Vurdering af metodeskifte for coliforme bakterier i drikkevand

1 Indledning

I EU’s drikkevandsdirektiv (Rådets Direktiv 98/93/EF af 3. november 1998 om kvaliteten af drikkevand (1)) er coliforme bakterier angivet som en indikatorparameter med værdien 0 per 100 ml. Parameteren anvendes til kontrolformål, hvilket ifølge artikel 5 stk. 2 betyder at: ”værdierne kun fastsættes til kontrolformål og til opfyldelse af forpligtigelserne i artikel 8”. I artikel 8 stk. 6 er det angivet, at ”I tilfælde af manglende overholdelse af parameterværdierne eller specifikationerne i bilag I, del C, i EU’s drikkevandsdirektiv undersøger den pågældende medlemsstat, om denne manglende overholdelse udgør en fare for sundheden. Den træffer udbedrende foranstaltninger til genoprettelse af vandets kvalitet, hvis dette er nødvendigt af hensyn til sundhedsbeskyttelsen.”

I bilag III til drikkevandsdirektivet (1) er det angivet, at til bestemmelse af E. coli og coliforme bakterier skal anvendes ISO 9308-1, der er referencemetoden. I direktivet er det endvidere angivet i artikel 7 stk. 5b at ”Der kan anvendes andre metoder end de i bilag III, del 1, anførte, såfremt det kan påvises, at de resultater, der opnås herved, er mindst lige så pålidelige som dem, der opnås ved de angivne metoder. Medlemsstater, der anvender alternative metoder, meddeler Kommissionen alle relevante oplysninger vedrørende disse metoder og deres ækvivalens”.

Miljøstyrelsen har i 2002 gennemført et ækvivalensstudium (2) for at undersøge om den tidligere danske MPN-metode (DS 2255:2001) fortsat kunne anvendes, eller om metoden skulle erstattes med direktivets referencemetode eller en anden ligeværdig metode.

Det danske studium blev udført på EU-referencemetoden (ISO 9308-1:2000) og inkluderede foruden Colilert og den danske MPN-metode (DS 2255) også fire andre internationalt anerkendte metoder.

Konklusionen på resultaterne fra det danske studium med podede og naturlige prøver af drikkevand er følgende:

Den danske MPN-metode (DS 2255:2001) indgik i den del af undersøgelsen, der omfattede naturlige prøver. Det blev fundet, at MPN-metoden gav dårligere resultater end de øvrige metoder, idet der med MPN-metoden ikke blev påvist coliforme bakterier i nogen af de 15 prøver, der blev fundet positiv med EU-referencemetoden (ISO 9308-1) og med Colilert metoden.

Colilert blev vist at være ækvivalent til EU-referencemetoden til påvisning af coliforme bakterier i såvel podede prøver med lav baggrundsflora som i naturlige prøver.

Ovennævnte dokumenterede, at den hidtidige danske MPN metode (DS 2255:2001) ikke er ligeværdig med EU- referencemetoden (ISO 9308-1). Dette betød, at den danske metode i henhold til drikkevandsdirektivet ikke må anvendes fremover.

Miljøstyrelsen besluttede på den baggrund, at EU-referencemetoden skulle erstatte MPN-metoden samt at Colilert Quanty Tray blev godkendt som alternativ metode. Metodeskiftet skulle være sket senest den 1. maj 2005.

Principperne i analysemetoderne er gennemgået i afsnit 2.2.

Erfaringerne fra ækvivalensstudiet var, at der med referencemetoden og Colilert-metoden kunne forventes en stigning i antallet af prøver med indhold af coliforme bakterier i forhold til den tidligere anvendte danske MPN-metode.

På grund af mistanken fra vandværkerne vedrørende stigning i fund af coliforme bakterier i drikkevand var der behov for at få undersøgt, om der reelt var sket en stigning i frekvensen af fund af coliforme bakterier med den nye analysemetode samt hvor stor stigningen var.

Formålet med projektet er at undersøge om der er sket en stigning i fund af coliforme bakterier samt at vurdere betydningen af denne stigning i forhold til metodeskiftet.

Dette foretages ved at sammenligne de anvendte analysemetoder for coliforme bakterier samt ved at sammenholde definitionen for coliforme bakterier ud fra litteraturen med definitionen i de forskellige analysemetoder. Endvidere er anvendelsen af coliforme bakterier undersøgt ud fra litteraturen med henblik på vurdering af de positive fund. Der er foretaget sammenligning af positive prøver med den gamle metode (MPN) og den nye metode (Colilert) for at undersøge frekvens og niveau af positive fund. Enkelte positive prøver (42) er identificerede til artsniveau og anvendt til vurdering af de bakterier, der er påvist i de positive prøver.

 



Version 1.0 April 2007, © Miljøstyrelsen.