Monitering af PCE-afværge ved kemisk oxidation (permanganat) i moræneler - Hovedrapport

1 Indledning

1.1 Baggrund for afværgeprojekt

Dalumvej 34B, Odense SV har siden 1955 været anvendt til renseri. Ved projektets opstart i 2001 var der fortsat renseridrift på ejendommen.

Ved en række forureningsundersøgelser på og omkring Dalumvej 34B, Odense blev der i perioden fra 1993 til 2001 påvist udbredt jord-, poreluft- og grundvandsforurening med klorerede opløsningsmidler, primært PCE, på og nedstrøms ejendommen. Ved undersøgelserne blev der desuden påvist forholdsvis høje indhold af klorerede opløsningsmidler i indeluften i flere boliger i området /ref. 1-ref. 7/.

Forureningen blev overvejende truffet indenfor de øverste ca. 10 m u.t. i moræneler med indlejrede sandede horisonter og sandslirer. Den kraftigste forurening var knyttet til området omkring en beskadiget kloakledning fra renseriet og blev truffet ved/under det nordøstlige hjørne af renseribygningen.

Den påviste forurening blev vurderet på sigt at kunne udgøre en risiko i forhold til et eventuelt dybereliggende primært grundvandsmagasin samt indeklimaet i boligerne på Dalumvej 34B, Lykkeshåbs Alle 4 samt Lindevej 29, 31 og 42 /ref. 6/.

Beliggenheden af Dalumvej 34B fremgår af nedenstående oversigtskort, figur 1.1. En situationsplan, der viser placeringen af Dalumvej 34B, Lykkeshåbs Alle 4 samt Lindevej 29, 31 og 42, er vedlagt i bilag 1. Af bilag 1 fremgår ligeledes placeringen af de gennemførte undersøgelsesboringer.

Figur 1.1: Oversigtskort, 1:25.000.

Figur 1.1: Oversigtskort, 1:25.000.

1.2 Formål

På baggrund af den påviste forurening valgte Fyns Amt at igangsætte en afværgeindsats, som havde til formål at reducere forureningen i kildeområdet, og dermed nedbringe potentialet (kildestyrken) for fremtidig forureningsspredning til poreluft og grundvand. Specifikt havde afværgeindsatsen endvidere sigte på at reducere risikoen for forurening af den primære grundvandsressource i området samt at reducere påvirkningen af indeklimaet i boligerne på Dalumvej 34B og Lykkehåbs Allé 4.

Formålet med delprojektet i regi af Miljøstyrelsens Teknologiprogram for jord- og grundvandsforurening var at indsamle erfaringer omkring moniteringsindsatsen for en afværge med anvendelse af kemisk oxidation med permanganat. Herunder erfaringer med valg af moniteringsparametre i forhold til oprensningseffekt, udbredelse af permanganat samt eventuelle sætninger som følge af oxidation af jordmatricens naturlige indhold af organisk stof.

 



Version 1.0 Februar 2008, © Miljøstyrelsen.