Udvikling af funktionaliserede enzymer til selvpolerende skibs-bundmaling

Forord

Denne rapport er en opfølgning af tidligere arbejde udført og delvis finansieret af MST under projekt nummer M 126 – 0380 ”Substitution af biocider med enzymer i skibsbundmaling”.

Projektet blev gennemført i 2005 med en styregruppe bestående af Helle Petersen (Miljøstyrelsen), Jesper Højenvang (Dansk Sejlunion), Knud Allermann og Ib Schneider (BioLocus A/S). I rapporteringsfasen blev Helle Petersen erstattet af Lise Samsøe-Petersen (Miljøstyrelsen).

Rapporten omfatter to delrapporter. Delrapport 1 omhandlende modifikation af enzym og test af disse i malinger på paneler. Delrapport 2 omhandlende afprøvning af ikke modificeret enzym i malinger på testbåde.

Delrapport 1

Konceptet for delrapport 1 har været at modificerer enzymerne ved kemisk at tilføje en ”hale” til disse så de hydrofobe egenskaber ved enzymerne er blevet ændret. ”Halen” der er påsat enzym molekylerne har lipofil karakter. Denne - derved ændrede egenskab ved enzymet - skulle gerne bevirke at effekten af enzym aktiviteten bevares i malingen i længere tid.

Arbejdet med disse modifikationer har været vanskeligt at gennemføre og taget betydelig længere tid end først antaget. Det har således ikke været muligt at få fremstillet tilstrækkelige mængder af modificeret enzym til at forsøgsbåde kunne males med disse prototyper af enzymmalinger.

Afprøvningerne er derfor foretaget på paneler der er samlet i et raft. Disse test paneler der har været malet med modificeret enzym er udsat i Helsingør Nordhavn og Oslo fjorden og tilset gennem sejlsæsonen.

Parallelt har der været fremstillet maling baseret på umodificeret enzym - vandige og med organisk opløsningsmiddel i mængder så et antal lystbåde i udvalgte havne kunne males. Afprøvningen af disse malinger er udført i samarbejde med Dansk Sejlunion.

Delrapport 2

Del rapport 2 omhandler Dansk Sejlunions bidrag til rapporten. Dansk Sejlunion har som led i projekt om udvikling og afprøvning af enzymbaseret bundmaling stået for den praktiske afprøvning af to miljøvenlige bundmalingsprodukter fra firmaet BioLocus. I alt 6 lystbåde fordelt på tre forskellige lystbådehavne i Danmark har deltaget i afprøvningen.

Afprøvningen er en videreførelse af et tidligere lignende projekt, hvor enzymbaserede produkter har været afprøvet. Konklusionen på det tidligere projekt var, at det på en række punkter var nødvendigt at videreudvikle teknologien for at tilfredsstille sejlernes behov for en rimelig begroningsfri bund, der kan sikre manøvreringsevnen og søsikkerheden.

Formålet med den aktuelle afprøvning har været, at få en indikation af, hvordan de videreudviklede malinger i praksis fungerer gennem en hel sejlsæson. Herunder har det været væsentligt løbende at kvantificere eventuel begroning på malingerne og få testsejlernes vurdering af de pågældende produkter. Bundmalingerne der har været testet er to biocidfri standardmalinger modificeret med enzymer.

Den ene maling benævnes Mark 5 og er en opløsningsmiddelbaseret eroderende bundmaling, der ifølge sikkerhedsdatabladet indeholder zinkoxid (20-40%) mærket R50, R53, men ingen deciderede biocider. Malingen er modificeret gennem tilsætning af enzymer. Mark 5 blev afprøvet på 5 både.

Som referencemaling blev standardproduktet (Mark 5 uden enzymer) anvendt og påført i en 20-30 cm bred stribe midtskibs fra vandlinjen ned under kølen og op til vandlinien på modsatte side. Referencemalingen blev påført for at kunne sammenligne de to produkter og vurdere enzymernes virkning i malingen.

Den anden maling, benævnt Vandbaseret base er vandbaseret. Ifølge sikkerhedsdatabladet indeholder denne maling også Zinkoxid (20-50 %), men ej heller deciderede biocider. Malingen er modificeret med enzymer og afprøvet på én testbåd (produktet var desværre først klar relativt sent i forløbet, hvor øvrige testbåde var søsat). Vandbaseret base uden enzymer blev på denne båd anvendt som referencemaling.

 



Version 1.0 Oktober 2007, © Miljøstyrelsen.