Modelsimuleringer af PCEoprensning ved kemisk oxidation i moræneler

2 Metode

Til beskrivelse af den ønskede afværgeteknologi er RT3D /7/ (Modular Computer Code for Simulating Reactive Multispecies Transport in 3-Dimensional Groundwater Systems) anvendt til beskrivelse af stofspredning og kemiske reaktioner. Til løsning af stoftransportligningen er det valgt at anvende en beregningskerne (’finite difference - central in space’), der tilfører et minimalt bidrag af numerisk dispersion ved beregningerne på bekostning af beregningstid. Den hydrauliske løsning, der ligger til grund for stoftransporten, er beregnet med MODFLOW /8/. I den opstillede model er følgende indbefattet:

  • Initial startkoncentration af PCE i systemet (sorberet og opløst PCE).
  • Periodisk tilsætning af kaliumpermanganat i oprensningsperioden.
  • Nedbrydning af PCE ved reaktion med kaliumpermanganat i sand og oxideret ler.
  • Omsætning af kaliumpermanganat ved reaktion med organisk stof i reduceret ler.
  • Advektion, diffusion, sorption og reaktion af PCE og permanganat.

Moderstoffet PCE er ved beregningerne anvendt, som en samlet beskrivelse for klorerede stoffer. Således skelnes der i modelleringen ikke ved om de klorerede stoffer findes som moderstoffer eller som et nedbrydningsprodukt heraf.

For det konservative tilfælde med ren udvaskning af PCE, er den opstillede model valideret mod en tilsvarende modelsimulering i sprækkemodellen Frac3Dvs (Hydrosphere) /9/. Modelresultaterne herfor er konstateret sammenfaldende, hvilket betyder, at den anvendte modelkode i den konkrete modelopstilling simulerer sprækketransporten med samme resultat som de mere anerkendte sprækkemodeller, men herudover indeholder transport og omsætning af flere stoffer.

 



Version 1.0 November 2007, © Miljøstyrelsen.