Kortlægning af hjælpe- og tilsætningsstoffer i danske renserier før og nu

2 Projektets baggrund og formål

2.1 Baggrund

Indsatsen i relation til miljøundersøgelser og afværge på jord- og grundvandsforurening fra igangværende eller tidligere renserier har primært været fokuseret på den eller de anvendte rensevæske(r). De miljø- og sundhedsmæssige egenskaber for de rensevæsker, der er anvendt i renserierne gennem tiden er forholdsvist godt beskrevet, bl.a. i Branchebeskrivelse for renserier, nr. 3/1999 udgivet af Amternes Videncenter for Jordforurening samt Miljøstyrelsens datablade for kemikalierne.

Nyere oplysninger viser dog, at der i renserierne såvel nu som tidligere anvendes væsentlige mængder af hjælpe- og tilsætningsstoffer. Kemikalierne i disse hjælpe- og tilsætningsstoffer har vist sig at være meget forskellige fra indholdsstofferne i rensevæskerne (Miljøstyrelsen 2003a, COWI 2003).

I regi af Miljøstyrelsen er der gennemført et kortlægningsprojekt, der belyser den nuværende brug af kemikalier i hhv. kulbrinte- og Rynex-renserier (Miljøstyrelsen 2003a). Hvad angår brugen af hjælpe- og tilsætningsstoffer i tetrachlorethylen-, trichlorethan-, trichlorethylen- og freon 113-renserierne er oplysningerne derimod yderst begrænsede.

Miljøstyrelsen har derfor valgt at lade foretage en kortlægning af brugen af kemikalier i disse renserityper. Kortlægningen strækker sig 20-25 år tilbage og vil om muligt omfatte alle de typer af renserier, som var etableret i Danmark i perioden, dog fraregnet kulbrinte- og Rynex-renserier.

Kortlægningsopgaven er beskrevet i projektoplæg, rev. 02 af 12. juni 2003 med følgende 3 faser:

  • Fase 1: Dataindsamling om typer og forbrug af kemikalier
  • Fase 2: Indledende indsamling af miljøkemiske data
  • Fase 3: Rapportering og udarbejdelse af kriterier for medtagelse af kemikalierne i undersøgelser.

2.2 Formål

Formålet med nærværende projekt er:

  • At belyse brugen af kemikalier i renserier eksklusiv kulbrinte- og Rynex-renserier i en periode fra nu og ca. 20-25 år tilbage, idet hovedvægten skal lægges på tetrachlorethylen-renserier.
  • Ud fra de fremkomne oplysninger at give anbefalinger til eventuel inddragelse af udvalgte stoffer ved forureningsundersøgelser i jord, poreluft og grundvand.

 



Version 1.0 Januar 2008, © Miljøstyrelsen.