Termisk assisteret vakuumventilation

1 Indledning

Klorerede opløsningsmidler udgør sammen med pesticider de hyppigst forekommende miljøfremmede kemikalier i vandforsyningsboringer, der er blevet lukket. Dette gør, at der har været et fokus igennem en årrække på hvordan disse stoffer bedst fjernes eller reduceres i forbindelse med afværge af punktkilder.

Der er afprøvet en lang række in-situ teknikker overfor disse stoffer både i Danmark og i udlandet. I mindre komplicerede geologier har en række af metoder vist sig at have succes i større eller mindre grad, hvorimod det i mere komplicerede geologier som moræneler eller opsprækkede medier som kalk har været vanskeligt at udføre oprensninger med større succes.

En teknik der med fordel kan anvendes i præcis denne type af medier overfor både klorerede opløsningsmidler og andre flygtige til tungt flygtige stoffer er præsenteret i denne rapport. Teknikken er karakteriseret ved en kombination af opvarmning af jorden/grundvandet ved varmeledning i kombination med en oppumpning af dannede dampe og eventuelt overskudsvand. Metoden kan betegnes med navnet termisk assisteret vakuumventilation, dog er der væsentlige forskelle på både fjernelsesmekanismer og anvendt grej i forhold til den traditionelle vakuumventilation.

Teknikken er forsøgt anvendt på en forurening med klorerede opløsningsmidler på en lokalitet i Alsønderup, NV for Hillerød. Rapporten beskriver dels den teoretiske baggrund for anvendelse af teknikken samt de opnåede resultater i forbindelse med afprøvningen.

Rapporten er opbygget med følgende afsnit:

Sammenfatning og konklusioner.

Kapitel 1, dette kapitel.

Kapitel 2 indeholder en gennemgang af forholdene på lokaliteten for afprøvningen.

Kapitel 3 indeholder teori omkring anvendelse af opvarmning som middel til fjernelse af flygtige og lidt tungere komponenter i forbindelse med anvendelse af varmelegemer som energikilde. Der fokuseres bl.a. på varmeudbredelsen, hastigheder og kemiske reaktioner.

Kapitel 4 indeholder en kort gennemgang af erfaringer fra USA.

Kapitel 5 indeholder en gennemgang af dimensioneringen af det opstillede anlæg samt en gennemgang af den faktuelle opbygning.

Kapitel 6 beskriver de erfaringer der blev gjort i forbindelse med etableringen og installationen af anlægget.

Kapitel 7 beskriver driften og de forhold/erfaringer der blev gjort under denne.

Kapitel 8 beskriver økonomien i oprensningen og sammenholder dette med data fra fuld skala oprensninger med samme teknik i USA.

Kapitel 9 beskriver de samlede konklusioner fra oprensningen.

Kapitel 10 indeholder referencer.

 



Version 1.0 Juli 2007, © Miljøstyrelsen.