Undersøgelse af PEX rør til drikkevandsbrug

1 Indledning

1.1 Baggrund

Baggrunden for den gennemførte undersøgelse er, at Miljøstyrelsen i 2005 fik gennemført en feltundersøgelse af vandforsyningernes plastrør af PE og PVC, der anvendes til vandledningsnet i jord. Denne undersøgelse er afrapporteret i ”Feltundersøgelse af vandforsyningernes plastrør” Miljøprojekt nr. 1049/2005 og kaldes i denne rapport for forundersøgelsen.

Parallelt hermed blev der foretaget en indledende laboratorieundersøgelse på 2 typer PEX-rør, der anvendes som fordelingsledninger inde i bygninger. På baggrund af resultaterne af denne indledende undersøgelse blev det besluttet, at der skulle iværksættes en større laboratorie- og feltundersøgelse af PEX-rør, for at få et bedre kendskab til disse.

1.2 Formål

Projektets hovedformål er at undersøge, i hvilket omfang PEX-rør, der benyttes til koldtvandforsyning i boliger og virksomheder, giver afsmitning af stoffer til drikkevandet ved tapstedet hos forbrugeren.

PEX-rør anvendes ikke som vandforsyningsledninger i jord, men udelukkende til fordelingsledninger i bygninger. PEX-rørene er fra midten af 80’erne anvendt til vandinstallationer i bygninger. Rørene er fremstillet af krydsbundet polyethylen.

1.3 Afgrænsning

Undersøgelserne har alene omfattet afsmitning fra PEX-rør, som anvendes til koldtvandsforsyning i bygninger. Undersøgelsen er foretaget ved laboratorietest (migrationstest) samt ved feltmålinger på tapsteder i en række eksisterende ejendomme.

 



Version 1.0 Juli 2007, © Miljøstyrelsen.