Klimatilpasning af afløbssystemer og metodeafprøvning. Workshop som arbejdsmetode.

1 Indledning

Klimaændringerne forventes i dag at ville medføre væsentlige ændringer i vandets kredsløb i Danmark. For byerne er konsekvenserne bl.a. øget havvandspejl samt hyppigere og voldsommere ekstremregn. Det har stor samfundsmæssig betydning, fordi der er - og fortsat bliver - foretaget betydelige, langsigtede investeringer i infrastruktur, der påvirkes af ændringerne. Som eksempler kan nævnes bygninger, vejafvanding, kloakker og renseanlæg. I dette projekt fokuseres på ekstrem havvandstand og ekstreme regnhændelser.

Målet med nærværende rapport er at inspirere kommuner til at tage højde for klimaændringer på kort og lang sigt i forbindelse med byers udvikling. Det er et væsentligt udgangspunkt, at klimaændringerne medfører behov for ændrede metoder til håndtering af afvanding af byer. De ændrede metoder indebærer bl.a. et øget behov for at kommunens fagområder arbejder sammen om fælles løsninger, der gavner byens udvikling på både kort og langt sigt.

Rapporten tager udgangspunkt i, at der udføres minimum en workshop, hvor alle de relevante fagområder er til stede. Denne arbejdsmetode har været afprøvet med succes sammen med to kommuner. Arbejdet kan dog også udføres uden workshops. Uanset arbejdsmetoden er det forfatternes opfattelse, at et positivt resultat kræver inddragelse af embedsmænd i forsyninger, byplanlæggere, miljømyndighed og beredskabsområdet. Endvidere skal det sikres, at den fornødne ekspertise inden for risikoanalyse, klimaændringer og -tilpasning, økonomi, håndtering af vand i byer og proceskonsulenter er til stede.

Rapporten er en af to rapporter fra et projekt udbudt af Miljøstyrelsen med følgende titel: " Fase 2 – klimatilpasning af afløbssystemer og metodeafprøvning". Den anden af rapporterne (Arnbjerg-Nielsen et al, 2007b) fokuserer på resultaterne af den økonomiske analyse af de to byområder. Nærværende rapport fokuserer på, hvordan resultaterne er opnået, herunder arbejdsprocessen frem mod resultatet.

 



Version 1.0 September 2007, © Miljøstyrelsen.