Udvikling af funktionaliserede enzymer til selvpolerende skibs-bundmaling

6 Konklusion på delrapport 2; praktisk afprøvning på både

På baggrund af inspektionerne og bådejernes vurdering er følgende udsagn formuleret om de to enzymbaserede testbundmalinger:

Enzymbaseret testmaling Mark 5

  • Begror med særdeles meget slim og alger.
  • Testsejlerne observerede mere begroning i vandlinien end normalt.
  • Testsejlerne oplevede gennem sæsonen en reduktion i bådens fart.
  • Rurer forekommer kun i begrænset mængde på testmalingen. Dette gælder dog ikke i Horsens, hvor testbådene ved inspektion i august var dækket af rurer (50-100% af bundarealet).
  • Afrensning af begroning har været nødvendig og er foretaget på hovedparten af testbådene.
  • Der var kun ringe eller ingen forskel i begroningen på testmaling (med enzymer) og kontrolmaling (uden enzymer).

§  Påføringsegenskaberne var ikke tilfredsstilende. Malingen var meget tyndtflydende og havde ringe dækkeevne.

Det konkluderes, at den enzymbaserede Mark 5 ikke virkningsmæssigt adskiller sig specielt fra standardproduktet uden enzymer. I sin nuværende formulering kan testmalingen ikke leve op til sejlernes behov for en rimelig begroningsfri bund, der kan sikre manøvreringsevnen.

Enzymbaseret testmaling Vandbaseret base:

  • Vandbaseret base har kun været afprøvet på en enkelt båd og grundlaget for udsagn vedr. denne malinger er derfor beskedent.
  • Det var dog tydeligt, at båden med Vandbaseret base maling var mindre begroet end øvrige testbåde.
  • Begroningen blev ikke vasket af i løbet af sæsonen og gav ikke anledning til uacceptable sejladsforhold for den pågældende ejer.
  • Der var ingen forskel i begroningen på testmaling (med enzymer) og kontrolmaling (uden enzymer).

Det må konkluderes, at kendskabet til den enzymbaserede testmaling Vandbaseret bases antibegroningsegenskaber er begrænset. Yderligere bådtest i en række forskelle havne vil derfor være nødvendig, før der siges noget generelt og mere fyldestgørende om denne malings virkning. Herunder vil det være essentielt med en grundigere undersøgelse af enzymernes effekt.

6.1 Det videre forløb

Dansk Sejlunion anser fortsat den enzymbaserede malingsteknologi for at være et lovende biocidfrit alternativ. I forhold til testen i 2003, er der i 2005 opnået et bedre resultat. Der har i 2005 testen ikke været problemer med poleringsegenskaberne, ligesom mængden af begroning observeret på bådene generelt har været mindre.

Pga. den lille forskel i begroningsmængder på hhv. kontrol- og testmaling kan det bedre resultatet desværre nok ikke i særlig høj grad tilskrives enzymerne.

Dansk Sejlunion håber imidlertid, at der til gavn for miljøet og lystsejlerne vil blive arbejdet videre på at forbedre enzymteknologien for at øge antibegroningsegenskaberne især over for slim og alger. Desuden at der gennemføres yderligere test og afprøvninger.

 



Version 1.0 Oktober 2007, © Miljøstyrelsen.