Kortlægning af produkter der indeholder nanopartikler eller er baseret på nanoteknologi

Bilag B

Eksponering

Kvantificering af den humane eksponering til det aktive stof i fire fiktive produkter

I dette bilag er der opstillet scenarier for den humane eksponering baseret på fire fiktive produkter, der repræsenterer henholdsvis en ansigtscreme[1], en solcreme, et flydende produkt til udendørs overfladebehandling og et sprayprodukt til indendørs overfladebehandling. Udregninger er så vidt muligt baseret på defaultværdier og formler fra Del 1, Appendiks II ,“Consumer Exposure”, i Technical Guidance Document (TGD) on Risk Assessment for Existing Substances (European Commission 2003). Hvor der ikke har været data i TGD’en, er defaultværdier dels fremkommet på baggrund af kontakt til relevante aktører og dels som værdier estimeret af DHI.

Hvad angår koncentrationen af det aktive stof, er der generelt meget få producenter/forhandlere, der har været i stand til at oplyse indholdet i produkterne. De tal, der er angivet i nedenstående tabeller under de enkelte scenarier er således det bedste estimat, der kan gives på baggrund af de yderst sparsomme oplysninger DHI har modtaget (DHI 2006). I de tilfælde hvor der har været tale om, at der fra producentens side er blevet opgivet en størrelsesorden og ikke et konkret tal, er den højeste værdi anvendt, idet der er gået ud fra et ’worst-case’ scenario. Til scenariet for ansigtscremen har det slet ikke været muligt at få oplysninger om indhold af aktivstof. Idet det forventes at niveauet ligger lavere end for en solcreme, hvor indholdet skal fungere som solfilter, er værdien 0,1% anvendt. Denne værdi må dog betragtes som mere arbitrær end værdierne for solcreme og produktet til overfladebehandling.

Scenario for kosmetik - dagcreme til ansigt

For de valgte kosmetiske produkter vil eksponeringsvejen hovedsageligt være ved hudkontakt (dermal). Der tages ikke højde for at mindre mængder utilsigtet kan indtages ved kontakt med området omkring munden. Da produktet er et ”leave-on” produkt, der hverken skal fortyndes ved brug eller afvaskes, kan mængden af aktivt stof på huden (Ader) estimeres ved hjælp af nedenstående ligning (symbolerne er forklaret i tabel B.1).

Ligning 1: Ader = Qpro × Fpro

Den potentielle optagelse kan herefter estimeres ved:

Ligning 2: Uder,pot=Ader×n/lgv

Tabel B.1 Symbolforklaring og defaultværdier for ansigtsdagcreme

Symbol Forklaring Defaultværdier Enhed Reference
Ader Mængden af det aktive stof på huden pr. anvendelse   mg (European Commission 2003)
Qpro Mængden af produkt pr. anvendelse for en voksen 800 mg mg (European Commission 2003)
Fpro Koncentration af det aktive stof i produktet 0,1 % (DHI 2006)
Uder,pot Mængde af aktivt stof der potentielt kan optages pr. dag   mg/kg lgv/dag  
N Antal anvendelser pr. dag 1 Antal/dag (European Commission 2003)
Lgv Legemsvægt 60 for voksne kvinder og 70 for voksne mænd Kg (European Commission 2003)

Mængden af det aktive stof på huden pr. anvendelse, for en fiktiv dagcreme, som indeholder 0,1% nanomateriale, kan på baggrund af ligning 1 udregnes til:

Ader = 0,8 mg

Mængde af aktivt stof, der potentielt kan optages pr. dag kan på baggrund af ligning 2 udregnes til:

Uder,pot = 0,013 mg/kg lgv/dag for kvinder

Anvendes der både en dagcreme og en natcreme, som indeholder 0,1% nanomateriale, vil anvendelsen være 2 gange dagligt. og Uder,pot vil således blive 0,026 mg/kg lgv/dag.

Scenario for kosmetik - Solcreme

Som for dagcremen vil eksponeringsvejen hovedsageligt være ved hudkontakt (dermal). Der tages ikke højde for at mindre mængder utilsigtet kan indtages ved kontakt med området omkring munden. Da produktet er et ”leave-on” produkt, der hverken skal fortyndes ved brug eller afvaskes, kan mængden af aktivt stof på huden (Ader) og den potentielle optagelse (Uder,pot) estimeres ved ovenstående ligning 1 og 2.

For at omregne den værdi, der anvendes af solcreme til en voksen i forhold til et barn anvendes ligning 3.

Ligning 3: Qpro,barn=(kbarn/kvoksen)×Qpro,voksen

Tabel B.2 Symbolforklaring og defaultværdier for solcreme

Symbol Forklaring Defaultværdier Enhed Reference
Ader Mængden af det aktive stof på huden pr. anvendelse   mg (European Commission 2003)
Qpro,voksen Mængden af produkt pr. anvendelse for en voksen 8.000 mg (European Commission 2003)
Qpro,voksen Mængden af anbefalet produkt pr. anvendelse for en voksen 36.000 mg (Kommissionens henstilling 2006)
Qpro,barn Mængden af produkt pr. anvendelse for et barn 2.600 mg (European Commission 2003)
Qpro,barn Mængden af anbefalet produkt pr. anvendelse for et barn 12.000 mg (Kommissionens henstilling 2006)
Fpro Koncentration af det aktive stof i produktet 2 % (DHI 2006)
Uder,pot Mængde af aktivt stof der potentielt kan optages pr. dag   Kg/kg lgv/dag  
n Antal anvendelser pr. Dag 3 Antal/dag (European Commission 2003)
lgv Legemsvægt 12,34 for et barn på 2 år Kg (Lentner 1981)
kbarn Kropsareal for et barn på 2 år, der vejer 12,34 kg og er 86,8 cm i højden 0,55 cm² cm² (Lentner 1981)
kvoksen Kropsareal for en voksen kvinde 1,69 cm² cm² (European Commission 2003)

I henhold til defaultværdier angivet i TGD’en for den mængde solcreme, der reelt anvendes kan følgende eksponering udregnes:

Mængden af det aktive stof på huden pr. anvendelse af en fiktiv solcreme, som indeholder 2% nanomateriale, kan for et toårigt barn udregnes til:

Ader = 52 mg

Mængde af aktivt stof, der potentielt kan optages pr. dag kan udregnes til:

Uder,pot = 12,6 mg/kg lgv/dag for et toårigt barn

For at nå det beskyttelsesniveau, som angives ved solbeskyttelsesfaktoren, skal solbeskyttelsesmidler dog påføres i mængder, som svarer til dem, som anvendes i forbindelse med testningen, hvilket svarer til ca. 36 gram for en voksen af gennemsnitsstørrelse. Dette er langt mere end det, forbrugerne normalt anvender (Kommissionens henstilling 2006). Det svarer til 4,5 gange mere solcreme end TGD’en henviser til, at der reelt bliver brugt. For forbrugere, der anvender den anbefalede mængde solcreme, kan mængden af det aktive stof på huden pr. anvendelse af en fiktiv solcreme, som indeholder 2% nanomateriale, udregnes til:

Ader = 234 mg for et toårigt barn

Mængde af aktivt stof, der potentielt kan optages pr. dag kan udregnes til:

Uder,pot = 56,7 mg/kg lgv/dag for et toårigt barn

Scenario for flydende produkt til udendørs overfladebehandling

Som eksempel er her anvendt et produkt beregnet til at overfladebehandle bilruder. I dette scenario antages det, at en person, der udfører en sådan behandling vælger at overfladebehandle alle ruder på bilen. Baseret på personlig kommunikation estimeres det samlede rudeareal på en standard personbil til at være 5,4 m² (Carglass 2006). Det antages, at produktet påføres med en klud og anvendes ufortyndet, hvorfor en fortyndingsfaktor ikke er nødvendig i scenariet. Det antages, at nanomaterialet ikke er flygtigt, hvorfor der kan ses bort fra eksponering ved indånding. Eksponeringsvejen vil således hovedsageligt være via huden. Scenariet er baseret på mange antagelser, idet det ikke har været muligt at få oplyst præcise produktdata. Nedenstående skal derfor ses som et eksempel på, hvordan et scenario kan opstilles. De værdier, der estimeres nedenfor kan således ikke anvendes som et led i en risikovurdering af denne type produkter uden mere præcise produktoplysninger.

Den samlede, anvendte mængde af det aktive stof ved behandling af alle bilruder på en standardpersonbil kan estimeres ved hjælp af ligning 4 og 5, og nedenstående defaultværdier.

Ligning 4: Ader = Qpro × Fpro × f

Ligning 5: Uder,pot=Ader×n/lgv

Tabel B.3 Symbol forklaring og default værdier

Symbol Forklaring Defaultværdier Enhed Reference
Ader Mængden af det aktive stof på huden pr. anvendelse   ml (European Commission 2003)
Qpro Mængden af produkt pr. anvendelse 10 ml/m² × 5,4 m² =
54 ml
ml (DHI 2006), (Carglass 2006)
Fpro Koncentration af det aktive stof i produktet 0,1 % (DHI 2006)
f Allokeringsfaktor for den andel af den anvendte produktmængde, der kommer i kontakt med huden 1 % (DHI 2006)
Uder,pot Mængde af aktivt stof der potentielt kan optages pr. år   ml/kg lgv/år  
n Antal anvendelser pr. år 2 Antal/år (DHI 2006)
lgv Legemsvægt 60 for voksne kvinder og 70 for voksne mænd kg (European Commission 2003)

Mængden af det aktive stof på huden pr. anvendelse, for et fiktivt overfladebehandlingsprodukt, som indeholder 0,1% nanomateriale, kan udregnes til:

Ader = 5,4 × 10-4 ml med en allokeringsfaktor på 1%

Mængde af aktivt stof, der potentielt kan optages pr. anvendelse, kan udregnes til:

8 × 10-6 ml/kg lgv/anvendelse for mænd.

Mængde af aktivt stof der potentielt kan optages pr. år under forudsætning af 2 årlige applikationer er Uder,pot = 1,5 × 10-5 ml/kg lgv/år.

Under antagelse af en massefylde på 1 g/ml svarer mængden af aktivt stof, der potentielt kan optages for en mand pr. anvendelse til 8 × 10-3 mg/kg lgv/anvendelse og pr. år til 1,5 ×10-2 mg/kg lgv/år (under forudsætning af 2 årlige applikationer).

Scenario for sprayprodukt til indendørs overfladebehandling

Som eksempel kan her anvendes et sprayprodukt beregnet til at overfladebehandle fliser på et badeværelse. Væskeaerosoler dannes, når væskedampe kondenserer eller ved mekanisk fordråbning af væske, f.eks. ved forstøvning med en dyse og når en væskestråle rammer en forhindring (Arbejdstilsynet 1983). En vis aerosoldannelse forventes således ikke at kunne undgås, hvorfor et scenario bør tage højde for både eksponering ved indånding og dermal kontakt, når produktet gnides på med en klud. Produktet anvendes ufortyndet, hvorfor en fortyndingsfaktor ikke er nødvendig i scenariet.

I Danmark er der mange små ”vådrum” med et gulvareal på omkring 3 m² (personlig kommunikation med Statens Byggeforskningsinstitut (SBi)). Et estimat på et rumvolume på 7,5 m³ svarende til et gulvareal på 3 m² og 2,5 m til loftet, menes derfor at være et rimeligt scenario (SBi 2006). Det samlede overfladeareal for dette rum vil ca. være 20,5 m². Under antagelse af at gulvet og 2 ud af 4 vægge er beklædt med fliser, svarer dette til et areal på 11,75 m².

Scenariet for indendørs overfladebehandling er som eksemplet for udendørs overfladebehandling baseret på en række antagelser, idet det ikke har været muligt at få oplyst præcise produktdata. Nedenstående er derfor et eksempel på hvordan et scenario kan opstilles. De værdier, der estimeres nedenfor, kan således ikke anvendes som et led i en risikovurdering af denne type produkter uden mere præcise produktoplysninger.

Den samlede anvendte mængde af det aktive stof, der kommer i kontakt med huden og den potentielle optagelse, ved behandling af fliser i et badeværelse kan estimeres ved at anvende ligning 4 og 5 samt defaultværdier i tabel B.4.

Tabel B.4 Symbol forklaring og defaultværdier

Symbol Forklaring Defaultværdier Enhed Reference
Ader Mængden af det aktive stof på huden pr. anvendelse   ml (European Commission 2003)
Qpro Mængden af produkt pr. anvendelse 10 ml/ m² × 11,75 m² =
117,5 ml
ml (DHI 2006), (SBi 2006)
Fpro Koncentration af det aktive stof i produktet 0,1 % (DHI 2006)
f Allokeringsfaktor for hvor stor en andel af den anvendte mængde, der kommer i kontakt med huden 1 % (DHI 2006)
Uder,pot Mængde af aktivt stof der potentielt kan optages pr. år   ml/kg lgv/år  
n Antal anvendelser pr. år 2 Antal/år (DHI 2006)
lgv Legemsvægt 60 for voksne kvinder og 70 for voksne mænd kg (European Commission 2003)

Mængden af det aktive stof på huden pr. anvendelse, for et overfladebehandlingsprodukt indeholdende 0,1 % nanomateriale kan udregnes til:

Ader = 1,18 × 10-3 ml med en allokeringsfaktor på 1%

Mængde af aktivt stof, der potentielt kan optages pr. anvendelse kan udregnes til:

2 × 10-5 ml/kg lgv/anvendelse for kvinder

Mængde af aktivt stof, der potentielt kan optages pr. år under forudsætning af 2 årlige applikationer er Uder,pot = 4 × 10-5 ml/kg lgv/år.

For at estimere indåndet mængde af stoffet anvendes nedenstående ligninger.

Ligning 6 estimerer koncentrationen i luften efter en mængde produkt (Qprod) er anvendt.

Ligning 6: Cinh=(Qpro×Fcpro)/Vrum

Ligning 7 estimerer den indåndede mængde af det aktive stof på baggrund af den estimerede luftkoncentration beregnet ud fra ligning 6.

Ligning 7: Iinh=(Fresp×Cinh×IHluft×Tkontakt)/lgv

Tabel B.5 Symbol forklaring og defaultværdier

Symbol Forklaring Defaultværdier Enhed Reference
Qpro Mængden af produkt pr. anvendelse 117,5 ml ml (DHI 2006), (SBi2006)
Fcpro Koncentration af det aktive stof i produktet 0,1 % (DHI 2006)
Vrum Rumstørrelse 7,5 (SBi2006)
Fresp Respirabel andel af indåndet stof 1 % (DHI 2006)
IHluft respirationsrate 26 m³/dag ved let aktivitet og korttidseksponering (European Commission 2003)
TKontakt Kontakttid pr. anvendelse 40* Min. (European Commission 2003)
lgv Legemsvægt 60 for voksne kvinder og 70 for voksne mænd kg (European Commission 2003)
n Antal anvendelser pr. år 2 Antal/år (European Commission 2003)
Iinh Indåndet mængde af stoffet pr. anvendelse   ml/kg lgv/anvendelse  
Cinh Koncentration af stoffet i rummet   ml/m³ (European Commission 2003)

* Baseret på max værdi fra TGD’en (European Commission, 2003), hvor 3 g spray påføres på 1 min. Under antagelses af at densiteten er 1 g/ml, vil det ca. tage 40 min. at påføre 117,5 ml

Koncentrationen i luften efter anvendelse af et overfladebehandlingsprodukt indeholdende 0,1 % nanomateriale i et badeværelse med ovenstående forudsætninger kan udregnes til:

Cinh = 0,016 ml/m³

Et estimat af indåndet mængde af stoffet pr. anvendelse kan udregnes til:

1,9 × 10-6 ml/kg lgv/anvendelse for kvinder.

Mængde af aktivt stof der potentielt kan indåndes pr. år under forudsætning af 2 årlige applikationer er således 3,8 × 10-6 ml/kg lgv/år.

Den samlede eksponering for en kvinde ved hudkontakt og indånding kan pr. anvendelse af et sprayprodukt udregnes til (2 × 10-5 ml/kg lgv/anvendelse + 1,9 × 10-6 ml/kg lgv/anvendelse)= 2,19 × 10-5 ml/kg lgv/anvendelse.

Den samlede årlige eksponering for en kvinde baseret på eksponering ved hudkontakt og indånding ved anvendelse af et sprayprodukt 2 gange årligt kan udregnes til (4 × 10-5 ml/kg lgv/år + 3,8 × 10-6 ml/kg lgv/år) = 4,38 × 10-5 ml/kg lgv/år.

Under antagelse af en massefylde på 1 g/ml svarer mængden af aktivt stof, der potentielt kan optages for en kvinde pr. anvendelse til 2,19 × 10-2 mg/kg lgv/anvendelse og pr. år til 4,38 × 10-2 mg/kg lgv/år (under forudsætning af 2 årlige applikationer).


Fodnoter

[1] Der er fundet 16 ansigtscremer (ekskl. masker, foundations og serum mv. som også bruges i ansigtet)

 



Version 1.0 Maj 2007, © Miljøstyrelsen.