Kortlægning af decabromodiphenylether (decaBDE) i andre produkter end elektriske og elektroniske produkter

1 Indledning og formål

Miljøstyrelsen har udbudt projektet ”Kortlægning af decabromodiphenylether (decaBDE) i andre produkter end elektriske og elektroniske produkter” i forbindelse med udbud af projekter på forbrugerprojektområdet.

Projektets formål er i udbudsmaterialet beskrevet som:

”At kortlægge anvendelsen af decaBDE i produkter, der ikke er omfattet af RoHS-direktivet, herunder f.eks. kabler, møbler og tekstiler og give en vurdering af hvilke stoffer eller teknikker der anvendes i stedet”.

Miljøstyrelsens baggrund for dette projekt har været et ønske om at få information om forbruget af decaBDE udenfor de produktgrupper, som allerede er reguleret via RoHS-direktivet (BEK nr. 1008 af 12.10.2004).

Miljøstyrelsen har i udbudsmaterialet lagt op til, at projektet gennemføres i to faser.

Første fase er en kortlægning og indsamling af den nuværende viden om brug af decabromodiphenylether (decaBDE) i produkter, som ikke er opfattet af RoHS-direktivet, mens en eventuel anden fase består i gennemførelse af kemiske analyser af udvalgte produktgrupper med det formål at tilvejebringe manglende viden om forekomst og mængder af decaBDE i disse produkttyper.

I den tilhørende beskrivelse af projektet er formålet uddybet på følgende måde:

  1. Der skal laves en kortlægning af brug og trend i anvendelsen af decaBDE i dansk producerede og importerede produkter, som ikke er omfattet af RoHS-direktivet
  2. Der skal foretages en vurdering (og beskrivelse) af nuværende alternativer til decaBDE
  3. Afhængigt af behovet skal der eventuelt foretages kemiske analyser for decaBDE i udvalgte forbrugerprodukter

Denne rapport beskriver resultatet af ovennævnte punkt 1-2. Punkt 3 gennemføres som nævnt i en eventuel senere fase.

DecaBDE anvendes som additiv for at opnå en brandhæmmende effekt. Normalt vil der derfor være tale om koncentrationer i procent-niveau i produkterne. I forbindelse med denne opgave betyder det, at koncentrationer på spor-niveau, som følge af utilsigtede forureninger ikke er interessante og derfor ikke en del af denne kortlægning.

 



Version 1.0 April 2007, © Miljøstyrelsen.