Alternativer til herbicider ved etablering af æbleplantage

6 Konklusion

Undersøgelserne af alternative metoder til ukrudtsbekæmpelse ved etablering af æbleplantager giver anledning til følgende konklusioner:

Dækning af jordoverfladen kan være et godt alternativ til herbicider, hvis dækmaterialet ikke forbruger kvælstof i konkurrence med kulturplanterne. Således giver dækning med rapshalm eller sort plast samme eller større udbytte og kvalitet end herbicider. Derimod giver dækning med papiruld, der konkurrerer med kulturplanterne om kvælstof, et reduceret udbytte.

Dækafgrøder kan være et godt alternativ til herbicider, når der vandes med stor vandingsintensitet. Vandingsintensiteten har signifikant indvirkning på de behandlinger, hvor der er en konkurrence om vand (dækafgrøder), eller hvor der sker en fordampning fra jordoverfladen (mekanisk, herbicid). En høj vandingsintensitet kan kompensere for konkurrencen om vand mellem dækafgrøder som Tagetes og humlesneglebælg og kulturplanterne.

Både i 2004 og 2005 var der tydelige effekter af behandling på regnorme, hvor de dækmaterialer eller dækafgrøder, der efterlader organisk materiale til regnormene, medførte de største forekomster af regnorme. For regnormene var der ingen effekt af vandingsintensitet.

Artsantallet af ukrudtsarter udvikler sig over tid i de behandlinger, som ikke nulstilles løbende ved mekanisk eller herbicidbehandling. Dækningen med rapshalm og især papiruld nedbrydes, og derfor udvikles bestanden af ukrudtsarter. Dækafgrøden humlesneglebælg udviklede sig derimod til at være mere dominerende andet år. I 2004 sås ingen effekt af vandingsintensitet på artsantal af urter. Men i 2005 sås en uensartet tendens for artsantallet af planter ved de forskellige behandlinger. Den daglige vanding resulterer i en større vegetationsdækning i forhold til ugentlig vanding i 2005. Denne dækning udgøres i høj grad af græsserne Almindelig hvene og Almindelig rapgræs, som er væsentligt hyppigere ved daglig vanding end ved ugentlig vanding. Derimod blev antallet af andre arter forøget med ugentlig vanding i forhold til daglig vanding.

Miljømæssigt er rapshalm og humlesneglebælg de bedste alternativer mht. regnorme og flora i forhold til herbicider, når antallet af plantearter og regnormeforekomst tages i en samlet betragtning.

Driftsomkostningerne er ikke større ved mekanisk renholdelse og dækning med rapshalm end ved herbicid, hvis driftsøkonomiske beregninger baseret på landbrugsøkonomiske kalkuler kan overføres til frugtavl

Samlet set vil det fra et dyrknings- og miljømæssigt synspunkt være optimalt med ugentlig vanding og humlesneglebælg eller rapshalm.

Problemer med musegnav på træernes rodhals skal dog løses, inden de alternative metoder kan bringes i anvendelse. Dertil kommer, at det ikke har været muligt at afdække problemstillingen omkring dækning af jorden og frostskader under blomstring, idet lufttemperaturen i begge forsøgsår har været over frysepunktet i æbletræernes blomstringstid.

 



Version 1.0 April 2007, © Miljøstyrelsen.