Afgravning, transport og kontrolleret deponering af forurenet sediment fra Høfde 42

3 Generelle Forudsætninger

I nærværende rapport er der gjort en række forudsætninger, for at kunne afgrænse opgaven. Forudsætningerne er baseret på de tidligere undersøgelser.

Områdets afgrænsning fremgår af nedenstående figur 1.

<Figur 1: Oversigtsfigur fra /1/./p>

Figur 1: Oversigtsfigur fra /1/.

3.1 Geologisk opbygning

Den geologiske opbygning i området er overordnet karakteriseret ved et fyldlag øverst med overvejende mellemkornet sand. Herunder træffes der intakte aflejringer bestående af mellem- til finkornet sand, som i kote -2m til -3.5 m afløses af et tyndt lerlag (<1 m), der minder om Fjordleret. Den dybdemæssige placering af leroverfladen kan i depotområdet variere med op til 2 meter. Lerlaget ser ud til at være gennemgående i depotområdet.

Under lerlaget følger en finkornet sekvens af vekslende ler- og siltlag med lokale indslag af finsand lige under lerlaget. De lokale finsandslag har en tykkelse på op til et par meter.

Under dette lag træffes Fjordleren i ca. kote -8 m.

3.2 Forureningssituationen

Der er lavet stofspecifikke undersøgelser af sammensætningen af forureningen i Høfdedepotet /1/. Resultaterne heraf viser, at de påviste stoffer for størstepartens vedkommende er relateret til fosforinsekticiderne parathion, methylparathion og malathion. Der er ligeledes påvist andre pesticider, men ud over MCPA og nedbrydningsprodukter i relation til MCPA, er det kun påvist i meget ringe koncentrationer. Udover pesticiderne og deres nedbrydningsprodukter er der påvist kviksølv, arsen, en række chlorerede opløsningsmidler og mineraloliekomponenter i midre koncentrationer. Disse stoffer har alle være anvendt i Cheminovas tidligere produktion /1/.

Den horisontale forureningsfordeling er vis på nedenstående figur 2

Figur 2: Horisontal afgrænsning af forureningen. Det røde område angiver kildeområdet, dvs. areal med høje jordkoncentrationer, medens det blå område angiver vandbåren forurening. Fra /1/. Røde prikker angiver boringer.

Figur 2: Horisontal afgrænsning af forureningen. Det røde område angiver kildeområdet, dvs. areal med høje jordkoncentrationer, medens det blå område angiver vandbåren forurening. Fra /1/. Røde prikker angiver boringer.

Den vertikale udstrækning af forureningsudbredelsen er vist i nedenstående figur 3.

Figur 3: Principskitse for den vertikale udbredelse af jord- og grundvandsforureningen ved depotet. Fra /1/.

Figur 3: Principskitse for den vertikale udbredelse af jord- og grundvandsforureningen ved depotet. Fra /1/.

Helt overordnet er der ved det tidligere høfde depot fundet klart mere jordforurening over end under lerlaget /1/. Udbredelsen af grundvandsforureningen dækker både det øvre og det nedre grundvandsmagasin. Fri fase i høfde depotet er i den sydlige del påvist såvel over som under lerlaget. Hvordan den frie fase under lerlaget er dannet er ikke afklaret /1/.

3.3 Indspunsning af depotet

I forbindelse med et ønske om at reducere udsivning af miljøfremmede stoffer fra Høfde 42 området, har Ringkjøbing Amt ladet udarbejde et projekt, som indebærer nedsætning af en spunsvæg omkring det kraftigst forurenede område.

Det område, der spunses, er vist på nedenstående figur 4.

Figur 4: Figuren viser det fremtidige indspunsede område. Spuns er angivet med rødt.

Figur 4: Figuren viser det fremtidige indspunsede område. Spuns er angivet med rødt.

Spunsen føres ned til ler i den geologiske model.

3.4 Forudsætninger i nærværende redegørelse

På baggrund af forureningssituationen, som den kendes nu, er følgende væsentlige forudsætninger gjort i forbindelse med udarbejdelsen af redegørelsen.

Den væsentligste reduktion af kildestyrken kan ske ved en bortgravning indenfor det fremtidige spunsede område ned til og med det indskudte ler-/gytjelag, benævnt som lag 3 jfr. de udførte beregningerne af forureningsmassen i depotområdet /8/. Oprensningen/afgravningen omfatter altså lag 1, lag 2 og lag 3 jfr. /8/. Opgørelse af den forventede fjernelse af sedimentbundet forureningsmasse er anført i omstående tabel 1.

Parameter Sedimentbundet forurening
indenfor spuns
(spuns A modificeret jfr. /8/)
Oprensning af sedimentbundet
forurening indenfor spuns
Lag 1 til 4
ton
Lag 4
kg
Lag 1 til 3
ton
Lag 1 til 3
% af samlet
forurenings-
mængde
Parathion 165 500 164 99
Methyl-parathion 53 700 52 99
Ethyl-sulfotep 6 60 6 99
Ethylamino-parathion 3 300 2 88
Fyanon 18 40 18 99
Kviksølv 1 40 1 97

Tabel 1: Fjernelse af sedimentbundet forureningsmasse ved afgravning af lag 1 til 3

I /8/ er tillige fortaget en beregning af massen af fri organisk fase i depotområdet. Det er anslået, at massen af fri organisk fase udgør 11.000 kg primært i form af stofferne parathion og methyl-parathion. Det er i /8/ vurderet, at den fri organiske fase primært er til stede over det indskudte ler-/gytjelag (lag 3), hvorfor der ved afgravningen også forventes en væsentlig reduktion af denne forureningsmasse.

Afgravningsdybden vil variere over det indspunsede område, men bunden af ler-/gytjelaget (lag 3) nås typisk indenfor gravedybder ned til mellem kote -2,5 m og -3,5 m. Stedvist er laget dog dybereliggende.

Under det indspunsede område findes to grundvandsmagasiner, adskilt af det indskudte ler-/gytjelag. Der kan være risiko for opadrettet gradient mellem de to magasiner, hvorfor en trykaflastning (grundvandsænkning) i det nedre magasin kan blive påkrævet.

 



Version 1.0 Oktober 2007, © Miljøstyrelsen.