Kortlægning af kemiske stoffer i rengøringsmidler til brug ved rengøring efter ildebrand eller røgskade i private hjem

1 Baggrund og formål

Efter ildebrand eller røgskade i et privat hjem, foretages den efterfølgende rengøring ofte af et professionelt rengøringsselskab. Beboeren/forbrugeren anvender ikke selv produkterne og udsættes derfor, i disse tilfælde, ikke for de kemiske stoffer i rengøringsmidlerne ved selve rengøringen. Beboeren kan dog muligvis udsættes for kemiske stoffer i forbindelse med tilbageflytning i boligen.

Efter en brand i et privat hjem iværksættes den umiddelbare følgeskadeindsats af redningsberedskabet. Før rengøringsfirmaerne påbegynder deres arbejde, kan der bl.a. have været håndværkere i boligen for at udskifte helt udbrændte dele. Rengøring efter branden er en del af det 3. trin i følgeskadeindsatsen og iværksættes oftest af forsikringsselskaberne (1). Det er således forsikringsselskaberne, der rekvirerer professionelle firmaer til rengøring efter brand og røgskade eller foranlediger, at forbrugeren tager kontakt, hvorefter forsikringsselskabet betaler omkostningen. Der kan dog være tale om beboere, der ikke er forsikrede, eller ikke har løsøreforsikring. Hvis hjemmet her bliver rengjort af professionelle firmaer, er det beboeren selv, der entrerer med disse.

Formålet med dette projekt er at få kortlagt hvilke farlige kemiske stoffer, der anvendes i rengøringsmidler, der anvendes af professionelle firmaer i forbindelse med rengøring efter ildebrand eller røgskade, samt estimere hvor stort forbruget er i Danmark. Ud fra kortlægningen gives en indledende vurdering af, om brugen af rengøringsmidler kan udgøre et sundhedsmæssigt problem for beboeren efter afsluttet rengøring. En egentlig toksikologisk vurdering af de enkelte indholdsstoffer er ikke indeholdt i projektet.

 



Version 1.0 Marts 2007, © Miljøstyrelsen.