Kortlægning og sundhedsmæssig vurdering af udvalgte luftvejssensibiliserende stoffer i forbrugerprodukter.

5 Konklusion

Formålet med dette projekt var

  1. At udfærdige en opgørelse over forbrugerprodukter, der kan indeholde de fem R42-stoffer
  2. At undersøge, om forbrugerne reelt udsættes for stofferne, når de anvender produkterne
  3. At vurdere, om eksponeringen er tilstrækkelig til at udgøre en sundhedsmæssig påvirkning af forbrugeren

Alt i alt blev der indkøbt 19 prøver til emissionsanalyse. Antallet af prøver inden for hver produktgruppe er angivet i parentes.

Følgende forbrugerprodukter kan indeholde phthalsyreanhydridderivater:

  • neglelak (6)
  • tokomponent epoxylim (2)

Følgende forbrugerprodukter kan indeholde glutaraldehyd:

  • kosmetiske produkter (mundskyllevand og cremer) (0)
  • desinfektionsmidler (0)
  • filmfremkaldere til forbrugere (0)
  • papirlommetørklæder og toiletpapir (2)

Følgende forbrugerprodukter kan indeholde monomerisk MDI:

  • PU-skumartikler, fx madrasser (2)
  • enkomponent sprayskum eller klæbere (2)
  • reparationsgrej til både og biler (1)
  • tokomponent klæbere og spartelmasse (0)
  • flydende tagdækning (0)
  • varm klæbersmeltemasse (0)
  • gulvlim (1)
  • polyurethanmateriale i tøj (1)
  • Spray hårlak og -balsam (2)

Ved søgning på markedet var det ikke muligt at finde kosmetikprodukter, desinfektionsmidler eller filmfremkaldere, der indeholder glutaraldehyd. Det var heller ikke muligt at finde tokomponent klæbere eller spartelmasse, flydende tagdækning eller varm klæbersmeltemasse, der indeholder monomerisk MDI.

Alle indkøb blev foretaget som almindelige forbrugere, ikke professionelle. Selv om nogle af de butikker, som vi besøgte, også benyttes af professionelle, blev vi ikke tilbudt produkter, som kun er beregnet til professionelle. Dette tyder på en ganske god adskillelse mellem markederne for hhv. forbrugere og professionelle, i hvert fald hvad angår denne type produkter.

Afgivelse af luftvejssensibiliserende stoffer fra de 19 produkter kunne ikke påvises ved kemisk analyse. Risiko for sensibilisering over for phthalsyreanhydridderivater, MDI eller glutaraldehyd kan således ikke tilskrives nogle af de analyserede produkter.

Phtalsyreanhydridderivater

Risikoen for luftvejssensibilisering fra phtalsyreanhydrider i forbrugerprodukter må anses for at være meget lav.

Der er en lille mulighed for, at personer, der har fået luftvejsallergi over for phtalsyreanhydridderivater via andre kilder, fx i forbindelse med erhverv, kan reagere på ganske små mængder i forbrugerprodukter som fx neglelak og epoxylim. Der er imidlertid ikke fundet oplysninger i faglitteraturen, der bekræfter sådanne reaktioner på forbrugerprodukter.

MDI

Følgende produkter blev testet for afgivelse af MDI: bilrudelim, springmadrasser, enkomponent klæbe- og fugemasser, polyurethan regnfrakke, gulvlim og en hårbalsam.

Afgivelse af MDI kunne ikke påvises ved test under anvendelse.

Der er ikke blevet undersøgt eksponeringsscenarier som slibning eller termisk bortskaffelse af materiale, der indeholder MDI. Denne sekundære eksponering er en kendt risiko i arbejdsmiljøet (9), men formålet med dette projekt var begrænset til normal, forudsigelig forbrugereksponering.

Da detektionsgrænserne varierer fra 0,3-17 μg/m³, er afgivelserne et godt stykke under den erhvervsmæssige eksponeringsgrænse på 50 μg/m³. Som følge deraf synes risikoen for at pådrage sig hypersensibilisering ved brug af tilgængelige forbrugerprodukter baseret på MDI meget lav.

Det er vigtigt, at forbrugerne følger instruktionerne om at udgå hudkontakt. Hudsensibilisering kan føre til almen sensibilisering og dermed risiko for allergisk astma ved indåndingseksponering på et senere tidspunkt.

I tilfælde af at man allerede er blevet sensibiliseret over for MDI eller andre isocyanater, enten via arbejdsmiljøet eller ved et tilfælde, kan selv lav indåndingseksponering for forbrugerprodukter som fx vinduesfugemasse medføre et udbrud af allergisk astma (10).

Glutaraldehyd

Følgende produkter blev testet for afgivelse af glutaraldehyd: toiletpapir og køkkenrulle fremstillet af genbrugspapir. Det var ikke muligt at finde andre forbrugerprodukter med sandsynlig afgivelse af glutaraldehyd.

Afgivelse af glutaraldehyd kunne ikke påvises i de analyserede produkter.

Risikoen for luftvejssensibilisering over for glutaraldehyd via forbrugerprodukter må antages at være meget lav, både pga. den ringe tilgængelighed af produkter, ikke-sporbare afgivelser og mangel på beskrevne tilfælde i litteraturen.

 



Version 1.0 Juli 2007, © Miljøstyrelsen.