Screening af bassinvand for kemiske biprodukter

5 Konklusioner

Der er i dette projekt fundet følgende:

  • Ud over stoffer i THM-gruppen er der stort set for alle bassiner påvist tilstedeværelse af cyanogenklorid og dichloracetonitril.
  • Cyanogenklorid er fundet i meget høje koncentrationsniveauer (over 100 μg/l) i mange tilfælde.
  • Data kan ikke anvendes til at påvise eller afvise en korrelationsstruktur mellem THM’er og cynoganklorid grundet stor tidslig variation og afhængighed. Dog syntes der at være en korrelation mellem høje TOC-koncentrationer og forhøjede koncentrationer af nedbrydningsprodukter.
  • Med baggrund i målinger af den tidslige variation af nedbrydningsprodukter kan det konkluderes, at koncentrationsniveauerne udviser en markant tidslig variation. Enkelte helt fra 10 μg/l til over 160 μg/l i løbet af dagen. Dette tages der ikke højde for i den nuværende overvågning af vandkvaliteten. Det kræver online målinger at kortlægge de tidslige variationer samt fastlægge kriterier for udtagning af repræsentative prøver i forbindelse med den løbende kontrol af bassinvand.
  • Der er opstillet en række hypoteser for, hvordan behandlingsprocesserne påvirker koncentrationsniveauet. Disse kan med fordel anvendes som udgangspunkt ved et udviklingsarbejde, der stræber mod behandlingsmetoder, der minimerer tilstedeværelsen af nedbrydningsprodukter i bassinvandet.
  • Enkeltmålinger af vandkvalitetsparametre skal anvendes med forsigtighed ved vurdering af badevandskvalitet, effekt af renseteknologi med mere.
  • De udførte undersøgelser har afdækket, at der er behov for at få svar på følgende spørgsmål:

-     Hvordan opsættes kriterier for de kemiske kontrolmålinger, der tager højde for de store dagsudsving ved kontrol af svømmebade?

-     Hvilke supplerende behandlingsmetoder er i stand til at minimere de dannede biprodukter

 



Version 1.0 Oktober 2007, © Miljøstyrelsen.