskiftning af tag og indvendig bygningsrenovering. Et bedre statistisk grundlag bør tilvejebringes. Grundlaget skal indeholde viden om baggrundsniveauet af asbestfibre.

Den begrænsede internet søgning har ikke vist frem til artikler specifikt omkring de sundhedsmæssige risici forbundet med renovering af tagkonstruktioner og efterfølgende mulige personeksponering. Det foreslås, at der arbejdes videre med denne problemstilling.

Projektresultater

Med henblik på at kunne sammenligne asbestbelastningen er der etableret et firdelt klassifikationssystem gående fra ingen påviste fibre i den indsamlede prøve (klasse 0) til påvisning af mange asbestfibre i prøven (klasse 3).

Nogle af mosprøverne fra et eternittag indeholdende asbest indeholder mange asbestfibre (klasse 3). Jordprøver, mosprøver og slam fra tagrende taget fra de tage i undersøgelsen, som ikke har været udsat for en forudgående renovering (reference), indeholder generelt få asbestfibre (klasse 1). Nogle af mosprøverne indeholder dog mange asbestfibre (klasse 3).

De jordprøver, der er taget langs husmuren umiddelbart efter en tagrensning, indeholder mange asbestfibre (klasse 3). De jordprøver, der er taget efter tagfirmaernes rutinemæssige oprensninger omkring parcelhuse indeholder få asbestfibre (klasse 1).

72 kommuner har svaret på spørgeskemaundersøgelsen. Det fremgår af undersøgelsen, at kommunerne savner et bedre grundlag for rådgivningen af borgere og virksomheder. Nogle få kommuner har en hjemmeside, der beskriver miljørisici ved asbest generelt, nogle kommer med anbefalinger til hvorledes en professionel renovering bør finde sted og giver regler for håndtering og deponering af asbestholdigt affald. Niveauet af henvendelser til kommunerne i perioden 2004 – 2006 har været rimelig konstant og lavt. Af spørgeskemaundersøgelsen fremgår det, at kommunerne generelt ikke fører statistik over de sager, der er modtaget telefonisk eller skriftligt. Kommunerne oplyser, at de primært rådgiver virksomheder og borgere telefonisk og sekundært ved besigtigelse af lokaliteten.

Der er i Danmark ca. 150 virksomheder, som udfører tagrensningsopgaver. 28 virksomheder er medlem af Dansk Byggeri Tagmalerforening. Virksomheder engageret i asbestrenovering af bygninger er organiseret i brancheorganisationen Dansk Asbestforening. Foreningen har 13 virksomhedsmedlemmer. Foreningen vejleder i udførelse af saneringsopgaver, hvor asbest indgår i byggematerialer.

 



Version 1.0 Februar 2007, © Miljøstyrelsen.