Sammenfatning af Blyprojekt (2000 – 2006)

4 Evaluering (Fase 3).

I forbindelse med evalueringen af forundersøgelsen er bl.a. følgende lagt til grund:

  • Kravspecifikation (bilag 4).
  • At synkeelementerne ruster, kan til en vis grad godt accepteres i not og bundgarn. Det kan kun i ringe grad accepteres i synkeliner og vodtove.
  • Et udbredt ønske om i størst mulig omfang at kunne benytte eksisterende maskiner.
  • Mindst mulig forøgelse af emneprisen.

Konklusion Evaluering:

Mange vil gerne diskutere problemet og mange har løsningsforslag, men ingen har udviklet er konkurrencedygtigt produkt til fiskeri sektoren eller dele heraf.

I Australien fremstilles et produkt til lystfisker sektoren kaldet ”Attracta” (lead free sinkers, plastik belagte stålkugler), men produktet kan ikke uden væsentlige ændringer, anvendes til erhvervsfiskeri sektoren.

Zink med evt. tilsætning af tin, forventes at være det billigste alternativ til bly i synkeliner, vodtove og evt. bundgarn. Zink forventes ikke at give miljøproblemer. Større usikkerhed er der omkring tin. Dette skal undersøges nærmere.

Jern og støbejern forventes at være det billigste alternativ til bly i noter og evt. bundgarn. Jern giver ikke miljømæssige problemer, dog bør tilsætningsstofferne undersøges nærmere.

Unimerco materialet er yderst interessant, men den tilgængelige mængde (2001) kan på ingen måde dække det totale behov (ca. 700 ton p.a. [5]).

Andre materialer er på nuværende tidspunkt forkastet, enten p.g.a. høj pris eller af miljømæssige årsager.

Det er vurderet, at der bør kunne udvikles alternative ikke blyholdige produkter til fiskeriet, men prisniveau er endnu ikke endeligt klarlagt, jf. tabel afsnit 3.3.

Det bør bemærkes, at råvarepriser 2001, jf. førnævnte tabel afsnit 3.3, indtil videre danner grundlag. De videre bearbejdningsomkostninger indgår som en skønnet omkostning i vurderingen af løsningsforslagene.


Fodnoter

[5] Jf. Miljøstyrelse – november 1999 (Matcon rapport)

 



Version 1.0 Oktober 2007, © Miljøstyrelsen.