Klimatilpasning af afløbssystemer og metodeafprøvning. Workshop som arbejdsmetode.

5 Konklusion

Den metode, der beskrives i nærværende rapport, er blevet afprøvet på to kommuner, Roskilde og Aalborg. På baggrund af bl.a. denne case konkluderes følgende:

  • Metoden er hensigtsmæssig til, på tværs af kommunen, at sætte fokus på behovet for klimatilpasning. Ved at gennemføre en workshop for flere kommuner sammen blev der endvidere mulighed for erfaringsudveksling mellem kommunerne.
  • Det beskrevne beslutningsgrundlag for ekstremregn og havvandsstand var tilstrækkeligt og hensigtsmæssigt i forhold til gennemførelse af den risiko-screening, der var formålet med undersøgelsen.
  • Der kan være behov for tilsvarende overordnede beslutningsgrundlag for andre typer af klimaændringer, der forårsager skader i byrum. Embedsmændene fra kommunerne fremhævede specifikt oversvømmelser forårsaget af højt grundvandsspejl og stor afstrømning via vandløb

Der arbejdes i skrivende stund videre med resultaterne fra workshoppen i de involverede kommuner. Erfaringerne er blevet anvendt til dels at se på indarbejdelse af klimatilpasning i konkrete anlægsopgaver, dels at påbegynde et mere systematisk samarbejde på tværs i den kommunale forvaltning i forbindelse med udarbejdelse af en fælles kommunal strategi for klimatilpasning.

 



Version 1.0 September 2007, © Miljøstyrelsen.