Miljøvurdering af termisk assisteret jordrensning (dampoprensning)

Sammenfatning og konklusioner

Oprensning af jordforurening med damp er en forholdsvis ny metode, som kun har været anvendt et begrænset antal gange i Danmark. Dette projekt har undersøgt hvorvidt dampinjektion kan tænkes at påvirke såvel jordens naturlige økosystemer som jordens struktur. Indeværende projekt er udført på arealer i Hedehusene, hvor der i perioden 1999-2002 har været udført dampstripning af blandt andet tre tidligere renserigrunde i Høje-Taastrup Kommune.

Til at belyse hovedproblemstillingen blev der igangsat følgende tre delprojekter, alle koordineret af Danmarks Miljøundersøgelser. 1) En undersøgelse af effekterne af termisk assisteret jordrensning på jordbundsdyr og plantesamfund, 2) En undersøgelse af effekterne af termisk assisteret jordrensning på det mikrobielle samfund og 3) En undersøgelse af de fysiske ændringer af jorden herunder dens vandledningsevne som følge af termisk assisteret jordrensning.

Der må formodes at ske væsentlige lokale ændringer i sammensætninger af jordbundsdyr og planter som følge af dampinjektion. Hvor langvarige disse eventuelt kan være, er det, på grund af en reetablering af området midtvejs i dette projekt, ikke muligt at forudsige. Men dampinjektion vil formodentlig ikke resultere i områder uden biologisk liv. Træer og buske med længere rødder må dog forventes at dø, mens græs og en række urter vil kunne overleve endog med øget vækst for nogle af disse.

Der er ikke konstateret ændringer i de fysiske egenskaber, som forventes at medføre betydelige negative ændringer i drænforhold for sekundært grundvand. Der er dog konstateret stigninger i volumenvægt og hydraulisk ledningsevne, som formentligt skyldes en kombination af sætning af jorden og fjernelsen af organisk kulstof ved våd oxidation.

Der blev konstateret store forandringer i de mikrobielle samfund under dampinjektion. Disse forandringer var stabile et halvt år efter dampinjektionens ophør. Fremvækst af en divers varmeresistent mikroflora og dennes stabilitet blev påvist. Således blev to potentielt humant patogene mikroorganismer identificeret i de dampoprensede jorde idet der sås en fremvækst af Pseudomonas aeruginosa og Aspergillus fumigatus, de to eneste potentielle humane patogener, der specifikt er blevet ledt efter.

I forlængelse af indeværende projekt blev der af GEUS foretaget supplerende undersøgelser af det mikrobielle samfund /4/. Konklusionen fra disse undersøgelser var, at der efterfølgende blev observeret et fald i varmetolerante bakterier. Yderligere blev der påvist et fald i antallet af potentielle patogene bakterier. Svampen Aspergillus fumigatus fandtes dog stadig i markant højere niveauer i den varmebehandlede jord.

 



Version 1.0 Marts 2007, © Miljøstyrelsen.