Kortlægning af produkter der indeholder nanopartikler eller er baseret på nanoteknologi

Forord

Alle industrialiserede lande investerer i disse år massivt i det nanoteknologiske område, som derfor er i en rivende udvikling. Der rapporteres næsten dagligt om nye industrielle muligheder knyttet til nanoteknologi. Udviklingen af nanoteknologiske produkter finder også sted rettet mod forbrugermarkedet. Miljøstyrelsen valgte derfor at udbyde projektet ”Kortlægning af produkter der indeholder nanopartikler eller er baseret på nanoteknologi”. Projektet er udført af DHI Vand • Miljø • Sundhed (DHI) sammen med Institut for Miljø og Ressourcer på DTU.

Forbrugerproduktmarkedet er ekspansivt og produktomsætningen er hurtig. Allerede når nærværende projekt er offentligt tilgængeligt i begyndelsen af 2007, vil der være omtalte produkter, som ikke længere markedsføres, og nye produkter som ikke er med i kortlægningen. Af den grund er projektets konklusioner mere koncentreret om produktgrupper og udviklingstendenser snarere end enkeltprodukter.

Der er ingen fuldskalaproduktion af nanomaterialer til anvendelse i forbrugerprodukter i Danmark, men der importeres nanoteknologisk baserede varer primært direkte i form af færdige produkter eller til fremstilling af egne produkter.

Projektet er udført af Anja Kamper (produktkortlægning), Pernille Borling (eksponeringsvurdering), Gitte Petersen (brancheaktører), Frank Stuer-Lauridsen (projektleder), samt fra DTU Steffen Foss Hansen (kategorisering) og Anders Baun (udviklingsmiljø).

Arbejdet har været fulgt af en styregruppe bestående af Dorte Lerche Bjerregaard (formand) og DHI’s projektleder Frank Stuer-Lauridsen, samt repræsentanter fra Miljøstyrelsens faggrupper (Poul Bo Larsen og Flemming Ingerslev) og fra projektgruppen. Styregruppen mødtes i marts, juli, september og november 2006.

Markedets aktører har bidraget i en meget konstruktiv ånd til projektet. Det gælder for både individuelle virksomheder og brancheforeninger, innovationsmiljøet, forskningsinstitutioner og myndigheder, at de har vist projektet stor interesse. Alle takkes hermed for deres positive medvirken.

Redaktionen er afsluttet januar 2007.

 



Version 1.0 Maj 2007, © Miljøstyrelsen.