Undersøgelse af PEX rør til drikkevandsbrug

Forord

Denne rapport er en beskrivelse af resultater af laboratorie- og feltundersøgelser af afsmitning fra PEX-rør til drikkevand.

Baggrunden for undersøgelsen er, at Miljøstyrelsen i 2005 gennemførte en undersøgelse af den faktiske afsmitning til drikkevandet fra det eksisterende vandledningsnet af plastrør af typerne PE- og PVC-rør, samt en sammenligning med afsmitning fra nye plastrør. Denne undersøgelse er afrapporteret i ”Feltundersøgelse af vandforsyningernes plastrør” Miljøprojekt nr. 1049/2005.

Parallelt hermed blev der foretaget en indledende laboratorieundersøgelse på 2 typer PEX-rør, der anvendes som fordelingsledninger inde i bygninger. På baggrund af resultaterne af denne indledende undersøgelse blev det besluttet, at der skulle iværksættes en større laboratorie- og feltundersøgelse af PEX-rør, for at få et bedre kendskab til disse. Resultatet af disse indledende undersøgelser er medtaget i denne rapport.

Der skal rettes en tak til Wavin, Uponor, Roth og Golan for levering af rørstykker til laboratorietesten. Desuden skal der rettes en tak til alle de grundejere, lejere samt VVS-firmaer, der har gjort det muligt at gennemføre undersøgelsen.

Projektet har været delt op i en rådgivnings- og en projektstyringsdel samt en analysedel. NIRAS har udført rådgivnings- og projektstyringsdelen og Eurofins A/S har udført analysedelen.

I tilknytning til projektets gennemførelse har der været nedsat en følgegruppe bestående af:

Susanne Rasmussen                     Miljøstyrelsen, Vand

Katerina R. Hantzi                       Miljøstyrelsen, Vand

Christina Ihlemann                      Miljøstyrelsen, Kemikalier

Lars Hoving                                 Uponor Wirsbo

Ove Nielsen                                  Erhvervs- og Byggestyrelsen

Lars Blom                                    Plastindustrien i Danmark

Bo Lindhardt                               Gentofte Kommune repræsentant for DANVA

Følgegruppen har deltaget i tilrettelæggelsen af undersøgelsen.

Rapporten er udarbejdet af Line Mørkebjerg Nielsen, Inger Asp Fuglsang samt Erling V. Fischer, alle fra NIRAS, samt Nis Hansen fra Eurofins A/S.

 



Version 1.0 Juli 2007, © Miljøstyrelsen.