Danske løsninger på globale udfordringer

Forord

Connie Hedegaard, miljøminister

Danmark har et forspring, når det gælder miljøeffektiv teknologi. Vi har været med til
at drive dagsordenen frem. Med et vedvarende politisk pres. Med eksemplets magt. Og ikke mindst med vedtagelsen af nye former for miljøregulering, hvor miljøteknologi tænkes ind som en integreret del af udviklingen, som fx i den nye landbrugsregulering. Det er virkemidler, som målrettet presser ny teknologi frem fra forsknings- og udviklingsmiljøerne, og det er nødvendigt for at få afkoblet den miljømæssige belastning fra økonomisk vækst. Det er på flere områder lykkedes i Danmark, hvilket bl.a. har givet os et fortrinligt udstillingsvindue for danske produkter og erfaringer.

Nu offentliggør regeringen den første samlede danske plan for teknologisk udvikling og innovation for miljø og ressourcer. Planen skal være med til at sikre, at Danmark bliver ved med at være i front på området, bl.a. gennem klare mål, målrettede investeringer og ny regulering, der tilsammen gør det attraktivt for danske virksomheder at gå foran. Til gavn for miljøet. Og til gavn for dansk erhvervsliv.

Helt afgørende for innovation og fornyelse af indsatsen i Danmark er virksomhedernes aktive deltagelse. Både i partnerskaber og ved virksomhedernes deltagelse i aktiviteter samt vurdering af markedsmuligheder. Partnerskaber, hvor virksomheder, forskere og myndigheder sætter sig fælles mål og midler for accelereret teknologisk innovation, er nødvendige for at bevare vores forspring på en række områder. Udviklingen skal støttes, og måske skubbes i gang, af offentlige myndigheder, men værdien skabes ude i virksomhederne blandt forskerne og hjemme hos borgerne.

Og der er ingen tvivl: Klimaforandringerne er en kæmpe udfordring. Problemet kan kun løses gennem et ambitiøst, globalt miks af virkemidler. Der skal globale, poliske aftaler og massive investeringer til. Og så skal der – ikke mindst – tænkes nyt, tænkes innovativt. Nye teknologier, der er mindre ressourcebelastende, skal udvikles og tages i brug. Ellers er udfordringen uoverkommelig.

Dermed er klimaforandringerne typiske for vor tids markante miljøudfordringer, som fx reduktion af luftforurening, sikring af rent drikkevand, mindskning af kemikalietrykket i hverdagen, stop for tabet af biodiversitet og udvikling af renere husdyrproduktion. Fælles for dem alle er, at effektive løsninger er løsninger, som tager miljøeffektiv teknologi i brug – og som er med til at accelerere udviklingen af og efterspørgslen efter nye teknologier.

Connie Hedegaard, miljøminister

 



Version 1.0 August 2007, © Miljøstyrelsen.