Nordvestjysk Erhvervsråds vækstgruppeforløb i kemikaliestyring 2006 til 2007

Sammenfatning og konklusioner

Baggrund og formål

Formålet med dette projekt har været at forberede virksomheder i det nordvestjyske område til at kunne håndtere de krav, de bliver stillet overfor efter implementeringen af REACH, samt generelt at give virksomhederne praktiske redskaber til systematisk og målrettet at arbejde med kemikaliestyring.

Nordvestjysk Erhvervsråds vækstgruppe dækker et geografisk område, der går på tværs af flere lokale miljønetværk og områder, der ikke var dækket af et lokalt miljønetværk. Et væsentligt værktøj til brug under vækstgruppeforløbet er KEMIGUIDEN, som ejes af miljønetværkernes netværk Key2Green. Da ingen virksomheder ved projektstart var medlemmer i et miljønetværk, havde virksomhederne ikke umiddelbart adgang til KEMIGUIDEN. Key2Green gav via miljønetværket Miljøforum Midtjylland virksomhederne "test-adgang" til KEMIGUIDEN, hvor registreringerne blev slettet efter forløbet, hvis virksomhederne ikke ønsker at fortsætte med systemet.

Følgende virksomheder har deltaget i vækstgruppen:

*      Cheminova A/S

*      Skjern Papirfabrik A/S

*      Valdemar Birn A/S.

*      Damolin A/S

*      Bollerup Jensens sæbefabrik A/S

*      Jysk Kemiproduktion A/S

*      EM-Fiberglas

*      Sydvestjysk Sygehus

*      Miljøcenter Vestjylland

Undersøgelsen

Fokus i forløbet har været virksomhedernes nye opgaver under EU-forordningen REACH.

Grundlaget for forløbet har været Key2Greens manual i kemikaliestyring.  Det grundlæggende princip i denne manual kan illustreres som i figur 1.

Figur 1 Kemikaliestyringscirklen

Figur 1 Kemikaliestyringscirklen.

Seminarerne fulgte de enkelte trin i Figur 2.

Imellem de enkle seminarer løste deltagerne hjemmeopgaver, der omhandlede de teoretiske emner, der blev behandlet på det foregående seminar.

Da de deltagende virksomheder er meget forskellige både med hensyn til størrelse og branche, så har løsningerne af opgaverne været meget forskellige, men afspejler den virkelighed, som virksomhederne skal arbejde med kemikaliestyring i under REACH.

Konklusioner

Ifølge virksomhedernes evaluering af vækstgruppeforløbet har dette været en stor hjælp til, at deltagerne kom i gang med at arbejde med kemikaliestyring og planlægge hvordan de vil udføre de opgaver, som de vil blive pålagt under REACH.

 



Version 1.0 September 2007, © Miljøstyrelsen.