Kortlægning af decabromodiphenylether (decaBDE) i andre produkter end elektriske og elektroniske produkter

2 Introduktion til decaBDE

2.1 Introduktion til decaBDE

Decabromdiphenylether (decaBDE) er en polybromsubstitueret diphenylether (CAS nr. 1163-19-5).

Kemisk struktur: Decabromdiphenylether (decaBDE)

Stoffet tilhører gruppen af bromerede flammehæmmere. Denne gruppe stoffer har fundet stor anvendelse til brandbeskyttelse af antændelige materialer. Stofferne har især vundet stor udbredelse til brandbeskyttelse af elektroniske produkter, hvor kombinationen af antændelige materialer (ofte plast) og varme fra de elektriske dele udgør en risiko for antændelse. Stoffet bruges desuden også til brandbeskyttelse af andre antændelige materialer.

En dansk undersøgelse fra 1999 (Miljøstyrelsen 1999) anslog det samlede årlige danske forbrug af bromerede flammehæmmere til at ligge på 300-600 tons. Heraf blev det skønnet, at gruppen af polybromerede diphenylethere (PBDE), som decaBDE er en del af, udgjorde ca. 12%.

Bromerede flammehæmmere ophobes i naturen og dermed i fødekæden. Nogle bromerede flammehæmmere er desuden mistænkt for at have negative sundhedseffekter. DecaBDE er således f.eks. optaget på EU´s liste over stoffer, som anses for potentielt hormonforstyrrende. Som følge heraf har gruppen af bromerede flammehæmmere og herunder decaBDE i de senere år været genstand for en række undersøgelser, og der er indført reguleringer med det formål at begrænse brugen af de mest kritiske bromerede flammehæmmere.

2.2 Reguleringer

DecaBDE er i henhold til RoHS-direktivet og den tilhørende danske bekendtgørelse (Miljøministeriet 2004a) forbudt i elektriske og elektroniske produkter. Dette forbud er midlertidigt sat ud af kraft for decaBDE´s vedkommende ved kommissionens afgørelse af 13. oktober 2005 (EU kommissionen 2005). Danmark har anket denne beslutning til EF-domstolen med henblik på at få afgørelsen annulleret.

Stoffet bruges også som flammehæmmer i andre forbrugerprodukter end elektroniske artikler. Der er på nuværende tidspunkt ingen yderligere reguleringer af brugen af stoffet i Danmark.

Sverige har indført et totalt forbud mod brugen af decaBDE i alle produkter med virkning fra 1. januar 2007, dog følges bestemmelserne i ROHS direktivet med den midlertidige undtagelse.

Andre eksempler på bromerede diphenylethere er pentabromdiphenylether og octabromdiphenylether, som begge er forbudt markedsført i henhold til bekendtgørelse nr. 76 af 9. februar 2004 (Miljøministeriet 2004b).

DecaBDE fremstilles ikke indenfor EU, men importeres som såvel kemikalie, som del af halvfabrikata og indeholdt i færdige produkter.

 



Version 1.0 April 2007, © Miljøstyrelsen.