Miljøvurdering af termisk assisteret jordrensning (dampoprensning)

Forord

Oprensning af jordforurening med damp er en forholdsvis ny metode, som kun har været anvendt et begrænset antal gange i Danmark /1,2,3/. Da metoden har vist sig at være potentiel lovende og derfor kan forventes at finde større udbredelse i fremtiden, har det været logisk at rejse spørgsmålet om, hvorvidt denne oprensningsmetode kan tænkes at have utilsigtede sideeffekter af miljømæssig karakter.

Dampinjektion og andre termiske processer kan tænkes at påvirke såvel jordens naturlige økosystemer som jordens struktur. Opvarmning som følge af termisk rensning vil i sig selv kunne påvirke mikroorganismer, dyr og planter kraftigt. Ændringer af jordens struktur eller egenskaber kan have stor indflydelse på strukturen af økosystemerne og ændre vand og lufts bevægelser gennem jordsøjlen.

Indeværende projekt er udført på arealer i Hedehusene, hvor der i perioden 1999-2002 har været udført dampstripning af blandt andet tre tidligere renserigrunde i Høje-Taastrup Kommune. Københavns Amt har været bygherre på projektet med Hedeselskabet Miljø og Energi A/S som bygherrerådgiver og Ove Arkil A/S som hovedentreprenør. Derudover har Miljøstyrelsen delfinansieret en række aktiviteter over Teknologi-programmet, herunder indeværende undersøgelser.

Selve oprensningen var forbundet med en række vanskeligheder af både teknisk og organisatorisk karakter, som på forskellig måde også fik indflydelse på tilrettelæggelsen og udførelsen af indeværende projekt. For en nærmere beskrivelse af dampoprensningen henvises til rapport fra Miljøstyrelsen /1/.

Generelt må det siges, at for de involverede parter i dette projekt, Danmarks Miljøundersøgelser, Danmarks JordbrugsForskning og Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse, har det været et meget utraditionelt projekt ikke kun p.g.a. områdets placering i et tæt, lavt bebygget boligkvarter, men også det tidsmæssige og praktiske forløb af projektet, som naturligt nok har været underlagt fremdriften i det overordnede oprensningsprojekt. Det har dog kun gjort opgaven mere udfordrende, og de medvirkende vil gerne sige tak for den hjælp de har fået fra bl.a. Miljøstyrelsen (Preben Bruun og Inger Asp-Fuglsang), Hedeselskabet (Rune Schlag), NIRAS (Tom Heron) samt Københavns Amt (Carsten Petersen og Carsten Bagge Jensen), der alle har været behjælpelige med informationer samt overbærende for de problemer, som projektet løb ind i undervejs.

 



Version 1.0 Marts 2007, © Miljøstyrelsen.