Kortlægning af kemiske stoffer i rengøringsmidler til brug ved rengøring efter ildebrand eller røgskade i private hjem

Sammenfatning og konklusioner

I projektet er foretaget en kortlægning af firmaer, der foretager rengøring efter brand og røgskade i private hjem, hvilke produkter der anvendes og hvilke indholdsstoffer disse indeholder jf. leverandørbrugsanvisningerne for produkterne. Herudover er de anvendte arbejdsmetoder observeret og beskrevet.

Der er i projektet kortlagt 20 rengøringsfirmaer med adskillige underafdelinger. I alt foretager disse firmaer årligt godt 11.800 rengøringer efter brand eller røgskade i private hjem. Firmaerne foretager disse rengøringer i meget forskelligt omfang (fra 5000 til 5 rengøringer årligt) og opererer over hele landet. Halvdelen af de deltagende firmaer foretager mere end 100 rengøringer af denne type om året. Gennem kontakt til de 20 firmaer er der registreret 82 produkter fra 14 leverandører og/eller producenter. Produkterne er dels almindelige dagligdags rengøringsmidler, almindelige eller stærke grundrengøringsmidler og produkter, der er specielt udviklet til opgaverne – herunder bl.a. en række lugtsaneringsprodukter.

43 produkter, altså godt halvdelen, af de registrerede produkter er faremærkede. 13 af disse er faremærket C (Ætsende), 27 er faremærket Xi (Lokalirriterende) og 2 produkter er faremærket Xn (Sundhedsskadelig). 1 produkt er faremærket med R10 (Brandfarlig). Andelen af faremærkede produkter vurderes at være højere end blandt sædvanlige rengøringsprodukter. Andelen af grundrengøringsmidler, der er faremærket C (Ætsende) vurderes at være højere end blandt sædvanlige grundrengøringsmidler til rengøring i private hjem.

Indholdsstofferne i produkterne er oplyst fra leverandørernes brugsanvisninger. Det fremgår heraf, at 23 indholdsstoffer optræder i 3 eller flere produkter, mens 45 indholdsstoffer optræder i 2 eller færre produkter. Af de indholdsstoffer, der optræder i de fleste produkter, er der 5 organiske opløsningsmidler, 4 syrer (organiske og uorganiske), 6 tensider og 4 baser. Herudover er der duftstoffer i form af uspecificerede æteriske olier.

En række forskellige rengøringsopgaver er observeret, dels i røg- og sodskadede boliger og dels i firmaernes værksteder, hvor indbo og løsøre rengøres og behandles. På baggrund af de observerede arbejdsmetoder og forbrug af rengøringsmidler vurderes det, at almindelige rengøringsmidler og grundrengøringsmidler næppe vil påvirke indeklimaet efter rengøring efter brand og røgskade i nævneværdig grad. Der er dog en vis risiko for, at langsomt fordampende duftstoffer fra rengøringsmidler og røglugtsaneringsprodukter kan afgives til indeklimaet over et stykke tid efter rengøringen/røglugtsaneringen og påvirke indeklimaet hos beboerne. Der er ikke foretaget toksikologiske vurderinger i dette projekt.

 



Version 1.0 Marts 2007, © Miljøstyrelsen.