Klimatilpasning af afløbssystemer og metodeafprøvning. Økonomisk analyse

1 Indledning

1.1 Formål med rapporten

Klimaændringerne forventes i dag at ville medføre væsentlige ændringer i vandets kredsløb i Danmark. For byerne er konsekvenserne bl.a. øget havvandstand samt hyppigere og voldsommere ekstremregn. Det har stor samfundsmæssig betydning, fordi der er - og fortsat bliver - foretaget betydelige langsigtede investeringer i infrastruktur, der påvirkes af ændringerne. Som eksempler kan nævnes bygninger, vejafvanding, kloakker og renseanlæg.

Målet med nærværende rapport er at afrapportere en samfundsøkonomisk analyse af, hvilke tiltag der kan anbefales at iværksætte for at imødegå de større skader i byerne, som forventes i fremtiden på grund af mere ekstreme regn og mere ekstreme havvandsstande. Analysen foretages på to konkrete byområder, Roskilde by og Aalborg by. Den primære målgruppe for rapporten er centraladministrationen. Parallelt med nærværende rapport udgives en rapport med kommuner som den primære målgruppe. Den rapport indeholder mere konkrete anvisninger til, hvordan man kan gennemføre workshops med henblik på at identificere konkrete tiltag, der er relevante for den enkelte kommune.

1.2 Definition og afgrænsning af opgaven

Klimaændringerne forventes at påvirke alle aspekter af vandets kredsløb i byer. Nærværende undersøgelse tager udgangspunkt i to ændringer, der vides at være væsentlige at forholde sig til som kommunal og national myndighed: Stigende havvandstand og øget hyppighed af kraftige regnhændelser. Begge dele giver øget risiko for oversvømmelser i byområder.

Der er udelukkende foretaget en samfundsøkonomisk analyse. Der er ikke taget stilling til budgetøkonomiske overvejelser, endsige hvilke praktiske og juridiske problemer der kan være i forbindelse med tiltagene. Det skyldes projektets indledende karakter.

1.3 Rapportens indhold

Den væsentligste del af rapporten er de økonomiske analyser af de to kommuner, Roskilde i kapitel 3 og Aalborg i kapitel 4. Kapitel 2 giver en introduktion til de metoder der er anvendt, herunder de begrænsninger, der er foretaget. En præcis gennemgang af afgrænsningen af den økonomiske analyse og princippet for opgørelse af en gennemsnitlig økonomisk skade pr. år er placeret i henholdsvis bilag A og B, hvortil interesserede læsere henvises. Kapitel 5 opsummerer de væsentligste resultater af de to analyser, herunder påpeger de mest sandsynlige landsdækkende tendenser samt begrænsningerne i den udførte analyse.

 



Version 1.0 September 2007, © Miljøstyrelsen.