Monitering af PCE-afværge ved kemisk oxidation (permanganat) i moræneler - Hovedrapport

2 Beskrivelse af lokaliteten

2.1 Historisk beskrivelse af lokaliteten

Dalumvej 34B, Odense SV (matr. nr. 1x Kristians Hgd., Dalum) har siden 1955 været anvendt til renseri (pt. Cotti Rens). På lokaliteten er der to bygninger der bliver anvendt til hhv. renseri og boligformål. De nedstrøms beliggende ejendomme på Lykkeshåbs Alle og Lindevej bliver alle anvendt til boligformål. Som følge af de påviste forureninger i jord, poreluft og grundvand er lokaliteten kortlagt på vidensniveau 2 (lokalitetsnummer 461-115).

Placeringen af Dalumvej 34B og nedstrøms beliggende ejendomme fremgår af figur 2.1. Af figuren fremgår også placeringen af Sorgenfri Bæk.

Figur 2.1: Situationsplan over lokaliteten, nærliggende ejendomme og Sorgenfri Bæk (modificeret efter originalmateriale /ref. 6/)

Figur 2.1: Situationsplan over lokaliteten, nærliggende ejendomme og Sorgenfri Bæk (modificeret efter originalmateriale /ref. 6/).

Et foto, der viser renseribygningen på lokaliteten, fremgår af figur 2.2.

Figur 2.2: Foto af renseribygningen på Dalumvej 34B. I baggrunden tv. ses beboelsen på Dalumvej 34B og i baggrunden th. ses beboelsen på Lykkeshåbs Alle 4.

Figur 2.2: Foto af renseribygningen på Dalumvej 34B. I baggrunden tv. ses beboelsen på Dalumvej 34B og i baggrunden th. ses beboelsen på Lykkeshåbs Alle 4.

2.2 Geologi og hydrogeologi

Terrænkoten på Dalumvej 34B er ca. +15 m DNN. Øst og nordøst for lokaliteten falder terrænet i retning mod Odense Å, der er beliggende ca. 300 meter nordøst for Dalumvej 34B. Vandspejlskoten i Odense Å er ca. +6,5 m DNN.

Jordlagene på lokaliteten består øverst af et 1 meter tykt muld- og fyldlag. Herunder er der truffet moræneler med varierende indhold af sand til minimum ca. 25 m.u.t. Sandindholdene i moræneleren forekommer hhv. som sandslirer, små isolerede sandlinser og som tynde sandlag af varierende tykkelse. Flere af sandlagene vurderes at have en vis horisontal udbredelse, men sammenhængen mellem sandlagene er ikke klarlagt.

Der er truffet grundvand i sandlinserne/sandlagene i moræneleren. Grundvandsspejlet på Dalumvej 34B er truffet i kote +12 til kote +13,5 m DNN, svarende til 1,5-3,0 m u.t. Grundvandsspejlet i sandlinserne/sandlagene er spændt. Strømningsretningen for det terrænnære grundvand er øst-nordøstlig i retning mod Odense Å.

Ved slug test blev den hydrauliske ledningsevne for de terrænnære sandede lag omkrig kildeområdet på lokaliteten bestemt til 8,4 x 10-7 m/s - 4,8 x 10-6 m/s. Med en gennemsnitsværdi for den hydrauliske ledningsevne på 2 x 10-6 m/s, en strømningsgradient ved kildeområdet på 4,5% og en porøsitet på 30% blev strømningshastigheden bestemt til 9,5 m/år.

Ved pumpeforsøg blev den hydrauliske ledningsevne for de terrænnære sandede lag nedstrøms lokaliteten bestemt til 4,9 x 10-7 m/s - 4,0 x 10-5 m/s. Den højest bestemte hydrauliske ledningsevne på 4 x 10-5 m/s gav anledning til en strømningshastighed på ca. 80 m/år (strømningsgradient nedstrøms kildeområdet på 1,9% og porøsitet på 30%). Den før nævnte ledningsevne på 2 x 10-6 m/s gav anledning til en strømningshastighed på ca. 4 m/år. Den virkelige strømningshastighed i det terrænnære grundvand nedstrøms kildeområdet blev vurderet at ligge i den lave ende af intervallet 4-80 m/år.

2.3 Vandindvinding og recipienter

Dalumvej 34B er beliggende i et område med særlige drikkevandsinteresser og var ved projektets opstart beliggende på grænsen mellem de teoretiske indvindingsoplande for Heibergværket og Eksercermarkens Vandværk. Indvindingsboringerne til disse vandværker er placeret i en afstand på ca. 1.300 meter østnordøst (Heibergværket) og 1.500-2.500 meter nordvest (Eksercermarkens Vandværk) for lokaliteten.

Vandindvindingen ved Heibergbergværket og Eksercermarkens Vandværk sker fra kvartære sandlag ca. 30-50 m u.t., svarende til kote -15 til -35 m DNN. Omkring Dalumvej 34B er der ikke truffet vandførende sandlag i moræneleren i dette dybdeinterval. Ved Heibergværket og Eksercermarkens Vandværk er trykniveauet for det dybtliggende primære grundvandsmagasin angivet til ca. kote +5 m DNN. Der vurderes således at være en nedadrettet gradient mellem det sekundære grundvandsmagasin på Dalumvej 34B og magasinet, der pt. anvendes til vandindvinding.

Placeringen af de idriftværende indvindingsboringer med tilknytning til Heibergværket og Eksercermarkens Vandværk fremgår af figur 2.3. Det skal bemærkes, at de viste indvindingsboringer svarer til situationen i 1999-2000, hvor overvejelserne omkring etablering af afværgeforanstaltninger foregik. Ifølge oplysninger fra Odense Vandselskab er indvindingsboringerne tilhørende Heibergværket efterfølgende lukket, og indvindingen fra Eksercermarkens Vandværk er nedsat.

I 2007 er det vurderet, at Dalumvej 34B (med de aktuelle idriftværende indvindinger) er beliggende udenfor indvindingsoplandet til Eksercermarkens Vandværk /ref. 35/.

Figur 2.3: Placeringen af idriftværende vandindvindingsboringer, 1:30.000.

Figur 2.3: Placeringen af idriftværende vandindvindingsboringer, 1:30.000.

Den nærmeste recipient er Odense Å, der er beliggende ca. 300 meter nordøst for Dalumvej 34B (se figur 1.1). Der er endvidere en rørlagt recipient, Sorgenfri Bæk, som er beliggende ca. 40 nord for Dalumvej 34B. Sorgenfri Bæk løber langs nordskellet af Lykkeshåbs Alle 4-16 og har udløb til Odense Å. Placeringen af Sorgenfri Bæk fremgår af figur 2.1.

2.4 Forureningsbeskrivelse

Undersøgelserne med henblik på at beskrive og afgrænse forureningen på Dalumvej 34B, Odense SV blev udført af Hedeselskabet Miljø og Energi as. Undersøgelserne blev udført dels i perioden 1993-2001 (grundlag for afværgeindsats) og dels i 2003-2004 (nyt kildeområde). Resultaterne fra de gennemførte undersøgelser beskrives kortfattet i nedenstående afsnit.

2.4.1 Grundlag for afværgeindsats

Forureningsundersøgelser gennemført i 1993-2001 påviste en kraftig forurening med klorerede opløsningsmidler, primært perchlorethylen (PCE), i jord, poreluft og grundvand /ref. 1-ref. 7/. Kilden til den påviste forurening blev primært vurderet at være utætheder i kloaksystemet ved det nordøstlige hjørne af renseribygningen samt i mindre grad spild fra rensemaskinen og udledning/deponering af renseriaffald øst for renseribygningen.

I kildeområdet, der blev vurderet at udgøre et areal på ca. 125 m², blev der påvist indhold af PCE i jorden i koncentrationer på op til 49 mg/kg TS. I en enkelt prøve blev der endvidere påvist tilstedeværelse af fri fase PCE. I kildeområdet blev forureningen vurderet at have en vertikal udbredelse på op til 10 m u.t. Jordforureningen i kildeområdet blev anslået at udgøre ca. 70 kg PCE. De påviste jordforureninger fremgår af figur 2.4.

Figur 2.4: Situationsplan, jordforurening omkring kildeområdet (optegnet efter originalmateriale /ref. 1-ref. 7/)

Figur 2.4: Situationsplan, jordforurening omkring kildeområdet (optegnet efter originalmateriale /ref. 1-ref. 7/).

I kildeområdet blev der endvidere påvist PCE-indhold i det terrænnære grundvand i koncentrationer på op til 58.000 mg/l. Der blev desuden påvist lave indhold af nedbrydningsprodukterne TCE, DCE og vinylklorid. Koncentrationsniveauet for grundvandsforureningen blev påvist at aftage markant med dybden, og den væsentligste del af grundvandsforureningen blev vurderet at være beliggende mellem grundvandsspejlet og ca. 10 m u.t. I såvel det terrænnære som i det dybereliggende grundvand blev der registreret aerobe forhold, hvilket stemmer overens med de lave indhold af nedbrydningsprodukterne triklorethylen, diklorethylener og vinylklorid. Grundvandsforureningen i kildeområdet blev anslået at udgøre en samlet mængde på ca. 2 kg PCE.

Omkring kildeområdet blev der ligeledes påvist markant poreluftforurening med koncentrationer på op til 600.000 mg/m³. Poreluftforurening blev også påvist på en række nedstrøms beliggende ejendomme, hvor den blev vurderet at udgøre en uacceptabel risiko for påvirkning af indeklimaet i de aktuelle boliger.

Umiddelbart nedstrøms kildeområdet blev der påvist PCE-niveauer i grundvandet på op til 7.000 mg/l, og i forureningsfanen 125 meter nedstrøms kildeområdet blev der påvist PCE-indhold på op til 2.600 mg/l (ved Lindevej 29). PCE-forureningen i grundvandsfanen, der strakte sig over et forholdsvis stort areal, blev vurderet at udgøre i alt ca. 15 kg PCE. De påviste forureningsniveauer i det terrænnære grundvand fremgår af figur 2.5.

Figur 2.5: Situationsplan, forureningsniveau i terrænnært grundvand.

Figur 2.5: Situationsplan, forureningsniveau i terrænnært grundvand.

Samlet set blev det vurderet, at forureningen på sigt at kunne udgøre en risiko i forhold til et eventuelt dybereliggende primært grundvandsmagasin, ligesom forureningen på sigt kunne udgøre en risiko i forhold til indeklimaet i boligerne på Dalumvej 34B, Lykkeshåbs Alle 4 samt Lindevej 29, 31 og 42 /ref. 6, ref. 10/. Det er senere påvist, at forureningspåvirkningen ved Lindevej 29, 31 og 42 stammer fra en forurening på Dalumvej 28, idet forureningsudbredelsen fra Dalumvej 34B afskæres ved Sorgenfri Bæk.

2.4.2 Nyt kildeområde

I forbindelse med moniteringsaktiviteterne i tilknytning til den gennemførte afværgeindsats blev der i marts 2003 påvist koncentrationer af PCE i indeluften og i poreluften på Dalumvej 34B, som var højere end før udførelsen af afværgeforanstaltningerne /ref. 11/. Der blev desuden påvist høje og tiltagende indhold af PCE i moniteringsboringer nordvest (vinkelret på strømningsretningen) for det opborede kildeområde /ref. 12/ (se også afsnit 5.2.5.2).

Årsagen til de øgede forureningskoncentrationer i indeluft, poreluft og grundvand blev efterfølgende undersøgt ved udførelse af kloakinspektion og poreluftmålinger samt ved udførelse af boringer og udtagning af grundvandsprøver i perioden februar-maj 2004 /ref. 13–ref. 16/.

Ved disse undersøgelser blev der påvist et nyt kildeområde på den vestlige del af ejendommen med PCE-indhold i jorden på op til 2.500 mg/kg TS. Jordforureningen var kraftigst langs kloakken og havde spredt sig ind under bygningerne. Jordforureningen blev truffet mellem 2 og 9 m u.t. Jordforureningen i det nye kildeområde på den vestlige del af ejendommen blev anslået at udgøre ca. 90 kg PCE.

Ved undersøgelserne på den vestlige del af ejendommen blev der i det terrænnære grundvand endvidere påvist indhold af PCE i koncentrationer på op til 82.300 µg/l. Grundvandsforureningen i det nye kildeområde blev anslået at udgøre en samlet mængde på ca. 1 kg PCE.

Gennemførelsen af de supplerende undersøgelser førte ikke til en endelig afgrænsning af jord- og grundvandsforureningen omkring det nye kildeområde på den vestlige del af Dalumvej 34B. De påviste forureningsniveauer i jord og terrænnært grundvand fremgår af figur 2.6 og 2.7.

Figur 2.6: Situationsplan, jordforurening, nyt kildeområde (modificeret efter originalmateriale /ref. 16/).

Figur 2.6: Situationsplan, jordforurening, nyt kildeområde (modificeret efter originalmateriale /ref. 16/).

Figur 2.7: Situationsplan, grundvandsforurening, nyt kildeområde (modificeret efter originalmateriale /ref. 16/)

Figur 2.7: Situationsplan, grundvandsforurening, nyt kildeområde (modificeret efter originalmateriale /ref. 16/).

På baggrund af undersøgelserne i marts 2003 blev der således påvist kraftig poreluft-, jord- og grundvandsforurening i et område (nyt kildeområde) opstrøms for det kildeområde, som var registreret ved undersøgelserne udført frem til 2001. De påviste forureningskoncentrationer i jord var tilmed væsentligt højere end koncentrationerne i kildeområdet omkring det nordøstlige hjørne af renseribygningen.

Det er således uomtvisteligt, at effekten af afværgeforanstaltningerne, som blev igangsat med fokus på kildeområdet omkring det nordøstlige hjørne af renseribygningen, var været påvirket af forureningen i det opstrøms placerede nye kildeområde (se afsnit 5.2.5.2).

 



Version 1.0 Februar 2008, © Miljøstyrelsen.