Branchevejledning for forurenede renserigrunde

Indledning

1.1 Baggrund og formål

Denne branchespecifikke vejledning skal uddybe vejledning nr. 6 og 7 fra 1998 om oprydning på forurenede lokaliteter fra Miljøstyrelsen /12/. Udover nærværende vejledning har Miljøstyrelsen udgivet branchevejledning for forurenede træimprægneringsgrunde, - gaverigrunde, - tjære/asfaltgrunde og benzin og olieforurenede grunde /7,8,9,10/.

Formålet med de branchespecifikke vejledninger er i større grad end i den generelle vejledning, at beskrive og præcisere processer, der kan føre/har ført til forurening og metoder til undersøgelse af disse.

Vejledningen henvender sig primært til regionerne og kommunerne, der er myndighederne på området. Vejledningen kan også bruges af rådgivere.

Nærværende branchevejledning skal benyttes sammen med Miljøstyrelsens generelle vejledning om oprydning på forurenede lokaliteter /12/ og Miljøstyrelsens vejledning i prøvetagning og analyse af jord /13/. Desuden kan med fordel anvendes AVJ’s branchevejledning for forurenede renserigrunde /1/ samt Miljøstyrelsens projekt om poreluftundersøgelser /14/.

1.2 Læsevejledning

Branchevejledningen indledes med et kapitel 2, der overordnet beskriver renseribranchens forhold set i historisk perspektiv.

I kapitel 3 er udarbejdet en beskrivelse af de teknologier og processer der anvend(t)es indenfor renseribranchen.

I kapitel 4 er opsummeret de væsentligste punktkilder til forurening ved renseridriften.

Størstedelen af kapitel 2, 3 og 4 er hentet fra AVJ’s branchevejledning for forurenede renserigrunde /1/. Med mindre, der specifikt henvises til andre referencer, henvises derfor til ref. /1/.

Kapitel 5 indledes med et anbefalet undersøgelsesprogram for indledende forureningsundersøgelser på ejendomme med renserivirksomhed. Herefter gennemgås de undersøgelsesmetoder, der kan anvendes til indledende (og til dels videregående undersøgelser) af forurening på ejendomme med renserivirksomhed.

Bilag 1 indeholder datablade fra udvalgte forureningskompo-nenter.

Bilag 2 er en opsamling af erfaringer med indledende og supplerende/videregående forureningsundersøgelser på ejendomme med renserivirksomhed.

Bilag 3 indeholder uddybende informationer om undersøgelsesmetoder.

 



Version 1.0 Januar 2008, © Miljøstyrelsen.