Klimatilpasning af afløbssystemer og metodeafprøvning. Workshop som arbejdsmetode.

2 Klimaændringers betydning for vandets kredsløb i byer

2.1 Klimaændringernes forventede størrelse og effekt på vand i byer

Gennemsnitstemperaturen i Danmark er i dag 7,6°C. Menneskeskabte klimaændringer forventes at medføre, at gennemsnitstemperaturen vil stige mellem 1,4 og 3,1 grader C mod slutningen af dette århundrede. Den faktiske stigning vil afhænge af, hvordan samfundet udvikler sig, og i hvilket omfang det lykkes at begrænse de globale udledninger af menneskeskabte drivhusgasser (Jørgensen et al, 2007).

Ændringen af gennemsnitstemperaturen har betydning for de ekstreme temperaturer, der vil forekomme. Temperaturstigningen vil således betyde, at der jævnligt vil optræde vintre stort set uden frost, ligesom hedebølger om sommeren vil være hyppigere, længerevarende og varmere end vi kender det i dag.

Vandets kredsløb påvirkes af ændringerne i temperaturen. Dette vil påvirke byerne og medføre øget risiko for skader. Det skyldes, at danske byer er bygget til at håndtere de vejrsituationer, som optræder i Danmark i dag. Fremover skal byer i Danmark indrettes til at kunne håndtere de vandmængder, som byer i Midt- og Sydeuropa skal håndtere i dag.

Det er alle typer af vand, der vil blive påvirket. I Tabel 1 er angivet de væsentligste forekomster af vand samt de ændringer, som klimaændringerne forventes at medføre. Det fremgår af tabellen, at der for alle typer af vand er risiko for, at store økonomiske værdier i byerne vil gå tabt, såfremt der ikke sker en tilpasning. I det følgende fokuseres dog kun på nedbør og havvandsstand.

Tabel 1: Sammenhæng mellem den forventede ændring i vandets kredsløb og den primære risiko det forventes at udgøre for værdier i byen.

  Forventet ændring Risiko for byområder
Nedbør Ekstremer vil blive kraftigere Oversvømmelse
Havvandsstand Ekstremer bliver kraftigere Oversvømmelse
Grundvandsstand Generelt højere i vinterhalvåret
Lavere minima om sommeren
Manglende stabilitet af bygninger og havneværker
Vandløb Ekstremer bliver kraftigere
Længerevarende tørkeperioder
Oversvømmelse
Tørlagte vandløb om sommeren

2.2 Klimatilpasning og risikoanalyse

Alle de typer af hændelser, som medfører skade i byer, kan forekomme allerede i dag. Det, som klimaændringerne medfører, er, at sandsynligheden for, at hændelsen optræder, ændres. Som eksempel kan nævnes, at kloakker er dimensioneret til at håndtere en given mængde vand, f.eks. svarende til, at der sker skader i byen hvert 10. år. Arnbjerg-Nielsen et al (2007a) vurderer, at ændringer i ekstremregns hyppighed betyder, at den samme mængde vand vil optræde omtrent hvert 3. år i år 2090. Med andre ord vil den service, som forbrugerne oplever, blive mindsket væsentligt, med mindre der sker en tilpasning.

Ved vurdering af, hvad der er acceptabelt, anvendes ofte risikoanalyser. Ved risikoanalyser er følgende formel af afgørende vigtighed:

Risiko = sandsynlighed × konsekvens

svarende til, at risikoen kan være den samme for en lille skade, der sker hyppigt, og for en stor skade, der sker sjældent. Klimaændringerne vil øge sandsynligheden for, at ekstreme hændelser optræder. Hvis byens risiko skal være uændret, må man derfor ændre på konsekvensen for at få ligningen til at gå op. Såfremt der ikke laves tiltag, vil risikoen for skader i byen øges som følge af klimaændringerne.

Ved tilpasning til klimaændringer kan man grundlæggende vælge mellem følgende to scenarier:

  • Byen udvikler sig som hidtil, dvs. der benyttes en status quo strategi. Det betyder, at man vælger at fastholde, at en given mængde (uhensigtsmæssig) vand skal medføre en given konsekvens. Det vil oftest på kort sigt være en billig løsning, men vil på sigt medføre, at risikoen for skader i byen bliver større.
  • Byen udvikler sig under hensyntagen til de forventede klimaændringer. Det betyder, at man vælger at mindske konsekvensen af klimaændringerne for at fastholde samme risiko. Det vil alt andet lige være dyrere på kort sigt, men kan måske betale sig i det lange løb, fordi risikoen ikke bliver større end det, der er acceptabelt i dag. Samtidig opnår byen en højere sikkerhed allerede i dag, som også skal tages med i den samlede opgørelse af gevinster.

I næste afsnit beskrives, hvordan man på en mere systematisk måde kan lave økonomiske vurderinger af, hvorvidt det kan betale sig at mindske konsekvenserne eller leve med et højere risikoniveau.

2.3 Tilpasningsstrategi: valg mellem ændring af risiko eller ændring af konsekvens

Sandsynligheder for ekstreme hændelser udtrykkes ofte i gentagelsesperioder (returperioder). En gentagelsesperiode udtrykker, hvor lang tid der i gennemsnit går mellem så store hændelser. I Tabel 2 er udtrykt, hvor store ændringer der (alt andet lige) kan forventes. I år 2090 forventes det, der i dag svarer til en 100. års vandstandshændelse, at forekomme hvert 1 - 10 år.

Tabel 2. Grove skøn over hvor stor ændringen i ekstreme hændelser er for henholdsvis ekstremregn og ekstremt højvande. Specielt ekstrem højvande vil variere mellem forskellige lokaliteter. Nedenstående tabel for ekstreme højvande gælder ikke for Jyllands vestkyst, hvor ændringerne må forventes at blive større.

  2000 2090
Ekstremregn    
  Hvert 2. år Hvert 0,7 - 1,0 år
  Hvert 10. år Hvert 2,5 - 3,5 år
  Hvert 100. år Hvert 15. - 30. år
Ekstremt højvande
  Hvert 10. år Flere gange hvert år
  Hvert 100. år Hvert 1 - 10 år

Økonomisk vurdering af strategi for ekstremregn.

Gennemførelse af de to scenarier, ingen tilpasning og tilpasning til klimaændringerne, vil have forskellige typer af omkostninger, der fordeles mellem forskellige interessenter. I tabel 3 er de samfundsøkonomiske konsekvenser af de to scenarier opgjort. Der er ikke lavet en analyse af, hvem i samfundet der skal bære de forskellige omkostninger, der er forbundet med enten at udføre, eller undlade at udføre klimatilpasning. Udregningen af de klimarelaterede skadesomkostninger er opgjort ud fra en simpel model baseret på risikoanalyse.

Tabel 3. Oversigt over de økonomiske konsekvenser ved to forskellige tilgange til klimatilpasning mod ekstremregn. Udregningen af nøgletallene er gennemgået i den økonomiske hovedrapport. (Arnbjerg-Nielsen et al, 2007b)

Scenarier for klimatilpasning mod ekstremregn Anlægsomkostninger Skadesomkostninger
Ingen tilpasning, dvs. større risiko (dårligere serviceniveau) i fremtiden Uændrede De klimarelaterede skadesomkostninger vil stige fra 0 i år 2007 til ca. 25 % af skaden fra en 100 års hændelse* i år 2090
Tilpasning til samme service, dvs. løbende udbygning af afløbssystemet. Anlægsomkostningerne vil hvert år være 10 - 20% højere end de ellers ville være.** Uændrede

* Det der svarer til en 100 års hændelse i 2007
** Baseret på Clausen et al (2006) og Arnbjerg-Nielsen et al (2007a)

Økonomisk vurdering af strategi for højvande.

Der er ikke en fælles national standard for sikring mod højvande. Der er dog i mange sammenhænge benyttet et beskyttelsesniveau, der modsvarer en hændelse, som optræder hvert 100. år. Det er derfor udgangspunktet for oversigten i tabel 4 over økonomiske konsekvenser ved de to scenarier, ingen tilpasning og tilpasning til klimaændringerne, for ekstreme højvande.

Tabel 4. Oversigt over de økonomiske konsekvenser ved to forskellige tilgange til klimatilpasning mod ekstrem højvande. Udregningen af nøgletallene er gennemgået i den økonomiske hovedrapport.

Scenarier for klimatilpasning mod højvande Anlægsomkostninger Skadesomkostninger
Ingen tilpasning, dvs. større risiko (dårligere serviceniveau) i fremtiden Ingen De klimarelaterede skadesomkostninger vil stige fra ca. 0 til 1 % af en 100 års hændelse i år 2090
Tilpasning til samme service. Der vil være tale om engangsudgifter i form af flytning af værdier, bygning af dæmning eller lignende tiltag. Skadesomkostningerne vil falde når tiltagene er gennemført.

 



Version 1.0 September 2007, © Miljøstyrelsen.