Bekæmpelsesmiddelstatistik 2006

LANDBRUGETS PESTICIDANVENDELSE

Indledning

Denne opgørelse over anvendelsen af bekæmpelsesmidler i dansk landbrug ("behandlingshyppigheden") publiceres hvert år af Miljøstyrelsen som supplement til den mængdebaserede bekæmpelsesmiddelstatistik. Opgørelsen udgør en del af evalueringsgrundlaget for de af Folketinget vedtagne pesticidplaner, p.t. Pesticidplan 2004-2009.

Behandlingshyppigheden opgøres efter to metoder; den "gamle" (oprindelige) metode, der blev anvendt i forbindelse med Pesticidhandlingsplan I, og den "nye" metode, der er en opdateret udgave af denne. Beregningerne efter den metode giver resultater, der ligger lidt højere end den gamle metode, og derfor beregnes behandlingshyppigheden indtil videre efter begge metoder for at give mulighed for sammenligning med tidligere års resultater. Forskellene mellem de to opgørelsesmetoder er beskrevet i "Bekæmpelsesmiddelstatistik 1998".

Opgørelsen er baseret på de salgstal for aktivstoffer og produkter i 2006, som er indberettet til Miljøstyrelsen af producenterne/importørerne. Vurderingen af anvendelsesmønstre for de enkelte midler er foretaget i samarbejde med Forskningscenter Flakkebjerg under det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet (tidligere Danmarks JordbrugsForskning).

Arealdata for de konventionelt dyrkede landbrugsarealer i 2006 stammer fra Danmarks Statistiks landbrugsstatistik, mens størrelsen af de økologisk dyrkede arealers er opgjort af Plantedirektoratet. Beskrivelserne af klimaforhold og skadegørere er i det væsentlige baseret på "Oversigt over landsforsøgene 2006", der udgives af Landsudvalget for Planteavl.

 



Version 1.0 Juni 2007, © Miljøstyrelsen.