Kortlægning af kemiske stoffer i rengøringsmidler til brug ved rengøring efter ildebrand eller røgskade i private hjem

3 Kortlægning – metode

Der er oprettet en database med oplysninger om rengøringsfirmaer, rengøringsprodukter og indholdsstoffer i disse samt producenter af rengøringsmidler.

3.1 Firmaer, der udfører rengøring efter ildebrand

Kortlægningen af firmaer, der udfører rengøring i private hjem, er foregået på følgende måder:

  • Kontakt gennem brancheforeningen Braforska, som organiserer de største firmaer på området.
  • Forespørgsel til forsikringsselskaber (Alm. Brand, Tryg, Udflytternes Forsikring, Codan, Nykredit, DIBA og Top Danmark), om hvilke rengøringsfirmaer, der er afregnet med i 2006.
  • Søgning på Internettet via De gule Sider og Google (søgeord: skadeservice, sodskade, røgskade).

Dette gav i alt anledning til en liste på 52 firmaer, der muligvis udførte denne type arbejde.

3.2 Produkter på markedet

Som basis for kortlægningen af produkter er anvendt skemaet vist i Bilag A.

På skemaet har rengøringsfirmaerne oplyst produktnavn, leverandør/producent, funktion og forbrug. Flere firmaer har selv udfyldt skemaet og tilbagesendt dette på e-mail. Enkelte af de større firmaer har ønsket at fremsende egne regneark med produktoversigter. Indtastning i databasen er herefter sket herfra. For flere mindre virksomheder er kortlægningen foregået som telefoninterviews.

3.3 Forbrug af produkterne

Det har ikke været muligt at få et skøn over forbruget over de enkelte produkter til specifikt denne opgave. Rengøringsfirmaerne bruger de samme produkter til vandskade, røgskade og øvrige typer af rengøring. Endvidere anvendes de samme produkter både til rengøring efter erhvervsbrande og brande i private hjem.

Rengøringsfirmaerne kunne ikke udskille hvor store mængder, der anvendes til rengøring efter ildebrand og røgskade i private hjem. Et skøn over forbruget vil derfor ikke give et retvisende billede af forbruget af de enkelte produkter til rengøring i private hjem. Da det samtidig viste sig at være en stor opgave for mange af firmaerne at oplyse fx årlige indkøbstal, er forbruget ikke kortlagt for flere af firmaerne. Der er derfor ikke foretaget et skøn over det samlede forbrug.

3.4 Indholdsstoffer i de anvendte produkter

Oplysninger om produkternes indhold af stoffer er indhentet gennem produkternes leverendørbrugsanvisning (sikkerhedsdatablad). Produkter, der skal klassificeres som farlige, skal være forsynet med en leverandørbrugsanvisning, som indeholder oplysninger om sammensætning/oplysning om indholdsstoffer, der er klassificeringspligtige efter Miljøministeriets regler om klassificering. Brugsanvisningerne kan indeholde oplysninger om ikke-klassificerede indholdsstoffer, men behøver ikke gøre dette.

Der er taget kontakt til leverandør/producent med henblik på at få tilsendt gældende leverandørbrugsanvisning. Ud fra leverandørbrugsanvisnings oplysninger er produkternes klassificering, mærkning og indholdsstoffer registreret i databasen. Indholdsstofferne er så vidt muligt registreret med CAS-numre, Einecs-numre og klassificering og mærkning. Der er ikke hentet yderligere informationer om indholdsstoffer.

3.5 Anvendte rengøringsmetoder

De anvendte arbejdsprocedurer er observeret og registreret ved rengøring ved forskellige firmaer på Sjælland og i Jylland. Sanitørerne er interviewet i forbindelse med observationerne. Der er foretaget 3 observationer i hjemmet og 1 observation af rengøring af løsøre i firmaet. Herudover er der aflagt besøg på yderligere 2 firmaers værkstedsadresser.

 



Version 1.0 Marts 2007, © Miljøstyrelsen.