Miljøvurdering af termisk assisteret jordrensning (dampoprensning)

2 Undersøgelsesprogram og lokalitetsbeskrivelse

Undersøgelsesområdet befinder sig i Hedehusene omkring området mellem Industrivej og Teglstenen. (figur 2.1). På området omkring Teglstenen, hvor indeværende projekt har sit udgangspunkt, har Hedehusene Teglværk ligget siden 1896 og til i dag, hvor virksomheden producerer spændbeton. Tidligere har der, udover teglproduktion, været slemmebassiner, tørreovne, tørrelader, maskinværksted, kalkværk samt sandstensfabrik.

Terrænet på området er relativt fladt. Boringer på lokaliteten viser, at de øverste 14-15 meter består af glaciale aflejringer. Øverst findes 1-2 meter fyld bestående af muld, sand og ler ofte indeholdende tegl- og kalkstykker. Der findes ingen detailundersøgelser af topjordens fysiske-kemiske egenskaber, såsom pH, organisk kulstof, CEC m.m.

Figur 2.1. Forsøgsområdet i Hedehusene, hvor prøverne til dette projekt er indsamlet

Figur 2.1. Forsøgsområdet i Hedehusene, hvor prøverne til dette projekt er indsamlet.

Under fyldlaget findes smeltevandsaflejringer ned til omkring 5-8 meter under terræn. Dette består primært af sand iblandet silt og ler. Andelen af silt og ler øges gradvist nedefter. Under smelteaflejringerne træffes glaciale aflejringer i form af moræneler. Betydelig lokal variation på op til tre meter kan dog findes på området.

Den nuværende bebyggelse på Teglstenen er fra 1990. Bebyggelsen består af rækkehuse. Projektområdet dækker primært adressen Teglstenen 26-36 (figur 2.1). Overfladebelægningen i området er primært SF-sten og asfalt. Omkring husene er der dog enkelte mindre græsplæner samt - indtil 2001 - et smalt fortovslignende bælte af græs/ukrudt langs hækkene på den anden side af den kommunale gangsti, som går gennem området.

De fleste biologiske prøver er indsamlet i to områder mellem nr. 24 og 26 (område A og B) samt tilhørende referenceområde længere ud mod Reerslevvej. Område A dækker området mellem og omkring (10 meters radius) dampinjektions-boringerne nr.  140 og 141 (se figur 2.2). Område B dækker området omkring dampinjektionsboring nr. 142. Området, hvor der er indsamlet intakte dybdeprøver til jordfysiske undersøgelser, dækker et større område, idet der er taget prøver ved flg. dampinjektions-boringer nr. 140, 154, 157, 158 og 159 (figur 2.2). I den nærmere beskrivelse af de forskellige undersøgelser er der henvist til ”boringsnumre” eller ”forsøgsområder” for at specificere beliggenhederne.

En nærmere beskrivelse af området, de tekniske undersøgelser, projektforløb med mere kan findes i en tidligere udgivet rapport fra Miljøstyrelsen /1/.

Figur 2.2 – Detailkort med boringer. A,B = forsøgsområder. R= referenceområde

Figur 2.2 – Detailkort med boringer. A,B = forsøgsområder. R= referenceområde.

Temperaturudvikling under projektforløb

Der er ikke foretaget systematiske og løbende temperaturmålinger i det øverste (biologiske) jordlag, hvor hoveddelen af indeværende undersøgelser har været foretaget (0-10 cm). Det overordnede oprensningsprojekt /1/ målte temperaturen i en lang række installationer, men oftest først fra 1 meters dybde.

Overfladetemperaturer i undersøgelsesområdet blev dog målt i forbindelse med de biologiske prøveudtagninger, det vil sige på tre datoer. Der var kun temperaturforskelle mellem områderne ved den prøveudtagning, som blev taget under dampinjektionen (tabel 2.1). Her lå temperaturen i de øverste 10 cm i marts måned på mellem 25° og 33°C mod referenceområdets 5°C. I 50 cm’s dybde var forskellen endnu større. Dette gav sig også udslag i et langt lavere vandindhold i jorden (tabel 2.1)

Tabel 2.1. Temperatur og vandindhold i overflade- og underjorden under dampinjektion (15 marts 2002).

Prøve Overjord Underjord
  Temperatur Vandindhold (%) Temperatur
140 29°C 4,0 ± 3,7 52°C
141 25°C 4,0 ± 3,7 42°C
142 33°C 3,0 ± 1,8 53°C
Reference 5°C 11,8 ± 2,3 7°C

Projektforløb

Danmarks Miljøundersøgelser igangsatte i efteråret 1999 de første biologiske undersøgelser for at have en baggrundsviden om de biologiske systemer inden den planlagte dampinjektion i starten af 2000. Forskellige tekniske vanskeligheder ved dampprojektet udsatte dog den planlagte dampinjektion til slutningen af 2001. Grundet den store tidsforsinkelse blev det vurderet, at det var vigtigt, at indsamlingen af biologiske prøver blev gentaget, således at den var tættere på påbegyndelsen af dampningen. Den første prøveindsamling fra 1999 er derfor ikke medtaget i denne rapport, da den tidsmæssige forsinkelse samt visse fysiske ændringer, som f.eks. omlægning af hæk og rabat i området, begrænser anvendelsen af disse data.

Derudover skete der undervejs og umiddelbart efter afslutning af dampinjektionen en anlægsmæssig reetablering af området, som stærkt nedsatte muligheden for at vurdere de langsigtede muligheder for en ”naturlig” reetablering af områdets økosystemer.

Nedenfor er anført væsentlige datoer i indeværende projektforløb:

1999 Ultimo November Indsamling af første prøvesæt (regnorme, leddyr, plantefrø samt mikrobielle studier
2000 November Indsamling af første sæt af intakte jordbundskerner til jordfysiske analyser
2001 September Indsamling af ”før” prøvesæt (leddyr, planter samt mikrobielle studier)
2001 December Dampinjektion påbegyndes i området
2002 Marts Indsamling af ”under” prøvesæt (leddyr, planter samt mikrobielle studier)
2002 Marts Dampinjektionen stoppes i området
2002 Juni Plantedække fotograferes
2002 Juni Område I reetableres af bygherrerne
2002 September Indsamling af ”efter” prøvesæt (regnorme, leddyr, plantefrø samt mikrobielle studier)
2002 November Anden indsamling af intakte jordbundskerner til jordfysiske analyser

Figur 2.3. Billede fra område A med injektionsboring nr. 140 (firkantet dæksel).

Figur 2.3. Billede fra område A med injektionsboring nr. 140 (firkantet dæksel).

 



Version 1.0 Marts 2007, © Miljøstyrelsen.