Kan man tjene penge på ren luft?

Bilag C Afvigelser og fejlkilder

Erhvervsklyngen af virksomheder, der beskæftiger sig med nedbringelse af luftforurening består af 37 virksomheder med en samlet beskæftigelse i årsværk på 11.700. Dette antal er markant færre end sidste års resultat. Denne afvigelse kan forklares ved følgende:

  1. Nogle af virksomhederne, som sidst var inkluderet i klyngen, havde betegnet sig selv som værende i luftklyngen. Grænsen mellem luftforureningsområdet og områder som energi/klima og affald er meget sammenfaldende derfor opgav mange virksomheder at arbejde med både luftforurening og andet. I dette studie har der været ressourcer til at gå virksomhedernes svar efter, hvilket har reduceret det samlede antal virksomheder, som lever op til kriterierne.
     
  2. Fusionerne mellem DONG og Københavns Energi, Energi E2, Frederiksberg Forsyning samt Elsam reducerede ligeledes antallet af virksomheder i luftklyngen. Ved en nærmere eksamination blev disse virksomheder under et pillet ud, da de ikke i dag lever op til de tre kriterier.
     
  3. Rådgivende ingeniørfirmaer har en tendens til at svare, at de arbejder på alle underområder. I dette studie har vi kritisk forholdt os til, om ingeniørfirmaerne har specifikke kompetencer på luftforureningsområdet. En ting er at ingeniørfirmaerne kan levere ydelser på luftforureningsområdet, en anden ting er, om de gør det. Dette har reduceret antallet af rådgivende ingeniørfirmaer og dermed antallet af virksomheder i luftklyngen.
     
  4. Det er forsøgt præcist at specificere, hvor mange ansatte der reelt arbejder med luftforurening for de større virksomheder. Eksempelvis er det kun en lille del af hele Grundfos koncernen der reelt er med i luftklyngen. Dette er forsøgt korrigeret, hvorfor beskæftigelsen i luftforureningsklyngen er mindre i dette studie sammenlignet med den tidligere kortlægning i FORA #15 (2006).

 



Version 1.0 Oktober 2007, © Miljøstyrelsen.