Afprøvning af elektrokemisk reaktor til rensning af grundvand indeholdende klorerede opløsningsmidler

1 Indledning

1.1 Baggrund og formål

Miljøstyrelsen har under Teknologiudviklingsprogrammet i september 2002 givet tilsagn om tilskud til afprøvning af en elektrokemisk reaktor til rensning af grundvand forurenet med klorerede opløsningsmidler. Tilsagnet er givet til Roskilde Amt, der har bedt DHI – Institut for Vand og Miljø og Rambøll Danmark A/S om at udføre projektet.

Formålet med projekt har været at afprøve en elektrokemisk reaktor til rensning af grundvand forurenet med klorerede opløsningsmidler i forbindelse med en aktuel afværgeforanstaltning. Den elektrokemiske reaktor, som er udviklet i forbindelse med et projekt i regi af den tidligere Erhvervs Fremmestyrelse (Lehmann et al., 2003), har i forbindelse med laboratorieforsøg vist lovende perspektiver, men den har ikke været afprøvet i pilotskala og under feltbetingelser, hvilket er formålet med dette projekt.

På en lokalitet udpeget af Roskilde Amt skal muligheden for at anvende den elektrokemiske reaktor til rensning af grundvand forurenet med klorerede opløsningsmidler undersøges. I forbindelse med projektet skal der:

-        tilvejebringes dokumentation for effekten af brugen af en elektrokemisk reaktor; herunder vurdering af proceseffektiviteten og af, hvilken betydning forskellige reaktor- og driftsparametre har på processen.

-        tilvejebringes et skøn over de samlede omkostninger ved brug af metoden.

1.2 Aktivitetsoversigt

Projektet indeholdt følgende aktiviteter, der er beskrevet i nærværende rapport:

-        Opbygning af elektrokemisk reaktor i pilotskala.

-        Opbygning af strømforsyning tilpasset grundvand med høj ledningsevne.

-        Gennemførelse af forsøg til indkøring og optimering af en elektrokemisk pilotskala reaktor med henblik på nedbrydning af klorerede opløsningsmidler (TCE og PCE) i grundvandet fra den aktuelle oprensningslokalitet.

-        Afprøvning af den elektrokemiske pilotskalareaktor på en aktuel afværgelokalitet i Håndværkerbyen, Greve.

-        Testning i laboratorieskala af elektrokemisk nedbrydning af andre stofgrupper end klorerede opløsningsmidler.

-        Indledende testning i laboratorieskala af kombinationen af elektrokemi og ultralyd.

 



Version 1.0 Juli 2007, © Miljøstyrelsen.